Kedvezményes ajánlatok
Márka
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem

Fogkefe

 

A mindennapos fogápolás elmaradhatatlan kellékei a jól megválasztott fogkefe és a hatékony fogkrémek, szájápolási termékek. A szakemberek minimum napi 2 fogmosást javasolnak a szájhigiénia, a fogak és az íny egészségének megőrzéséhez. Nem mindegy, mit használunk, elektromos fogkefe vagy hagyományos a preferált? Fontos ismerni, milyen tényezők alapján, hogyan válasszunk fogkefét? Az egyéni sajátosságok, igények, az esetleges szájüregi betegségek vagy ínyproblémák, műfogsor vagy fogszabályozó mind eltérő szájápolási eszközöket igényelnek. Tovább olvasom

Fogkefe

A forgalomban lévő óriási fogkefe választékban nem könnyű eligazodni, pedig bárki számára létezik ideális termék. Időt kell szánni a kiválasztásra, hogy a szájápolási rutin hatékony lehessen! 

Létezik erős fogkefe, közepesen erős, puha, elektromos vagy egycsomós, merev vagy flexibilis nyakú, kisebb vagy nagyobb fejű. A teljeskörű szájápoláshoz más termékekre is szükség van, például fogselyemre vagy fogköztisztító kefére. 

Hogyan válasszunk fogkefét

Sokan előnyben részesítik a kemény sörtéjű keféket, mert azok erőteljesen tisztítanak. Ez a mindennapos túl erős dörzsölés fognyaki kopáshoz, fognyaki érzékenységhez vezethet, melyet a hideg-meleg, édes-savanyú fájdalmas érzékelése is jelezhet.

 • Erős, közepes vagy puha – a sörteszálak típusa

A legtöbb szakember a közepesen erős vagy a puha sörtéjű fogkeféket ajánlja, bár itt sem mindegy, hogy milyen minőségű a termék. Egy megbízható, márkás fogtisztító kefe akár 10-szer több sörteszálat is tartalmazhat, mint egy olcsóbb, silányabb termék. A puha fogkefe sörtéi kisebb nyomás hatására is behajlanak a fogak egyenetlenségeibe, követik a fogak domborulatait.

 • Milyen a fogkefe nyaka?

Azok a termékek, melyek flexibilisek vagy merevek, de szögben hajlanak, nem irányíthatóak olyan pontosan, mint az egyenesek.

 • A fej nagysága

A hátsó fogakat is el kell érni fogmosás közben, ezért optimálisabb a kisebb fej.

 • Van -e speciális igény?

Ha valaki fogszabályzót visel esetleg pótlása van, kicsi a szájnyílása, szükség lehet speciális darabokra (is). Ilyen lehet az egycsomós fogkefe, mely hajlított ecsetre hasonlít. Ezzel a fogfelszín is alaposan tisztítható. Ajánlott az egycsomóst kiegészítésképp a normál fogmosás után használni, nem helyette.

Leginkább a közepes vagy puha fogkefe az általánosan ajánlott típus, a kis fej pedig hozzájárul a hátsó részek eléréséhez is.

Elektromos fogkefe vagy hagyományos

A tudatos szájápolást követőkben előbb-utóbb felmerül a kérdés, elektromos fogkefe vagy hagyományos a jobb? A fogorvosok szerint elsősorban a fogmosási technikán múlik az eredményesség, a hatékonyság. Bármelyikkel lehet jól is és rosszul is fogat mosni. Érdemes a fogorvosával megbeszélni az egyedi, személyre szabott ajánlást, a speciális igények, a fogak állapota, a fogtisztítási szokások ismeretében.

A jó minőségű, hagyományos fogkefe mellett szól a relatív olcsó árszint, nem igényel „áramforrást” és kis helyen elfér. 3-4 havonta cserélni ajánlott. 

Az elektromos fogkefe nagy előnye a gyors mozgás, a szónikus típusok pedig még több lepedéket távolítanak el. Némelyik eszköz azt is jelzi, ha elegendő ideig történt a fogmosás. Az elektromos fogtisztító kefék drágábbak, de a kis fej a fogazat nehezen elérhető részeit is képes jól megtisztítani.

Elektromos fogkefe használata

 1. Mindig kövesse a gyártó utasításait a termék használatára vonatkozóan!
 2. Tartsa be az ajánlott fogmosási időt!
 3. Használja másképpen a fogkrémet, mint a hagyományos darabokon! (bekapcsoláskor előfordul, hogy leesik a rányomott fogkrém)
 4. 3 havonta ajánlott fejet cserélni
 5. Ne nyomja túl erősen a fejet a fogaihoz!
 6. Megfelelően legyen töltve, hogy ne veszítsen tisztítási hatékonyságából!
 7. Ossza fel a fogsort és ne hagyja ki a nyelvtisztítást sem!
 8. Fogmosás előtt használjon fogselymet, utána pedig szájvizet!

Baba fogkefe

A gyermekek száj és fogápolása a fogacskák áttörése után elkezdhető. Számukra kifejlesztett speciális fogdörzsölő termékek, baba fogkefe is elérhető. 

Az ujjra húzható fogdörzsölők már a fogak kibújásakor használható, tisztít, masszíroz, jólesik a babának a feszülő érzés enyhítésére is. A szilikon termékek nem bántják a baba ínyét. 

Fél éves kortól ajánlottak a szoktatós fogkefék, ezek általában szettek és tartalmazzák a rágókás, gumis sörtés, normál sörtés darabokat.

 Azon gyermekek számára, akik már egyedül dörzsölik, tisztítják a fogukat, de még kicsik, ajánlott a karimás kefe, mely megakadályozza, hogy lenyomják a torkukon vagy megsebesítsék a szájpadlásukat.

Fogköztisztító

A fogköztisztító termékek lehetnek kefék, pálcikák vagy akár fogselyem. Ezek a fogak között és a nehezen elérhető részeket segítenek tisztává varázsolni. A napi szájápolási rutin kötelező kiegészítői ezek, használatukkal csökkenthető a fogszuvasodás kialakulásának esélye, de segíthetik a fogak egészségének megőrzését is.

Tovább