Lázcsillapítók és fájdalomcsillapítók

Lázcsillapítók és fájdalomcsillapítók – mikor kell őket alkalmazni?

Lázzal, valamint kisebb-nagyobb fájdalmakkal járó megbetegedések időnként utolérik az embert, akkor is, ha egyébként semmi gond nincs az egészségével. Ezek nagyrészt vírusos, kisebb részben bakteriális fertőzések. Utóbbiak esetében az antibiotikumok nyújthatnak hatékony segítséget, előbbinél azonban leginkább a kellemetlen tünetek csillapítása szokott lenni a cél. A láz és fájdalomcsillapítók segíthetnek abban, hogy a legrosszabb szakaszokat könnyebben átvészeljük.

Mikortól van láz?

Normális esetben körülbelül 37 Celsius fok a testhőmérsékletünk, ettől azonban fölfelé és lefelé is eltérhet két-három tizedet külső hőmérséklet hatására, vagy fizikai aktivitás miatt. Sokan megijednek, ha már 37 fölé szökik a lázmérő higanyszála, és azt gondolják, hogy hőemelkedésük van. Ez azonban lehet azért, mert túl meleg van, de fokozott mozgás is kiválthatja. Kisgyerekeknél például igen gyakran tapasztalható, hogy semmilyen más tünetet nem mutatnak, csak melegebbek a szokásosnál.

Hőemelkedésről beszélünk 37,5 Celsius fok fölötti hőmérsékletnél, lázról pedig 38 foktól.

Lázcsillapító gyerekeknek

Szerencsére ma már gyerekek számára is biztonsággal alkalmazható lázcsillapító készítmények léteznek, melyek egy része vény nélkül kapható. Nem árt azonban tudni, hogy nem kell a legkisebb hőmérséklet emelkedés esetén azonnal rohanni a gyógyszerért, a legújabb orvosi ajánlások szerint ugyanis a lázat nem szabad mindenáron elnyomni, mert segíti a gyógyulást.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy mindegy, milyen magas láza van a gyerkőcnek, ameddig jó a közérzete, tehát nem levert, játszik, nem érzi magát rosszul, addig nem kell csillapítani a lázát. Gyógyszer adására akkor van szükség, ha a gyereket láthatóan megviseli a lázas állapot.

Lázcsillapító babáknak

A babák számára készített lázcsillapító általában szirup vagy kúp formájában kapható. Ugyanaz az alapszabály, mint a gyerekeknél: ha a pici rosszul érzi magát a láz miatt, akkor kell csillapítani a megfelelő készítménnyel. A babáknál sokan hajlamosak azonnal a lázcsillapítóért nyúlni, mert attól félnek, hogy a kicsi lázgörcsöt kap, ez azonban hajlam kérdése és nem függ a láz magasságától.

Nem árt ugyanakkor tudni, hogy a babák lázcsillapítására olyan természetes módszerek is rendelkezésre állnak, mint az anyával való bőrkontaktus, így ugyanis az anya hőmérséklete csökkenteni tudja a baba testhőmérsékletét.

Lázcsillapító felnőtteknek

Ami a felnőttek lázcsillapítását illeti, mindenki maga érzi, hogy mennyire van hatással a közérzetére a lázas állapot. Az ajánlás ugyanaz, ami a gyerekek esetében: amíg nem érezzük különösebben rosszul magunkat, addig nem javasolt csillapítani a lázat, de ha levertek vagyunk, gyengék, erőtlenek, rossz a közérzetünk, akkor alkalmazhatunk valamilyen lázcsillapító gyógyszert.

Hány óránként lehet lázcsillapítót adni?

Általános szabály, hogy azonos hatóanyagú lázcsillapító gyógyszerből csak nyolc óránként vehetünk be újabb adagot, de eltérő hatóanyagút már négy óra után alkalmazhatunk. Amennyiben a láz így is magasan marad, orvos segítségét javasolt kérni a csillapításhoz.

Hogyan hat a fájdalomcsillapító?

A lázzal járó betegségeknél gyakori különböző mértékű fájdalom. A legtöbb lázcsillapító éppen ezért fájdalomcsillapító hatóanyagot is tartalmaz, de olyan készítményt is lehet választani, amelyik kifejezetten a fájdalom megszüntetését célozza. A leggyakoribb panasz ilyen betegségeknél a fejfájás, de a fülfájás, torokfájás, a végtagok fájdalma sem ritka.

A fájdalomcsillapítók hatásmechanizmusa nagyjából megegyezik: a fájdalom helyén, valamint a központi idegrendszerben gátolják az úgynevezett prosztaglandinok termelődését, amik részt vesznek a fájdalomérzet kialakításában.

Fájdalomcsillapító terhesség alatt

Sajnos nagyon sok gyógyszerrel kapcsolatban nincsenek pontos információink arról, hogy terhesség alatt hogyan hatnak a növekvő magzatra. Éppen ezért, mielőtt bármilyen gyógyszert alkalmazunk a várandósság alatt, kiemelkedően fontos, hogy egyeztessünk erről az orvosunkkal. Vannak olyan készítmények, amikről tudjuk, hogy nagy biztonsággal szedhetők, az orvos fogja tudni megmondani, hogy melyek ezek.

Fájdalomcsillapító szoptatáskor

Szoptatás alatt ugyanaz a szabály érvényes a fájdalomcsillapítók alkalmazása kapcsán, mint a terhességnél, csak itt már a gyerekorvossal kell konzultálnunk arról, hogy mi az, amivel biztosan nem ártunk a picinek

Fájdalomcsillapító gyerekeknek

A gyerekeknek szánt fájdalomcsillapítók annyiban különböznek a felnőttek gyógyszereitől, hogy általában nem tabletta, hanem szirup, illetve cseppek formájában érhetők el, valamint a hatóanyag adagolása is eltérő. Nem ritkán ízesítettek, általában édes vagy gyümölcsös, cukorkára emlékeztető ízük van, hogy a gyerkőcök könnyebben elfogadják.

Hány óránként lehet fájdalomcsillapítót bevenni?

A fájdalomcsillapítót nem célszerű túladagolni, ugyanis nincs jó hatással például a gyomor nyálkahártyájára. Mindemellett természetesen van az a helyzet, amikor muszáj valamivel enyhíteni a fájdalmat.

Minden gyógyszer esetében szerepel a betegtájékoztatóban, hogy milyen időközönként lehet újat bevenni belőle, ezt mindenképpen tartsuk szem előtt, amikor fájdalomcsillapítót szedünk.