Kedvezményes ajánlatok
Márka
C-vitamin tartalom
D-vitamin tartalom
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Ízesítés
Termékforma
Kiszerelés mérete
Érzékenység
Nem
Terhesség, szoptatás

Terhes vitamin

 

Az egészséges táplálkozás a legjobb módja annak, hogy hozzájusson a szükséges vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, de a terhesség alatt könnyen előfordulhat, hogy hiányt szenved bizonyos kulcsfontosságú tápanyagokból. Tovább olvasom

Az egészséges táplálkozás a legjobb módja annak, hogy hozzájusson a szükséges vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, de a terhesség alatt könnyen előfordulhat, hogy hiányt szenved bizonyos kulcsfontosságú tápanyagokból. Ha Ön terhes, vagy reméli, hogy teherbe esik, a szülés előtti vitaminok segíthetnek pótolni a hiányosságokat.

Miért fontosak a terhes vitaminok?

A terhesség alatt a szokásosnál több folsavra és vasra van szükség. Íme, miért:

A folsav segít megelőzni a neurális csőhibákat. Ezek a rendellenességek a magzati agy és gerincvelő súlyos rendellenességei. Ideális esetben legalább 3 hónappal a teherbeesés előtt elkezdhet extra folsavat szedni.
A vas támogatja a méhlepény és a magzat fejlődését, segít a szervezetnek a vér előállításában, hogy oxigénnel lássa el a magzatot és segít megelőzni a vérszegénységet is, amely olyan állapot, amikor a vérben kevés az egészséges vörösvértestek száma.

Milyen a jó terhes vitamin?

A folsav- és vastartalom ellenőrzésén túl keressen olyan szülés előtti vitamint, amely kalciumot és D-vitamint is tartalmaz. Ezek elősegítik a baba fogainak és csontjainak fejlődését. Az is hasznos lehet, ha olyan terhes vitamint keres, amely C-vitamint, A-vitamint, E-vitamint, B-vitaminokat, cinket és jódot tartalmaz.

Ezenkívül az egészségügyi szolgáltatója a körülményektől függően bizonyos tápanyagok nagyobb dózisát javasolhatja. Ha például olyan gyermeknek adott életet, akinek idegcsőhibája van, az egészségügyi szolgáltatója magasabb folsavadagot - például 4 milligrammot (4000 mikrogrammot) - tartalmazó külön étrend-kiegészítőt javasolhat a terhesség előtt és a további terhességek során.

Általánosságban azonban kerülje a napi szükségletet meghaladó adagolású extra terhesvitaminok vagy multivitaminok szedését. Egyes vitaminok nagy dózisai károsak lehetnek a babára nézve. Például az extra A-vitamin a terhesség alatt potenciálisan károsíthatja a babát.

Kell-e aggódnom más tápanyagok miatt?

Az omega-3 zsírsavak, egy olyan zsírtípus, amely természetes módon számos halfajban megtalálható, elősegíti a baba agyának fejlődését. Ha nem eszik halat vagy más, omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket, egészségügyi szolgáltatója a terhesvitaminok mellett esetleg omega-3 zsírsav-kiegészítőket is javasolhat.

Mikor kezdjem el szedni a terhesvitamint?

Ideális esetben már a fogantatás előtt elkezdi szedni a terhesvitamint. Valójában a reproduktív korú nőknek általában jó ötlet, ha rendszeresen szednek szülés előtti vitamint. A baba idegcsöve, amelyből az agy és a gerincvelő lesz, a terhesség első hónapjában fejlődik ki - talán még azelőtt, hogy Ön egyáltalán tudná, hogy terhes.

Vannak-e a terhes vitaminoknak mellékhatásai?

Néha a terhes vitaminokban lévő vas hozzájárul a székrekedéshez. A székrekedés megelőzésére:

  • Igyon sok folyadékot
  • Vigyen be több rostot az étrendjébe
  • Vigyen be a fizikai aktivitást a napi rutinjába, feltéve, hogy az egészségügyi szolgáltatója beleegyezik
  • Kérdezze meg egészségügyi szolgáltatóját székletlágyító szerek használatáról
  • Ha ezek a tippek nem segítenek, kérdezze meg egészségügyi szolgáltatóját más lehetőségekről

Miért fontos a jódmentes terhesvitamin?

Sajnos egyre több hölgy érintett valamilyen pajzsmirigy problémában vagy olyan gyógyszeres kezelésben részesül, ami befolyásolja, mennyi jódot fogyaszthat. Az ő lehetőségeik szűkebbek az étrendkiegészítők terén, ezért ma már a gyártók készítenek jódmentes terhesvitamint is, amely ideális választás, ha orvosi rendelvényre el van tiltva a kismama a plusz jód bevitelétől.

Terhesvitamin fajták

A terhesvitaminok márkától függően eltérő összetételben, dózisban, de jellemzően hasonló vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaznak:

  • Folsavat
  • D-vitamint, C-vitamint, E-vitamint, A-vitamint, B-vitaminokat
  • Vasat, cinket, kalciumot, magnéziumot, mangánt, szelént, jódot
  • Omega zsírsavakat

Számos gyártó babaváró vitaminját választhatjuk, egyes készítmények a terhességet megelőző időszaktól a terhesség alatt és a szoptatás időszakában egyaránt szedhetőek.

Vannak olyan gyártók, melyek étrendkiegészítő készítményeiket adott időszakra ajánlják, például fogamzás előtt, trimeszter szerint felbontva vagy a szoptatás alatt. Sokféle terhesvitamin fajta létezik, összetételükben minimális eltéréssel, mindegyik azt a célt szolgálja, hogy a baba és az édesanya minden szükséges tápanyaghoz hozzájusson! Egyik sem helyettesíti az egészséges táplálkozást, de azzal együtt hozzájárul a baba egészséges fejlődéséhez.

Mi a folát tartalmú terhesvitamin lényege?

A várandós kismamák egyik legnagyobb félelme a velőcső záródási rendellenesség. Jó tudni, hogy a megfelelő folsavbevitel jelentősen csökkenti a velőcső záródási rendellenesség kialakulásának kockázatát, de fontos, hogy már lehetőleg a fogamzás előtti időszakban is szedje a kismama, hiszen a velőcső a fogamzást követő 4. héten belül záródik.

Nem minden szervezet képes tökéletesen hasznosítani a folsavat. Ma már folát tartalmú terhesvitaminok is kaphatóak, melyeket a szervezet könnyebben hasznosít.

Terhesvitamin szedése meddig?

Sok kismamában felmerül a kérdés a terhesvitamint meddig kell szedni? Az anyai vitaminraktár nemcsak a terhesség alatt, de a szoptatás időszakában is feltöltött kell legyen! A csecsemő táplálása nem kis feladat, neki és az édesanyának is megfelelő vitamin és ásványi anyag ellátottságra van szüksége. A terhesvitaminok szedése a kisbaba kiegyensúlyozott fejlődéséhez és az édesanya szervezetének erősítéséhez egyaránt fontos, lehetőleg a szoptatási időszak végéig.

Tovább