Bőr- és körömápolás

A mindennapi bőrápoláshoz szükségesek különböző tisztálkodószerek, tusfürdők, szappanok, fürdősók, arcápoló, kézápoló, testápoló krémek, hintőporok, speciális bőrápoló készítmények. Bőrtípustól, bőrápolási szokásoktól és esetlegesen meglévő bőrproblémától függően ajánlott az egyes termékeket otthon, kéznél tartani és használni. Van, akinek ekcéma kezelése, másnak pikkelysömör kezelése vagy éppen felfekvés kezelése vagy éppen körömgomba okoz gondot, ezekhez célzott hatóanyagú krémekre, ecsetelőkre van szükség. Tovább olvasom

Bőrápolás és körömápolás

A bőr- és körömápolás mindannyiunk napi rutinjának része, fontos eleme a megjelenésnek, ápoltságnak, de az egészségmegőrzésben is szerepet játszik. Sok ember küzd állandó, visszatérő vagy eseti bőrproblémával, de odafigyeléssel, és megfelelő termékek használata mellett, tudatos bőrápolással legtöbbjük kezelhető. Vannak alapvető bőrápolási készítmények, körömápolási szerek, eszközök, melyek egy háztartás fürdőszobapolcáról sem hiányozhatnak.

 

Bőrápolás

A bőrápolás alapvető lépései közé tartoznak a tisztítás, tusolás, fürdés majd hidratálás. Kiszáradt, kirepedt részekre hatásosak lehetnek a pantenol tartalmú krémek. Hatásosak lehetnek az orr köré, ajkakon körbe, kézfejre, őszi- téli időszakban, mikor kifújja a szél ezeket a területeket vagy kezeinket megviseli a rendszeres fertőtlenítés.

 

Bőrproblémák

Vannak, akik alapvetően egészséges, jól funkcionáló bőrtípussal vannak megáldva, bár eseti problémák nálunk is felmerülhetnek, például egy viszketéses bőrbetegség, esetleg hosszabb ideig tartó megbetegedés miatti felfekvés. 

Ezeket hatékonyan kezelni kell – és bár a szakorvos a diagnózis után előírja mit hányszor és hogyan használjunk -, mégis a bőrápolás gyakorlati része ránk marad, körültekintően kell azt elvégeznünk és mindig tiszta bőrön, higiénikus körülmények között.

 

Ekcéma kezelése

Az ekcéma vörös, viszkető foltokat okoz, melyek nedvedző hólyagocskákkal is megjelenhetnek és rohamszerűen ránk törő viszketési ingert okoznak. Allergia vagy irritációt okozó anyagok is kiválthatják. 

A bőrgyógyász szakorvos ekcéma kezelésére alkalmas gyógyszereket, krémeket fog felírni, de emellett, amit otthon megtehetünk és meg is kell tennünk a hatásos ekcéma elleni terápia részeként az a száraz bőr védelmezése, rendszeres bőrápolás, lipidpótlás. Ma már nagyszerű lipidpótló, regeneráló krémek léteznek, melyek ráadásul nem okoznak irritációt, hiszen színezék – és illatanyagmentesek.

 

Pikkelysömör kezelése

A pikkelysömör a bőr fokozott elszarusodásával járó, nem fertőző bőrbetegség. Bárkinél megjelenhetnek, és környezeti tényezők is befolyásolják a tünetek erősségét (pl. napfény, hőmérséklet). 

A pikkelysömör kezelésének fontos része a száraz bőr hidratálása, a megfelelő folyadékpótlás, jó minőségű tisztálkodási és bőrápolási készítmények használatával a pikkelysömör tünetei mérsékelhetőek.

 

Felfekvés kezelése

A felfekvés, vagy más néven nyomási fekély főként rövidebb-hosszabb ideig ágyhoz kötött személyek esetében jelentkező probléma, amikor is a tartós nyomás, súrlódás miatt szövetelhalás történik egy területen.

A beteg gyakori mozgatása igen hatásos a felfekvés kezelésének részeként, de a felfekvés stádiumának megállapítása után a kezelőorvos speciális sebfertőtlenítő, sebkezelő szereket, kötéseket, sőt adott esetben antibiotikumot is előirányoz.

 

Körömápolás

A köröm ápolása szakmától, foglalkozástól függően mindenki számára kötelező. A körmök vágása, reszelése hetente némi időt, körömvágó ollót, körömreszelőt igényel, ha pedig valamilyen körömbetegség pl. körömgomba ütötte fel a fejét, gombaellenes oldatok, krémek vagy ecsetelők is szükségesek az egyensúlyi állapot helyreállításához. 

Körömápolás lépései

Ha betartjuk a heti körömápolás szabályait, sokat tehetünk az igényes megjelenésért, a fertőzések esélyének csökkentéséért és az egészséges körmökért egyaránt. 

A körömápolás lépései:

  • pár perces langyos vizes áztatás
  • körmök levágása
  • körmök éleinek reszelése
  • megkeményedett bőr levágása
  • tetszés szerint ápoló, vitaminos olajozás vagy körömerősítő lakkozás
  • bőrápoló krém a kezekre, lábakra

Körömgomba kezelése

A körömgomba bárkinél jelentkezhet, a körmök megvastagodnak, barázdálttá és sárgás árnyalatúvá válnak. Lábon gyakoribb, mint kézen, sok esetben nyilvános zuhanyzókban, uszodában, kényelmetlen, rossz minőségű lábbelik viselése miatt alakul ki. A körömgomba kezelése céljából először is forduljon szakorvoshoz, aki szükség szerint gombaölő helyi hatású szereket rendel el, esetleg szájon át szedhető gombaellenes gyógyszereket. 

A vény nélkül kapható körömgomba kezelését célzó készítmények elsősorban kezdeti fázisban lehetnek hatásosak, komolyabb, elhanyagolt körömgomba fertőzés esetén mindenképpen orvosi terápia szükséges. 

Természetes készítmények közül kiemelendő a teafaolaj, mely antimikrobális hatású, gomba elleni ecsetelésre is kipróbálható, de jó, ha a házipatika része, hiszen a teafaolaj bőrproblémákra is bevethető jótékony hatása miatt, például pattanás kezelésére.