Kedvezményes ajánlatok
Márka
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem
Terhesség, szoptatás

Csípés

Carmol csepp 40 ml

Kiszállítjuk Budapestre és
környékre:
2 597 Ft
Egységár: 65 Ft/ml
 

Carmol csepp 20 ml

Kiszállítjuk Budapestre és
környékre:
1 603 Ft
Egységár: 80 Ft/ml
 
Ön a Kalmia Gyógyszertár felületére lépett. Ebben a kategóriában olyan készítmények találhatóak, melyeket a Kalmia Gyógyszertár Kft. szolgál ki Önnek, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Budapestre, valamint Üllő, Vecsés, Gyál és Dunaharaszti területére (Medicina Expressz szállítási mód). Ha csak olyan terméket választ, ami az Online Patika kategórián kívül található, akkor azt a Pharmazone WS Kft. teljesíti futárszolgálatok bevonásával. Ha gyógyszertári készítményeket és egyéb készítményeket is vásárol, akkor azt a gyógyszertár szolgálja ki, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Önnek Budapestre, valamint Üllő, Vecsés, Gyál és Dunaharaszti területére.
Legális gyógyszertár

A rovarcsípések az emberek többségénél csupán ijedtséget és átmeneti kellemetlenségeket okoznak, ám igen ritkán enyhe, vagy súlyosabb allergiás reakciók is előfordulhatnak. Jó tudni, hogy mi számít allergiás reakciónak, ahhoz, hogy tudjuk mit kell tennünk rovarcsípés allergia esetén. Bemutatjuk a leggyakoribb csípés allergiákat: a pókcsípés, a darázscsípés, a méhcsípés és a hangyacsípés allergia tüneteit, valamint azt, hogy hogyan kezelhetőek ezek a csípések.

Rovarcsípés esetén az immunrendszer akcióba lép és a vérbe kerülő méreganyag ellen speciális ellenanyagot termel. Ezek az ellenanyagok váltják ki szervezet allergiás reakcióját.

Mi számít allergiás reakciónak

 • Normális, ha a csípés helyén gyulladt, vörös, viszkető duzzanat alakul ki, amely néhány napon belül el is múlik.
 • Nagy helyi reakcióról beszélhetünk, ha a csípés helyén feltűnően nagy (10 cm-nél nagyobb) duzzanat alakul ki, és körülbelül 48 óráig növekszik. Ez a reakció általában 5-10 nap alatt fokozatosan javul.
 • Szisztémás, allergiás reakcióval állunk szemben, ha közvetlenül a csípés után néhány perccel testszerte csalánkiütés jelentkezik, súlyosabb esetben pedig rosszullét, gyengeség, szédülés, nyelési nehézség,  légzési nehézség, vérnyomás probléma,  szapora pulzus és legvégső esetben sokkos állapot, eszméletvesztés következik be.

Pókcsípés allergia

Hazánkban nem jellemző a veszélyes pókok felbukkanása, néhány fajta (pl.: mérges dajkapók) erős rosszullétet okozhatnak.

A pókcsípés általában 2 centrumú és kisebb, viszkető, gyulladt duzzanattal jár, amely akár 2 hétig is fennmaradhat. Allergiás reakció esetén nagyobb, kemény duzzanat, hólyag, gennyesedés alakulhat ki, amivel feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Méhcsípés és darázscsípés allergia

A méhek és a darazsak csípése is erős vörös duzzanatot, viszketést és éles fájdalmat okoz. Míg a méh csak egyszer, addig a darázs akár többször is megcsípheti az áldozatát.

Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha a szájban, vagy az orrban történt csípés, vagy ha a fent leírt szisztémás allergiás reakciók jelentkeznek.

Méhcsípés esetén a fullánk (kis méregzsák) óvatos, azonnali eltávolítása (csipesszel) javasolt.

Hangyacsípés allergia

Magyarországon a vöröshangya csípése jellemző és kis piros gyulladt pötty jelzi, amely később fehér, gennyes, viszkető hólyagocskává alakul.

Szúnyogcsípés allergia

A szúnyogcsípések általában a jól ismert ártalmatlan piros duzzanattal és viszketéssel járnak. Érzékenyebb egyének esetén a duzzanatok kiterjedtebbek és lassan múlnak el, valamint a gyakori vakarás miatt könnyen el is fertőződhetnek.

Trópusi országokban találkozhatunk maláriát terjesztő veszélyesebb fajokkal, illetve itthon is felbukkanhatnak a tigrisszúnyogok, amelynek csípései heves reakciókat válthatnak ki.

Csípés kezelése

Azonnal forduljunk orvoshoz a következő tünetek esetén:

 • nyelési- és légzési nehézségek
 • az arc, a torok, a száj vagy a nyelv bármely részének duzzanata.
 • vörös, viszkető csalánkiütés, amely a csípésen túli területekre is átterjed
 • nyugtalanság és szorongás
 • szapora pulzus
 • szédülés, vagy hirtelen vérnyomásesés
 • gyomorpanasz, émelygés vagy hasmenés
 • rossz közérzet
 • láz

Mit kell tenni rovarcsípéskor?

Kullancs csípése esetén a kullancsot mielőbb el kell távolítani, kenegetés, égetés, csavargatás nélkül speciális kullancskiszedő, vagy egy éles végű csipesz segítségével. A méh fullánkját is ki kell venni, míg egyéb csípések esetén elsődleges a fertőtlenítés és a kínzó bőrreakciók csökkentése.

Erős fájdalom esetén alkalmazhatunk szájon át bevehető fájdalomcsillapító gyógyszert.

Csípésre krém

Az egyszerű helyi panaszokat  jegeléssel, illetve nyugtató, hűsítő, gyulladáscsökkentő hatású és antihisztamin tartalmú krémmel, géllel csillapíthatjuk, valamint fertőtlenítő hatású készítményekkel fertőtleníthetjük.Allergia gyógyszer csípésre

Közepesen súlyos reakció esetén forduljunk orvoshoz, aki helyileg alkalmazható, valamint szájon át bevehető allergia elleni gyógyszert javasolhat.

A fent leírt súlyos allergiás reakciók esetén azonnal hívjunk mentőt. Amennyiben már ismert súlyos allergiánk van (például darázscsípés allergia)  és az allergiás reakció legsúlyosabb formája, az anafilaxia veszélye fenyeget allergológus írja fel az adrenalin (epinefrin) injekciót. Ez a gyógyszer mindig az érintettnél kell, hogy legyen, hisz a csípést követően perceken belül alkalmazni kell a súlyos allergiás reakció megfékezése érdekében. Az adrenalin alkalmazása után is azonnal orvoshoz kell fordulni!

Csípés kezelése házilag

A fenti módszerek mellett a következők használatával  házilag is csillapíthatjuk az enyhébb helyi tüneteket:

 • Aloe Vera gél, vagy friss növény levelének leve
 • szódabikarbóna vízzel keverve 
 • almaecetes borogatás darázscsípés esetén
 • teafaolaj fertőtlenítésre
 • levendulaolaj a bőr nyugtatására
Tovább