Kedvezményes ajánlatok
Márka
Milyen tünetekre?
Korosztály
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem

Tyúkszem

 

Fontos kiemelni, hogy a tyúkszem és a szemölcs ugyan nagyon hasonló jelenség, mégis két teljesen különálló probléma. A tyúkszem kívülről kevésbé látszik, mert befelé növekszik, míg a szemölcs éppen ellenkezőleg: kifelé fejlődik. A szemölcsöt vírus okozza és többnyire fájdalmatlan, míg a tyúkszemnél egészen más a helyzet. Tovább olvasom

Csupán egy rossz cipő viselése miatt is villámgyorsan kialakulhat az apró, ám rendkívül fájdalmas, gyulladt tüskeszerű tyúkszem. A tyúkszem amilyen gyorsan jön, olyan nehéz megszabadulni tőle, de szerencsére van rá mód, hogy enyhébb esetben akár házilag is kezeljük. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy mi a tyúkszem, mi okozza, és mit tehetünk ellene.

 

Mi a tyúkszem?

 

A tyúkszem (clavus) egy bőrelváltozás, amely a talpon, vagy a lábujjak bőrén alakul ki, és a mélyebb hámrétegek megvastagodásával képződik.

A tyúkszem külső része sárgás, kidomborodó, vagy kráterszerű,  kör alakú bőrkeményedés fedi, és a környéke gyakran piros, gyulladt.

A tyúkszem belső része viszont a csontok irányába növekvő csontos tüske jellegű szarucsap, amely terheléskor  erős fájdalmat okoz, mert nyomja idegeket és a csontokat.

 

Mi okozza a tyúkszemet?

 

A tyúkszem általában erős nyomás okozza, amely egy rossz cipő, vagy a láb statikáját módosító ortopédiai probléma miatt is előállhat.

A túl szoros, vagy magassarkú cipő, a láb sérülése, lúdtalp, vagy egyéb elváltozás is okozhatja a láb statikájának megváltozását és a lábujjak, vagy a talp dörzsölődését.

Bizonyos napi tevékenységekben (munka, sport), is előfordulhat a láb egyes pontjainak túlzott nyomása.

A kor előrehaladtával, krónikus betegségek valamint keringési betegségek, cukorbetegség, vagy izületi gyulladás esetén fokozott esély van a tyúkszem kialakulására.

 

Tyúkszem kezelése házilag

 

A tyúkszemet enyhébb esetben otthon, gyógyszertárban megvásárolható, speciálisan tyúkszem kezelésére alkalmas készítményekkel kezelhetjük. Makacsabb tyúkszem esetén a szakorvos dönthet a tyúkszem sebészeti úton való eltávolítása mellett.

A tyúkszem okának meghatározása rendkívül fontos lépés, hisz ortopédiai probléma esetén a tyúkszem kialakulásának valódi gyökerét, azaz magát az ortopédiai elváltozást is kell kezelni, ahhoz, hogy a tyúkszem ne térjen vissza többé.

 

Tyúkszem ellen

 

A fájdalom enyhítése érdekében használhatunk nyomásvédő, vagy tyúkszemtapaszt, amelyek csökkentik a nyomást és a dörzsölődést.

A  tyúkszem kezelésére alkalmasak a szalicilsavat tartalmazó ecsetelők, stiftek. Ezek a készítmények puhítják a bőrt és oldják a tyúkszemet alkotó bőrrétegeket.

Használatuknál figyeljünk arra, hogy csakis a tyúkszem területét kezeljük.

A bőrkeményedést óvatosan lereszelhetjük az erre alkalmas drogériákban, gyógyszertárakban kapható eszközök – habkő, bőrreszelő – segítségével.

Forduljunk orvoshoz, ha a tyúkszem a fenti kezelések hatására nem javul, vagy romlik, illetve ha egyéb bőrtüneteket észlelünk.

 

Házi praktikák tyúkszem ellen

 

Az alábbi ötletekkel nem érdemes hosszan kísérletezni, de esetenként segíthetnek a tyúkszem eltávolításában. Soha ne próbáljunk meg magunknak kivágni a tyúkszemet, forduljunk szakemberhez, ha már erre van szükség.

 

  • • melegvizes áztatás
  • • citromos pakolás
  • • ecetben kiázott hagymás pakolás (hagymát áztassuk egy éjszakán át ecetben a kezelés előtt)
  • • almaecetes áztatás (egy lavór langyos vízbe tegyünk egy pohár almaecetet)
  • • vérehulló fecskefűből készített főzettel való pakolás


Tyúkszem megelőzése  • • Hordunk kényelmes, nem túl magas és nem túl alacsony sarkú cipőt.
  • • Ortopédiai probléma esetén (bokasüllyedés, lúdtalp, stb.) forduljunk szakemberhez, aki megfelelő megoldást, például talpbetétet javasol
  • • Fordítsunk figyelmet a lábápolásra, amelynek fontos része az időközönkénti lábáztatás (optimálisan heti egyszer), a bőrkeményedések óvatos eltávolítása és a hidratáló krémezés lehet.

 

Tovább