Cukorbetegség

A diabétesz, ismertebb nevén a cukorbetegség a leggyakoribb anyagcsere betegség, ami a cukor túlzott felhalmozódását okozza a vérben. A cukorbetegség egy rendkívül alattomos kór, amely sokszor csak akkor okoz tüneteket, amikor a beteg már előrehaladott stádiumban van.

Mi a cukorbetegség oka? Tovább olvasom

A szőlőcukor (glükóz) a sejtek legfőbb energiaforrása, melynek egy része közvetlenül az elfogyasztott táplálékból szívódik fel, másik részét pedig a máj állítja elő egyéb cukorfajtákból és más anyagokból.

 

Azt a folyamatot, amely során a cukor a vérből a sejtekbe kerül, egy inzulin nevű hormon segíti, amit a hasnyálmirigy termel.

 

Ha a hasnyálmirigy valamilyen oknál fogva nem termel elég inzulint (1-es típusú cukorbetegség), vagy ha a sejtek érzéketlenné válnak az inzulin hatásával szemben (2-es típusú cukorbetegség), akkor ahelyett, hogy a glükóz bejutna a sejtekbe, felhalmozódik a vérben. Ilyenkor beszélünk cukorbetegségről.1-es típusú cukorbetegség

 

Az 1-es típusú cukorbetegséget általában genetikai hajlam okozza, de lehet autóimmun eredetű is és vírusok is előidézhetik. Többnyire gyerekeket és fiatalkorúakat érint, amikor is az inzulintermelő sejtek pusztulásának következtében inzulinhiány alakul ki a szervezetben.

 

Tünetei a fogyás, gyakori vizelet ürítés és a fokozott szomjúság.2-es típusú cukorbetegség

 

A 2-es típusú cukorbetegséget a sejtek felületén található inzulin receptorok számának nagy mértékű csökkenése okozza, amiből szintén az következik, hogy nem jut elég vércukor a sejtekben. Leginkább felnőtteknél fordul elő, de egyre jobban terjed a gyerekek között is. Fő oka az elhízás, de a magas vérnyomás és genetikai hajlam is hozzájárulhatnak a kialakulásához.

 

Tünetei a látás romlása, végtag zsibbadás, bőrviszketés és a nehezen gyógyuló sebek.A cukorbetegség kezelése

 

Mai tudásunk szerint a cukorbetegség nem gyógyítható, élethosszig tartó kezelést igényel a vércukor ideális szinten tartásával.

 

Fontos, hogy bármilyen kezelés megkezdése előtt orvosi vizsgálat szükséges.

 

Amit viszont mindenképpen megtehet Ön is az, hogy változtat az életmódján: térjen át teljesen egészséges táplálkozásra és mozogjon sokat.