Kedvezményes ajánlatok
Márka
Termékcsalád
C-vitamin tartalom
D-vitamin tartalom
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Ízesítés
Termékforma
Kiszerelés mérete
Érzékenység
Nem
Terhesség, szoptatás

Étrend-kiegészítő cukorbetegeknek

 

A cukorbetegség sajnos nem egy ritka kórkép, a felnőtt lakosság körülbelül 10 százaléka szenvedhet tőle, és még jó néhányan vannak olyanok, akik a cukorbetegség előszobájában járnak, vagy már kialakult nálunk a probléma, de még nincsenek diagnosztizálva. Ez a betegség kezelhető, de nem gyógyítható, ami azt jelenti, hogy folyamatos odafigyelésre van szükség az érintett páciensek részéről egész életükben. Ez igaz mind az esetleges gyógyszerek alkalmazására, mind pedig az életmódra. Tovább olvasom

Mi az a cukorbetegség?

A cukorbetegség vagy diabétesz egy anyagcserezavar, amelynek az eredménye, hogy a szervezet nem tudja lebontani a cukrot, ezáltal annak szintje megnő a vérben.

A diabétesznek két fajtája van:

  •       1-es típusú cukorbetegség: ez a veleszületett fajta, genetikai okok miatt alakul ki, többnyire azért, mert a hasnyálmirigy eleve nem termel elegendő inzulint. A betegeknek ezért folyamatos inzulinpótlásra van szükségük.
  •       2-es típusú cukorbetegség: ez a szerzett cukorbetegség, melynek során van ugyan elegendő inzulin, de a sejtek ellenállóvá válnak vele szemben, rezisztencia alakul ki. Itt életmódváltással, illetve esetleg a megfelelő gyógyszerek alkalmazásával teljesen visszaszorítható a betegség, de ha nem tartja be a beteg az előírásokat, visszatér a probléma.

A cukorbetegség azért veszélyes, mert számos szövődménnyel járhat, amik súlyos problémákat okozhatnak a mindennapokban, sőt, akár halálos kimenetelűek is lehetnek, ha elhanyagolják, nem kezelik őket.

Ilyen szövődmények például:

  •       szemtünetek: a látás gyorsan és drasztikusan romolhat
  •       idegi fájdalmak, zsibbadás érzés megjelenése
  •       a vese működésének zavarai
  •       az erek beszűkülése, ezzel a keringés romlása
  •       nehezen gyógyuló, vagy egyáltalán nem gyógyuló sebek, fekélyek
  •       szívinfarktus, embólia
  •       bénulásos problémák

Sajnos nem ritka, hogy a cukorbetegség jelenlétére is már a szövődmények megjelenése hívja fel a figyelmet – márpedig ekkorra a betegség fennáll már egy ideje, méghozzá kezeletlenül.

Mivel a cukorbetegség tünetei nem specifikusak, nagyon nehéz észrevenni, hogy ez húzódik a háttérben. Éppen ezért fontos a szűrés: akinek volt a családjában diabéteszes, az már egész fiatalon járhat évente ellenőrzésre. 40-45 éves kortól azonban mindenkinek rendszeresen ellenőriztetni kellene a cukrát, hogy idejében kiderüljön, ha nincs rendben!

Hogyan lehet a cukorbetegséget kezelni?

A cukorbetegség kezelésének sikere legalább annyira múlik a beteg együttműködésén, mint az orvos szakértelmén. Amellett ugyanis, hogy indokolt esetben gyógyszeres terápia is alkalmazandó, az életmódváltásnak is nagyon fontos szerepe van a gyógyulásban. Az étrendre való odafigyelés például alapvető fontosságú minden esetben.

1-es típusú cukorbetegség étrend

1-es típusú diabétesz esetén a diéta alapja az, hogy nagyjából egyenletesen kell tartani a vércukorszintet, azaz el kell kerülni a hirtelen kiugrásokat, majd gyors lezuhanásokat – ez okoz ugyanis általában rosszulléteket.

Meg kell ismerkedni az ételek glikémiás indexével, a gyors és lassú felszívódású szénhidrátokkal, és össze kell állítani a napi étkezést úgy, hogy se túl kevés, se túl sok szénhidrátot ne fogyasszunk, egyenletes legyen a vércukorszint, és lehetőség szerint leginkább lassan felszívódó szénhidrátokból vigyük be a napi mennyiséget. És persze tudni kell azt is, hogy mihez mennyi inzulinra van szükség. Így be lehet állítani a megfelelő vércukorszintet.

2-es típusú cukorbetegség étrend

Bár a 2-es típusú cukorbetegség legtöbbször nem inzulinfüggő, az étrendnek ugyanilyen fontos szerepe van. A lényeg itt is ugyanaz: lassan felszívódó szénhidrátok, egyenletes vércukorszint tartása. Ha jól sikerül tartani az étrendet, és mellé legalább napi háromszor sportolunk is, akkor könnyen elképzelhető, hogy akár ennyi is elég a normális vércukorszinthez. Ha mégsem, akkor itt is van lehetőség gyógyszeres kiegészítésre – ami azonban nem jelenti azt, hogy gyógyszer mellett nem kell figyelni az életmódra!

Étrendkiegészítők cukorbetegeknek

A diabéteszben szenvedők hatékonyan meg tudják támogatni az étkezésüket nekik való étrendkiegészítőkkel, amik segítenek abban, hogy hosszabb távon megőrizzék az egészségüket és szinten tarthassák a betegségüket.

Vannak ugyanis olyan tápanyagok, amelyekről tudjuk, hogy jótékony hatással lehetnek a vércukorszintre, ilyen például a króm vagy a fahéjkéreg. Amennyiben cukorbetegséggel élünk, érdemes lehet ezekkel tenni egy próbát – de fontos, hogy a kezelőorvossal egyeztessünk, mielőtt bármit is elkezdünk szedni!

Tovább