Kedvezményes ajánlatok
Márka
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem
Terhesség, szoptatás

Orrdugulás, orrfolyás

Ön a Kalmia Gyógyszertár felületére lépett. Ebben a kategóriában olyan készítmények találhatóak, melyeket a Kalmia Gyógyszertár Kft. szolgál ki Önnek, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Budapestre, valamint Üllő, Vecsés, Gyál és Dunaharaszti területére (Medicina Expressz szállítási mód). Ha csak olyan terméket választ, ami az Online Patika kategórián kívül található, akkor azt a Pharmazone WS Kft. teljesíti futárszolgálatok bevonásával. Ha gyógyszertári készítményeket és egyéb készítményeket is vásárol, akkor azt a gyógyszertár szolgálja ki, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Önnek Budapestre, valamint Üllő, Vecsés, Gyál és Dunaharaszti területére.
Legális gyógyszertár

Orrdugulás, orrfolyás allergiás és náthás időszakban egyaránt előfordul. Kellemetlen, mikor nappal csak szájon át tud levegőt venni, éjjel pedig lehetetlen a pihentető alvás. Számos kiváló orrspray áll rendelkezésre az orrdugulás ellen a tünetek gyors és hatékony enyhítésére, de ha hosszabb ideje fennáll, krónikus panaszokat okoz, mindenképpen szükséges a kiváltó okok feltárása, hiszen egy kezeletlen arcüreggyulladás egy nem ismert allergia vagy éppen egy refluxbetegség is állhat a tünetek mögött.

Orrdugulás, orrfolyás

Orrdugulás ellen házilag is sokat tehet, hasznos eszköz ilyenkor az úgynevezett orrmosó vagy orröblítő, amihez forralt és lehűtött vízben kell a készen kapható sóoldatos port feloldani, ezzel átmosni az orrüregeket. Hatékony házi praktika még az inhalálás, de a borsmenta, eukaliptusz illóolajakkal történő párásítás is hasznos a gátolt orrlégzés, orrfolyás esetén.

Figyeljen rá, orrdugulásos tüneteit nem reflux okozza-e? Ilyenkor a rossz szájíz, a torokfájás is intő jel lehet. Ebben az esetben a gátolt orrlégzés csak akkor szűnik meg, ha a reflux kezelve lesz.

Orrdugulás okai

Ha orrdugulásról beszélünk az orrlégzés gátolt funkciója áll fenn, ami az orrnyálkahártya megduzzadása miatt fordul elő leggyakrabban. Nemcsak orrnyálkahártya panaszok okozhatják természetesen, hanem orr anatómiai eltérések is, pl. szűkület, sérülés. Az orrdugulás okai között említhetőek:

 • légúti allergia
 • megfázás
 • szénanátha

 

  • influenza

 • arcüreggyulladás
 • orrpolip
 • orrsprayk túlzott használata

 

  • irritáló anyagok

 • anatómai okok (pl. nagy orrmandula)
 • reflux

 

Orrdugulás, orrfolyás ellen

Orrdugulás ellen az orrnyálkahártya lohasztó orrsprayk pillanatokon belül megkönnyebbülést hoznak, és hatásuk akár 12 órán át is kitarthat. 

Ha az orrdugulást allergia okozza, kezelőorvosa szteroid tartalmú orrsprayt írhat fel a terápia részeként, továbbá allergiaellenes gyógyszereket. 

Ha allergiája van, ami orrfolyást, orrdugulást eredményez, a legcélravezetőbb az allergizáló anyagok elkerülése, de ez természetesen ritkán lehetséges. Az antihisztaminok és a tartósan is alkalmazható tengervizes orrsprayk segíthetnek hosszabb távon a panaszai enyhítésében.

Az orrnyálkahártya lohasztó sprayk csak néhány napig alkalmazandók a hozzászokás veszélye miatt! 

Ha nátha miatt vannak panaszai, általában pár napon belül enyhülnek is a tünetei, nem kell több hétig, hónapig orrsprayket használnia.

Orrdugulás megszüntetése

Az orrdugulás megszüntetésének legjobb módja az, ha a kiváltó ok megszűnik. Persze egy nátha esetében kell néhány nap a tünetek javulásához, ilyenkor alkalmazhatóak az orrdugulás, orrfolyás elleni készítmények, mint a nyálkahártya lohasztó orrsprayk, orrcseppek, a tengervizes orrsprayk, illetve allergia esetére az allergiaellenes készítmények, antihisztaminok. 

Fontos, hogy a panaszokra kellő figyelmet fordítson és a termelődő váladékot eltávolítsa, kifújja, kimossa, hiszen kezeletlenül könnyen egy arcüreggyulladásba fordulhat a probléma.

Vizes orrfolyás

A vizes orrfolyás kortól függetlenül bárkinél jelentkezhet, állandóan törölgetni, fújni kell az orrot. Orrváladék minden nap termelődik minden embernél, nedvesen kell tartsa az orrnyálkahártyát, a por, pollenek, kórokozók bejutását kell akadályoznia. Irritáció vagy gyulladás miatt megnőhet az orrváladék mennyisége, ilyenkor orrfolyás jelentkezik.

 Nátha, megfázás, influenza természetes velejárója lehet a vizes orrfolyás, orrdugulás, de ha több hétig fennáll, forduljon vele orvoshoz!

Vizes orrfolyás ellen hatékony, ha tengervizes orrspraykkel segíti a váladék kiürülését, az orrnyálkahártya megtisztulását és folyamatosan kifújja az orrát, ahányszor csak szükséges! Infralámpázás vagy inhalálás a vizes orrfolyás ellen házilag bevethető praktika, mely igen hatásos lehet!

Előfordul, hogy vizes orrfolyás allergia miatt jeletkezik, ez esetben más tünetek is társulhatnak hozzá, mint a szempirosság, szemviszketés, könnyezés. Gátolt orrlégzés ilyenkor is előfordulhat, de ennek komplex kezelése allergológus szakorvos kompetenciájába tartozik.

Tovább