Kedvezményes ajánlatok
Márka
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Ízesítés
Termékforma
Kiszerelés mérete
Érzékenység
Nem
Terhesség, szoptatás

Fogfájás

Saridon tabletta 20 db

Kiszállítjuk Budapestre és
környékre:
2 439 Ft
Egységár: 122 Ft/db
 
Ön a Kalmia Gyógyszertár felületére lépett. Ebben a kategóriában olyan készítmények találhatóak, melyeket a Kalmia Gyógyszertár Kft. szolgál ki Önnek, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Budapestre, valamint Üllő, Vecsés, Gyál és Dunaharaszti területére (Medicina Expressz szállítási mód). Ha csak olyan terméket választ, ami az Online Patika kategórián kívül található, akkor azt a Pharmazone WS Kft. teljesíti futárszolgálatok bevonásával. Ha gyógyszertári készítményeket és egyéb készítményeket is vásárol, akkor azt a gyógyszertár szolgálja ki, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Önnek Budapestre, valamint Üllő, Vecsés, Gyál és Dunaharaszti területére.
Legális gyógyszertár

Amikor éjszaka közepén éles, vagy lüktető fogfájásra ébredünk, semmi mást nem akarunk, mint azonnal szabadulni az elviselhetetlen érzéstől. Fájdalomcsillapító gyógyszerek átmeneti enyhülést adhatnak, ám a fogorvos sürgős meglátogatása elkerülhetetlen fogfájás esetén. Lássuk, hogy milyen okai és típusai vannak a fogfájásnak, mit tehetünk, ha például várandósan fáj a fogunk és hogyan csillapítható a fájdalom.

Szinte mindannyian találkoztunk már a fogfájás tünetével, melynek számos oka lehet. Leggyakrabban a fogbél elváltozása, a fogszuvasodás vagy a foggyökér problémája okozza a fogfájást, míg máskor a a fognyak, vagy a fogkorona kopása, érzékenysége, sérülése áll a panasz mögött.

Fogfájás típusai és okai

A fogfájás lüktető, tompa, illetve éles lehet és leggyakrabban a következő okokból alakulhat ki:

Éjszakai fogfájás 

A lefekvéskor, vagy éjjel jelentkező fogfájás leggyakoribb oka a fogbélelhalás, vagy a fogtályog.

Fogbél elhalásakor néhány napig rendkívül erős fájdalmat érezhetünk, majd a tünet teljesen megszűnik, miután a fog elhal. Ebben az esetben minél hamarabb forduljunk fogorvoshoz, mert az érzéketlen fog észrevétlenül fertőződhet tovább és a fertőzés a környező csontokat is érintheti. 

Fogtályog esetén a fog körül gennyes fertőzés alakul ki például fogszuvasodás (lyukas fog), vagy ínyprobléma miatt.

Feszítő és tompa fogfájás

A folyamatosan feszítő, tompa fogfájás általában krónikus gyulladás miatt alakul ki és rágás közben, harapásra, vagy hőhatásra súlyosbodik. A fent említett fogszuvasodás, fogtályog és fogbélelhalás is okozhatja az érzést.

Lüktető fogfájás

A lüktető fogfájás gyakran a fent leírt módon éjszaka jelentkezik, mert a fekvő helyzetben a fejben növekvő vérnyomás hatására fokozódik a többnyire gyulladás hatására kialakult tünet.

Előrehaladott fogszuvasodás és a fogíny problémái, fertőzése is okozhatja a panaszt. 

Hidegre, melegre és édesre jelentkező fogfájás

A hidegre jelentkező fájdalom mögött általában fogérzékenység, fognyaki kopás, vagy fogszuvasodás esetleg a fog sérülése, a tömés sérülése állhat. Meleg hatására jelentkező fájdalom esetén szintén fogtályogra és fogbélelhalásra gondolhat először a szakorvos.

Ha édes ételek, vagy italok fogyasztása után hasít a fogunkba a fájdalom, akkor valószínűleg szuvas fog a ludas.

Fogfájás egyéb okai

 • fognyaki kopás és fogíny-visszahúzódás, fogínygyulladás
 • rossz szokások: fogcsikorgatás, fogszorítás
 • rossz helyen nőtt fogak (pl.: bölcsességfog)
 • kóros fogérintkezés
 • rossz fogmosási technika miatt kialakuló gyulladások
 • fog sérülése
 • arcüreg- vagy középfülgyulladás
 • rágóízület betegsége
 • arcidegfájdalom
 • migrén
 • pszichés eredet

Fogfájás terhesen

Ha várandósan tör ránk a fogfájás konzultáljunk az orvosunkkal. Terhes kismamáknál igen gyakoriak a fogpanaszok, mert a növekvő magzat elvonja az anya szervezetéből a kalciumot, ami könnyen fogszuvasodáshoz vezethet, valamint a hormonális változások hatására is hajlamosabbak a fogínygyulladás kialakulására.

A gyakorlat alapján a legtöbb fogorvosi kezelés várandósan is elvégezhető – elsősorban a második trimeszterben és a harmadik trimeszter kezdetén) és az érzéstelenítés (meghatározott készítményekkel) sem jelent problémát, ám a fogorvosi röntgent csak a legritkább esetben végzik el terhes kismamákon. 

Bizonyos fájdalomcsillapítók (paracetamol hatóanyaggal) orvosi konzultációt követően alkalmazhatóak a kismama fájdalmának enyhítése érdekében.

Fogfájás elleni gyógyszer

A fogfájást átmenetileg csillapíthatjuk fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek bevételével. Ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy a problémát kizárólag fogorvosi kezeléssel tudjuk véglegesen megszüntetni. 

A fogorvos meglátogatását nem szabad sokáig halogatni, mert a fog egyre komolyabb károsodása mellett a fogvesztés veszélye, a fog körüli csontok károsodása és a véráramba kerülő baktériumok is súlyos egészségügyi következményekkel járhatnak.

A fogorvos a kezelés mellett további gyógyszereket javasolhat, fertőzés veszélye esetén például antibiotikumot írhat.

Erős fogfájás csillapítása

Bizonyos hatóanyagok (diclofenac, metamizol) alkalmasak az intenzívebb fogfájás csillapítására is, ám ezek szedésének megkezdése előtt mindenképp kérjük ki szakember véleményét.

A gyógyszerek mellett jeges borogatással, alvás közben felpolcolt fejjel enyhíthetünk a fájdalmunkon.

Tovább