Márka
Milyen tünetekre?
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem

Antioxidánsok

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek az anyagcsere égési folyamatait (oxidáció) azzal gátolják, hogy semlegesítik, vagy elbontják a keletkezett szabadgyököket.


Az antioxidánsok több vegyületet foglalnak magukban, mint például a vitaminok, polifenolok, karotinoidok és ásványi anyagok. Egy részük felel a zöldségek és gyümölcsök jellegzetes színéért is.Mi az antioxidánsok szerepe?


A szervezet lebontó folyamatai során szabadgyökök keletkeznek, melyek természetükből adódóan rendkívül reakcióképesek. Az antioxidánsok ezeket hatástalanítják, így védve ezzel az olyan szabad gyökök által okozott “oxidatív károsodásoktól”, mint például a különböző szív- és érrendszeri elváltozások.Melyek a fontosabb antioxidánsok?


C-vitamin

A legismertebb antioxidáns, amit elsősorban a friss gyümölcsök és zöldségek tartalmaznak.


E-vitamin

Egy zsírban oldódó vitamin, ami többek között megtalálható a növényi olajokban, valamint a dió és gabona félékben.


A-vitamin és karotinoidok

A karotinoidok az A-vitamin előanyagai, amelyek a szervezetben A-vitaminná alakulnak. Megtalálhatóak a sárgarépában, a paprikában, a mangóban és a barackban. A-vitamint tartalmaz a tej, a tojás, valamint az állati belsőségek.


Flavonoidok

Ezeket a növények a saját védelmük érdekében termelnek az olyan ellenségek ellen, mint amilyen az UV sugárzás.

A cseresznye, az alma, a bogyós gyümölcsök, a káposzta és a hagyma nagyobb mennyiségben tartalmaznak flavonoidokat, amik egyrészt a C-vitamin hatásfokát növelik, másrészt gátolják annak a lebomlását. Főként a növények leveleiben és a héjában halmozódik fel.


Szelén

Főképp állati eredetű élelmiszerekben fordul elő, de a zöldségek, a burgonya és gyümölcsök is tartalmazzák.


Cink

A szervezet cink igényét húsokkal és sajtokkal lehet lefedni.


Polifenolok

Megtalálhatók a zöld és fekete teában, a kávé és kakaó babban, valamint a cseresznyében, a vörös káposztában és a piros szőlőben.Mit tehetünk, hogy elég antioxidáns jusson a szervezetünkbe?


A legtöbb, amit a szervezetünk érdekében tehetünk az, ha figyelünk a vegyes, változatos, kiegyensúlyozott étrendre, vagyis fogyasszunk minél több színű és fajta gyümölcsöt és zöldséget.


Táplálék kiegészítők szedésével kapcsolatban, pedig kérdezze meg a háziorvosát.


Tovább