Akciós termékek
Márka
Termékcsalád
Fényvédelem
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Illat
Ízesítés
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem
Terhesség, szoptatás

Száraz bőr

A feszülő, viszkető száraz bőr hidratálásához minőségi, tápanyagokban gazdag bőrápoló készítményeket célszerű használni. Ez nemcsak azért fontos, hogy elkerüljük a kellemetlen húzódást, kipirosodást, de a szervezet elsődleges védelmi vonala is a bőr, továbbá az ápolt megjelenéshez is szervesen hozzátartozik a bőr állapota. A szomjas bőr ápolására ajánlott termékek között megtalálhatóak a tápláló tusfürdők száraz bőrre, a testápolók száraz bőrre, ekcéma elleni krémek, a hidratáló arckrémek száraz bőrre és a szorgos kezekre kifejlesztett hatékony kézkrémek

Száraz bőr

Többféle bőrtípus létezik, a leghatékonyabb ápolást akkor tudjuk megadni a bőrünk számára, ha tisztában vagyunk az igényeivel. A száraz bőr megfelelő hidratálásához ajánlottak a patikákban kapható színezék-, illatanyag-, tartósítószer mentes készítmények, melyek megadják azokat a tápanyagokat a bőrnek, amelyekre szüksége van a normál funkciója ellátásához. 

A külső ápolás mellett elengedhetetlen a bőséges folyadékfogyasztás, és néhány „jótanács” beépítése a napi rutinba, amennyiben a feszülő bőr problémát jelent:

  • nem ajánlott forró vízzel mosni a bőrt
  • nem ajánlott erőteljesen dörzsölni törölközővel
  • kerülendők az alkoholos termékek és a szemcsés, durva arcradírok

Száraz bőr okai

A száraz bőr okai lehetnek:

  • genetikai okok
  • környezeti ártalmak

 

  • hormonális tényezők
  • belgyógyászati okok

Legtöbb esetben a húzódó bőr kellemetlen érzése elkerülhető, ha óvjuk a külső hatásoktól amennyire lehet és megfelelően ápoljuk. A kiszáradt bőr viszkethet is, ki is pirosodhat, könnyebben ráncosodik, irritálódik, allergizálódik. Amikor nem képes ellátni a védelmi funkciót, akár gyulladás, bőrfertőzés is kialakulhat, de ekcéma is felütheti a fejét.

Száraz bőr kezelése házilag

Száraz bőr kezelése házilag a mindennapokban hatóanyagokban gazdag bőrápoló készítményeket és körültekintő ápolást igényel. A mindennapi arctisztítás, zuhanyozás, sminkeltávolítás és a hidratálás elengedhetetlen lépések a száraz bőr otthoni kezeléséhez. 

Óvakodjon a forró, szárító fürdőktől, inkább vegyen egy kellemes, gyors zuhanyt, kimondottan kiszáradt bőrhöz alkalmas hidratáló, esetleg olajos tusfürdőkkel! 

Törölközésnél az óvatos felitatást részesítse előnyben a durva törléssel szemben! 

Takarításnál, vegyszerek alkalmazásánál mindig viseljen gumikesztyűt, hogy óvja bőrét a vegyi anyagoktól!

Hidratáló arckrém

A gazdag hidratáló arckrémek megfelelő arányban tartalmazzák azokat a fontos hatóanyagokat, melyek a száraz bőr tökéletes hidratálásához szükségesek. Egyes termékekben a hialuron - mely saját súlyánál akár ezerszer több víz megkötésére is képes -, másokban az antioxidáns E-vitamin vagy a forradalmian új niacinamid is megtalálható, melyek hidratálttá, bársonyossá teszik a kiszáradt arcbőrt. 

A szomjas arcbőr hidratálásához alkalmas krémek minden esetben gazdagabb, táplálóbb összetételűek, mint mondjuk egy általános hatású arckrém.

Testápoló száraz bőrre

A száraz bőr testápoló készítményei a teljes test bőrfelületén is képesek az érdes, húzódó tapintatú bőrt akár 24 órán át hidratáltan tartani. A tápanyagokban gazdag testápolók használatával a bőr „viselése” komfortosabb, a bőr pedig ellenállóbb.

Tusfürdő száraz bőrre

Létezik tusfürdő is száraz bőrre, mely már zuhanyzásnál pótolni képes a bőr hiányzó zsiradékjait. Gyártónként, termékenként eltérnek a hatóanyagok, de kedvelt összetevőik a különböző növényi olajok, az E-vitamin vagy az esszenciális zsírsavak.

Ekcéma kezelése

Az ekcéma kezelése előtt fontos, hogy bőrgyógyász szakember mondja ki a diagnózist és a kiváltó okok feltárása után kijelölje a követendő kezelési tervet. 

Az ekcéma terápiájában szükség lehet speciális diétákra, de gondos bőrápolásra, speciális bőrápolási készítményekre, visszazsírozó hatású tisztálkodószerekre, esetleg ekcéma elleni krémekre is.

Az ekcéma kialakulása nem mindig kerülhető el, de ha a bőr egészséges, hidratált és igyekszünk óvni az irritáló anyagoktól, sokat tehetünk a bőrproblémák kialakulása ellen. 

Ekcéma kezelésének fontos része lehet a szakorvos által felírt szteroidos krémek használata, de a bőrbarát ruhaneműk használata, de az irritáló mosószerek, mosakodószerek kerülése is célszerű a siker érdekében.

A patikák polcain megtalálhatóak a kézkrémek extra száraz bőrre is. Azoknál, akiknek gyakran kell kezet mosni, fertőtleníteni, fokozottan fennáll a kezek kiszáradásának veszélye. Számukra mindenképpen ajánlottak ezek a kézkrémek, érdemes a táskában, autóban is tartani belőlük és naponta többször is használni.

Mi az ekcéma?

Ha tudni szeretné, mi az ekcéma, legegyszerűbben azt mondhatjuk, hogy a bőr nem fertőző gyulladásáról van szó, melyet külső, belső tényezők egyaránt kiválthatnak. Lehet veleszületett, öröklött formája és kialakulhat gyakori irritatív anyagokkal történő érintkezés során is.

Tovább