Kedvezményes ajánlatok
Márka
Termékcsalád
C-vitamin tartalom
D-vitamin tartalom
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Ízesítés
Termékforma
Kiszerelés mérete
Érzékenység
Nem
Terhesség, szoptatás

Probiotikum

 

Több tanulmány is rámutatott, hogy milyen fontos szerepet játszanak a probiotikumok az immunrendszer erősítésében. A probiotikumok feladata a bélflóra egyensúlyának fenntartása, ha pedig a bélflóránk rendben van, az immunrendszer is hatékonyabb. Míg régebben csak probiotikus ételek fogyasztásával juthattunk hasznos baktériumokhoz, ma már számos probiotikum étrendkiegészítőként is alkalmazható felnőtteknek vagy gyerekeknek kifejlesztve. Tovább olvasom

Probiotikumok az immunrendszer erősítésében

Az emberi szervezetben jótékony bacilusok milliárdjai látják el funkciójukat. A lactobacillusok főként a vékonybélben, a bifidobaktériumok elsősorban a vastagbélben közvetlenül és anyagcseréjük révén is akadályozzák a kórokozók és a gombák túlzott elszaporodását és közben stimulálják az immunrendszert.

Ezek a segítő baktériumok sérülékenyek és csökkenésük az immunválasz hatékonyságának gyengülését is eredményezi.

 

Miért fontos az immunrendszer erősítése?

A mai, modern életvitel, a helytelen és rendszertelen, sokszor egészségtelen táplálkozás, a tartósítószeres élelmiszerek, a szervezetbe kerülő gyógyszerek és kemikáliák folyamatosan pusztítják a hasznos baktériumokat. Aki figyel arra, hogy probiotikus ételeket fogyasszon rendszeresen, vagy immunerősítő probiotikumot alkalmaz, sokat tesz a szervezet egyensúlyáért a védekezőképesség erősítéséért.

 

Mi a probiotikum?

Sokat halljuk, de vajon pontosan tudjuk, hogy mi a probiotikum?

A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatású mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóra egészségét, ezáltal az immunrendszer normál működéséhez is nélkülözhetetlenek.

 

Milyen probiotikumok vannak?

 A sérült bélflóra regenerálására szolgáló probiotikumokból széles választék áll rendelkezésre.

Némelyek többféle hatóanyagot, vagyis baktériumot tartalmaznak, míg mások csak egyfélét. A hatóanyag alatt itt azokat a mikroorganizmusokat kell érteni, amik az adott probiotikumot alkotják: a baktériumokat, illetve az élesztőgombákat.

Hatóanyaguk alapján vannak a baktérium-alapú, és az élesztőgomba-alapú probiotikumok.

Probiotikum forrásai

Sokféle jótékony baktériumhoz juthatunk az erjesztett ételekből, így kiváló probiotikum forrás lehet a savanyúkáposzta, kovászos uborka. Az érlelt sajtok vagy a kefir is élőflórás probiotikumként segítheti az immunrendszer erősítését.

Hogyan hatnak a probiotikumok az immunrendszerre?

A probiotikumok az immunrendszer működését több ponton képesek befolyásolni.  A nem specifikus és specifikus védekező rendszer működésére egyaránt kedvező hatást tudnak gyakorolni.

A bélrendszerben a megfelelő számban jelen lévő jótékony mikroorganizmusok képesek megakadályozni a kórokozók megtelepedését, mégpedig úgy, hogy a bélhámsejtek receptoraihoz kötődve leszorítják a kórokozókat, hogy azok ne tudjanak megtapadni, valamint a tápanyagok felhasználása révén gátolják a növekedésüket.

 

Bélflóra szerepe az immunrendszerben

Az immunrendszer több, mint 70 %-a a belekben található, ezért egyáltalán nem mindegy, a bélflóra milyen állapotban van, hogyan funkcionál. Ha a bélflóra felborul például egy emésztőrendszeri probléma hatására vagy antibiotikum szedés miatt, szükségessé válik a helyreállítása.

Kutatások alátámasztották, hogy a külsőleg bevitt probiotikumok ugyanúgy képesek hasznosulni, működni, mintha a szervezet sajátjai lennének.

 

Probiotikumok hatása a bélflórára

A probiotikumok az egészséges bélflóra nélkülözhetetlen részei. A bélflóra és az immunrendszer között pedig szoros összefüggés áll fenn, sok-sok folyamat kölcsönhatásával.

A probiotikumok szükségesek a bélflóra egyensúlyának fenntartásához, a vitaminok, tápanyagok felszívódását is elősegítik a bélfalon át.

Hogyan építsük be az étrendünkbe?

A probiotikus ételeket érdemes tudatosan beépíteni az étrendbe, például minden nap fogyasztható 1-1 kefir vagy probiotikus joghurtital. Főételek mellé fogyaszthatunk heti 1-2 alkalommal savanyú káposztát, ha szeretjük.

Arra a kérdésre, hogy mikor kell probiotikumot szedni, a szakemberek szerint akkor, ha valamilyen fertőzés, probléma miatt sérült a bélflóra vagy antibiotikumot kell szednünk. Ilyenkor 1-2 hétig javasolt a szedésük.

 

Probiotikus ételek

A probiotikumok kellő mennyiségben probiotikus ételek fogyasztásával is bejuttatható. Probiotikus ételek például a joghurtok, a savanyú káposzta, a lágy sajtok, kefir. Ezekből minden nap ajánlott fogyasztani, de természetesen a probiotikumok étrendkiegészítő készítmények alkalmazásával is bevihetőek.

 

Probiotikumok étrendkiegészítőként

Probiotikum étrendkiegészítőként is alkalmazható, sőt antibiotikum kúra mellé például kimondottan fontos! Betegségekből történő felépülés, lábadozás időszakában, emésztési gondok esetén vagy az immunrendszer erősítéséhez a probiotikumok szedése sokat segíthet.

Létezik probiotikum felnőtteknek és probiotikum gyerekeknek is, míg a felnőtteknek akár kapszula formájában, a kicsiknek elsősorban csepp vagy por formában előnyös.

Tovább