Kedvezményes ajánlatok
Márka
C-vitamin tartalom
D-vitamin tartalom
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Termékforma
Kiszerelés mérete
Érzékenység
Nem
Terhesség, szoptatás

Klimax, menopauza

 

A klimax, menopauza vagy más néven változókor egy bonyolult fizikai és lelki tünetegyüttes, a tünetekből ki kevesebbet, ki többet észlel magán. A menopauza jelentése, hogy a rendszeres menstruáció elmúlik, a petefészek tüszőhormon termelése lecsökken, majd megszűnik. Sajnos a menopauza tünetei, a klimax tünetei sokszor megkeserítik a mindennapokat, de különböző étrendkiegészítőkkel, gyógynövényes készítményekkel mérsékelhetők a menopauza tünetei. Tovább olvasom

 

Klimax, menopauza

A klimax, menopauza lényegében egy és ugyanaz. Nőknél általában 45-60 éves kor között megy végbe a változókor folyamata, mely során a hormontermelés változásokon megy át, ez pedig különböző testi, lelki tüneteket okoz. Ma már hatékony, vény nélküli klimax, menopauza készítmények állnak rendelkezésre, ha hormonok nélkül kezelné a változókor tüneteit. Erőteljes tünetek esetén szakorvos hormonkészítményeket is felírhat, ezeket általában évekig szedni kell, folyamatos ellenőrzés mellett.

Menopauza jelentése

A menopauza jelentése nem szó szerint értendő, hiszen, ha szó szerinti fordításban nézzük: a meno=hónap, pausis=szünet. Ezzel szemben pedig nem szünet következik be a havivérzésben, hanem teljesen megszűnik a menopauza folyamata alatt. Az ösztrogén hormon kiesése sajnos az egész szervezet működésére kihat, a bőrre, a hajra, csontokra, a libidóra például. A klimax egy természetes folyamat a nők életében, 40 év alatt korai klimaxnak tekintjük, 60 év felett pedig késői klimaxról beszélhetünk.

Menopauza tünetei

A menopauza tünetei, a klimax jelei széles skálán mozognak, de a legtipikusabbak:

 • kipirulás, hőhullám
 • hangulatingadozás
 • éjjeli izzadás
 • alvászavarok
 • csökkenő libidó

 

  • hajhullás

 • hüvelyszárazság

 

  • bőrszárazság

 • csontritkulás

 

 • gyakori vizelési inger

Menopauza teszt

Ma már a széleskörű változókori készítmények, étrendkiegészítők, krémek között úgynevezett menopauza tesztek is beszerezhetők, otthon elvégezhetők. A menopauza teszt lényegében vizeletből mutatja meg, ha növekedik az FSH (tüszőérlelő hormon) mennyisége. Az FSH hormon növekedése a klimax alatt jellemző. Ha a menstruációs ciklus rendszertelenné válik, esetleg a hossza megváltozik, és gyanítja, hogy a változókor tünetei okozzák ezeket, menopauza teszttel gyorsan utánajárhat a dolognak. Ha a klimax jelei jelentkeznek, a klimax tesztek segítenek kizárni vagy alátámasztani.

 

Menopauza kezelése

A menopauza kezelése nem mindenkinél szükséges. Vannak, akik szinte észre sem veszik a menopauza folyamatának kellemetlen tüneteit magukon, vagy nagyon enyhék csak, a mindennapi életet nem befolyásoljak. A különböző, vény nélkül kapható hüvelykrémekkel például csökkenthető a kellemetlen hüvelyszárazság, de a tablettás, kapszulás, gyógynövényes, gyógyhatású készítmények is a tünetek elviselhetőbb tételét célozzák. 

Vannak hölgyek, akiknél a változókor kezelése hormonkezelést igényel, ekkor a kezelőorvos a megfelelő hormontartalmú tablettát írja fel, a nő korának, a menopauza folyamat adott fázisának, alapbetegségek ismeretében egyedi, személyre szabott mérlegelés mellett.

Klimax jelentése

A klimax jelentése lényegében a változókor. A klimax vagy klimaktérium görög eredetű szó, jelentése alapján az utolsó menzesz utáni állapotot jelöli, a változás korát, a tetőpontot, a nő életének egy új szakaszát. A menopauza nem szünteti meg a szexuális életet, a női mivoltot, sok hölgyre felszabadítólag hathat, hogy nem kell többé aggódnia a menzesz vagy a nem kíván terhesség miatt. 

Klimax tünetei

A klimax tünetei és a menopauza tünetei lényegében megegyeznek, mindkét kifejezés ugyanazt a folyamatot takarja. A fentebb említett menopauza tünetei még kiegészíthetőek az alábbiakkal (nem mindenkinél jelentkeznek):

  • szívbetegségek kockázata
  • depresszióra való hajlam

 • hasi tájékra hízás

 

  • csökkent koncentráció

 • izzadás, nagyfokú verejtékezés

 

Gyógynövények klimaxra

A klimax tünetek nem mindenkinél egyformán mutatkoznak, de vannak olyanok, akiknek szükségük van valamilyen támogató készítmény szedésére a változókor tüneteinek enyhítése céljából. Bevált gyógynövények klimaxra például a poloskavész, orbáncfű, vöröshere, zsálya, barátcserje. A változókor kezelése, a változókor tüneteinek enyhítése, a menopauza kezelése életmódi változtatást is igényel, több mozgást, egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozást, rostban, vitaminban gazdagon

A klimax tünetei legtöbb esetben jól kezelhetőek a gyógynövényes készítményekkel, hüvelykrémekkel, gyógynövényes klimax teák fogyasztásával, megfelelő ásványi anyagok, vitaminok pótlásával. A klimax jelentése változókor, de a változás nem feltétlenül kell, hogy rossz legyen.

Tovább