Csont, ízület, izom, reumás betegségek

Csont, ízület, izom – mit kell tudni a reumás betegségekről?

Egy bizonyos kor után sajnos gyakran tapasztalhatjuk, hogy a mindennapokban különféle fájdalmakkal küszködünk. Ki a derekára, ki a vállára panaszkodik, másoknak a lába fáj, vagy épp a csípője. Ezek többségében reumatikus jellegű fájdalmak, amik sajnos már 30 éves kor fölött a mindennapok részei lehetnek, bár általában ilyenkor még csak enyhe mértékben. Később ugyanakkor a fájdalmakkal töltött napok megszaporodnak, sőt, több területen is megjelenhet és egyre intenzívebbé válhat.

A derékfájás okai

A derékfájás azért nagyon kellemetlen, mert nagymértékben tudja rontani az életminőséget a mindennapokban, ezért általában igen hamar eljut vele a beteg orvoshoz. Előfordulhat, hogy egyszerűen csak megerőltettük, meghúztuk a derekunkat, de az is lehet, hogy az ízületekkel van probléma.

Az ízületi gyulladás például nagyon gyakori jelenség, Sőt, vannak, akik a sokízületi gyulladás nevű autoimmun betegséggel kénytelenek együtt élni, ami azt jelenti, hogy egyszerre több ízületük is gyulladásban lehet, akár testszerte.

Az ízületi gyulladás tünetei

Az ízületi gyulladás, orvosi nevén arthritis, jelentkezhet heveny vagy krónikus formában. Bármelyik típus is áll fenn, a közös tünet az érintett területen érzett fájdalom lesz. A heveny gyulladás hirtelen lép fel, intenzívebb lehet, azonban valószínűleg pár nap alatt el is múlik. A krónikus ízületi gyulladás talán kevésbé erős fájdalommal jár, viszont hosszú időn át folyamatosan fennáll. A gyulladáshoz gyakran általános tünetek is társulnak, mint például rossz közérzet, gyengeségérzet, hőemelkedés vagy láz.

Az ízületi gyulladás kezelése

Az ízületi gyulladás esetében nagyon fontos, hogy pihentessük az érintett testrészt, minél kevésbé terheljük. A fájdalomcsillapítás az elsődleges feladatunk, aminek érdekében a használhatunk borogatást, illetve különféle fájdalomcsillapító készítményeket, amiket az orvos is fel tud írni. Ha a tünetek nagyon súlyosak, akkor szintén az orvos tud írni gyulladáscsökkentő hatású készítményeket, nagyon előrehaladott esetben a szteroidok alkalmazása is szóba kerülhet.

A csípőízületi gyulladás tünetei

A csípőízület gyulladását a medence és a combcsont találkozásánál érzett fájdalom jellemzi. Az érintett terület lehet duzzadt, piros, gyulladt is. Sajnos gyakran okoz problémát a legalapvetőbb mozdulatokban is, megnehezíti a járást, a felkelést.

A térdízületi gyulladás tünetei

A térdízületi gyulladás esetében problémát okozhat a járás a mindennapokban. Enyhe gyulladás esetén még csak kellemetlennek érezhetjük a fájdalmat, de sajnos ezt tud olyan méreteket ölteni, hogy az érintett lábunkat alig vagy egyáltalán nem tudjuk terhelni.  

Az izomfájdalom okai

Az izomfájdalom leggyakoribb okai valamilyen sérülés, az izom meghúzása, vagy a huzamosabb ideig nagyobb igénybevétel, esetleg kényelmetlen pózban tartás. Bizonyára mindannyian ébredtünk már úgy reggel, hogy fájt a nyakunk, hátunk, vállunk. A hasonló mozdulatsort ismételgetőknél is gyakoriak az izom jellegű fájdalmak, ahogy az ülőmunkát végzők is sokszor panaszkodnak a váll, illetve a nyak izmainak fájdalmára.

Sportsérülés

Gyakori oka a fájdalomnak a sportsérülés is. Sportolás közben nagyon könnyű megsérülni, főleg akkor, ha az ember nem figyel oda a kellő bemelegítésre. Ilyen esetben még csak el sem kell esni hozzá, hogy komoly sérülés legyen a mozgás vége, elég egy rossz mozdulat ahhoz, hogy jól meghúzzuk a lábunkat, derekunkat, vállunkat vagy bármilyen testrészünket. Sportolás közben emellett balesetek is történhetnek, számos sérülés ebből adódik.

Rándulás, ficam

A rándulás és a ficam mindennaposnak számítanak a sport világában. A fokozott igénybevétel miatt, illetve a normálisnál nagyobb erőkifejtés miatt nagyon könnyű megsérülni. Mindkettő nagyon fájdalmas tud lenni, a rándulás azonban többnyire spontán gyógyul, a ficamnál viszont orvosi segítségre van szükség.

Reumás betegségek

Reumás betegségek leginkább a kor előrehaladtával alakulnak ki, nagyon gyakran okozva mozgásszervi panaszokat, illetve nehézségeket. Reumás panaszt sokféle ok válthat ki. Mozgásszervi betegségeknek hívjuk őket elsősorban, de belgyógyászati, valamint idegrendszeri problémák is kiválthatnak reumás panaszokat.

A reumás betegségek közé tartozik például a porckorongsérv, a lumbágó, az ízületi gyulladás, a köszvény vagy a közönséges derékfájás is. Szinte mindig gyulladásos, illetve kopásos eredetű probléma okozza őket.