Akciós termékek
Márka
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem
Terhesség, szoptatás

Szemviszketés, allergiás szem

Vidisic szemgél 10 g

Várható szállítás
csak Budapestre:
1 886 Ft
Egységár: 189 Ft/g
 
Ön a Kalmia Gyógyszertár felületére lépett. Ebben a kategóriában olyan készítmények találhatóak, melyeket a Kalmia Gyógyszertár Kft. szolgál ki Önnek, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Budapestre (Medicina Expressz szállítási mód). Ha csak olyan terméket választ, ami az Online Patika kategórián kívül található, akkor azt a Pharmazone WS Kft. teljesíti futárszolgálatok bevonásával. Ha gyógyszertári készítményeket és egyéb készítményeket is vásárol, akkor azt a gyógyszertár szolgálja ki, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Önnek Budapestre.
Legális gyógyszertár

Többnyire az orrdugulásra és az orrfolyásra keresünk megoldást, amikor allergiától szenvedünk, pedig  szemtünetekre is érdemes figyelmet fordítani a rossz közérzet és  komolyabb szövődmények elkerülése érdekében. A cikkben megtalálhatók a részletek az allergiás szem tüneteiről, okairól és kezeléséről. 

Amikor az immunrendszer túlérzékennyé válik a normál esetben problémát nem okozó anyagra a szervezet hisztamint és egyéb anyagokat szabadít fel, ami kiváltja a tipikus allergiás reakciókat.

A pollenek, a penész, a poratka, az állatszőr, a kozmetikumok és a gyógyszerek is tipikus allergének lehetnek, amelyek a szemben kötőhártya-gyulladást, duzzanatot és súlyosabb esetben a szaruhártya sérülését is okozhatják.

Az allergiás szembetegségek típusai

A szemet érintő allergiák, akárcsak más allergiák alkalmanként is előjöhetnek, illetve huzamosabban is fennmaradhatnak. 

Allergia típusok

 • szezonális allergia
 • akut allergia
 • állandó, egész éven át fennálló allergia

 

A szem tipikus allergiás tünetei

Az allergiás kötőhártya-gyulladás könnyen összekeverhető a fertőzéses eredetű szemgyulladással, ezért elsődleges, hogy a tünetekkel forduljunk szakorvoshoz, aki felállítja a pontos diagnózist. 

Az allergiás szemgyulladás gyakori tünetei a következők:

 • szemvörösség
 • égő érzés a szemben
 • viszketés a szemben
 • duzzadt szemek
 • irritáltság, esetleg enyhe fájdalom a szemben
 • könnyezés
 • idegentest érzés
 • fényérzékenység
 • a szemhéj duzzanata

Gyakori allergiás eredetű szembetegségek

Allergiás kötőhártya-gyulladás

Többnyire az allergiás kötőhártya-gyulladásra gondolunk, amikor szemallergiáról esik szó. Ez az allergia társulhat a szénanátha tüneteihez és előfordulhat bármely életkorban szezonálisan, vagy egész évben is. 

A szezonális, allergiás kötőhártya-gyulladást legtöbbször pollenek váltják ki, míg az egész évben jelentkező allergiáért sokszor a poratka, az állatszőr, vagy a  penészgomba felel. 

Kontakt allergiás keratokonjuktivitisz

A kontakt allergiánál egy a szemmel közvetlenül érintkező anyagra reagál a szervezet. A kontaktlencse, kontaktlencse folyadék,  vagy bizonyos készítmények (szemcseppek, szemkenőcsök) is kiválthatják a lent felsorolt tünetek egyikét.

Egyéb allergiás szembetegségek (például atópiás keratokonjuktivitisz, óriás papillás konjunktivitisz vagy vernális keratokonjuktivitisz) is előfordulnak, melynek tünetei a szemet és a szemhéjat érinthetik. Bízzuk szakorvosra a diagnózist, hogy elkerüljük a súlyosabb szövődményeket.

Teendők allergiás szemgyulladás esetén

Az allergiás szemgyulladást elsősorban az allergének lehetséges elkerülésével előzhetjük meg. 

A szakorvosi vizsgálat segítségével fényt deríthetünk arra, hogy mely allergén váltja ki az allergiás reakciót.

A következőkre érdemes ügyelni például:

 •  Amennyiben szezonális pollenallergiával küzd igyekezzen zárva tartani az ablakokat délelőtt és kora este.
 • Ha poratka allergia áll fenn, igyekezzen rendszeresen magas hőfokon mosni a textíliákat, ha lehet mellőzze a szőnyegeket és minél gyakrabban porszívózzon, mosson fel.
 • Kozmetikumok, tisztítószerekre való allergiák esetén  kerülje a vegyszerekkel, színezékekkel és mesterséges illatanyagokkal való közvetlen érintkezést.
 • Penész allergia esetén figyelje, hogy a lakóhelyén megfelelő legyen a páratartalom (50 százalék alatti, ha lehetséges).  

Gyógyszeres kezelés

Vény nélkül kapható szemcseppek, orrcseppek és egyéb szájon át bevehető antihisztamin tartalmú gyógyszerek is alkalmazhatók szakorvossal való konzultációt követően.

Az orvos felírhat gyulladáscsökkentő szemcseppet, valamint érszűkítő cseppeket is. Súlyos esetben az orvos erősebb, szteroid tartalmú cseppet, spray-t rendelhet el.

Tovább