Kedvezményes ajánlatok
Márka
Termékcsalád
C-vitamin tartalom
D-vitamin tartalom
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Illat
Ízesítés
Termékforma
Kiszerelés mérete
Érzékenység
Nem
Terhesség, szoptatás

D-vitamin

 

A D-vitaminnak kulcsszerepe van az egészséges csontok és fogak fejlődésében,  támogatja az immunrendszert, az idegrendszert, a tüdőt, a szív- és érrendszer működését, valamint pozitívan befolyásolja a rosszindulatú daganatok kialakulásában érintett géneket. Tovább olvasom

Az elmúlt években egyre többet hallani a D-vitamin fontos szerepéről, ezért egyre többen fognak D-vitamin kúrába. Épp ezért különösen fontos, hogy tisztában legyünk a D-vitamin hatásaival és azzal, hogy mennyit, hogyan érdemes szedni belőle. Az alábbiakban a legfontosabb tudnivalók a napi D-vitamin szükségletről, a D-vitamin hatásairól és mellékhatásairól.

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amelyet a szervezetünk napfény hatására saját maga is képes előállítani.  A D-vitamin a D1-, D2- és D3-vitamin összefoglaló neve, amelyek közül a D3 hasznosul legjobban a szervezetünkben.

D-vitaminra van szükségünk az ép csontok és fogakért felelős kalcium felszívódásához, valamint a vér foszforszintjének fenntartásához.

A járványos időszakban komoly figyelmet kapott a D-vitamin vírusok elleni küzdelemben való fontos szerepe és a légúti betegségek elleni védekezésben nyújtott támogatása. 

D-vitamin hatása várandósoknál és csecsemőknél

A megfelelő D-vitamin szint elengedhetetlen várandósság esetén is, mert a hiányában szenvedő várandós nőknél megnőhet a preeclampsia és a koraszülés, valamint a terhességi cukorbetegség kockázata is.

A baba születése utáni első ezer napban fokozott figyelmet kell fordítani a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitelre a baba fogainak, csontjainak fejlődése, az immunrendszer érése, az egészséges izomműködés kialakulása és a felnőttkori cukorbetegség elkerülése érdekében.

D-vitamin napi szükséglet

A D-vitamin pótlására  a napfényszegény időszakban, azaz októbertől-márciusig napi 2000 NE javasolt az egészséges, normál súlyú felnőttek esetében.

A csecsemők és kisgyermekek napi 400 NE-t, a kisiskolások napi 1000 NE-t míg a kamaszok napi 2000 NE D-vitamin tartalmú étrend-kiegészítőt szedhetnek az őszi-téli időszakban. 

A tavaszi és a nyári időszakokban normál esetben nincs szükség D-vitamin pótlásra. 

Kisgyermekek, vagy bármilyen egyéni egészségügyi panasz, állapot esetén feltétlenül konzultáljunk az orvosunkkal a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitelről!

D-vitamin hiány tünetei

Hazánkban a lakosság túlnyomó része D-vitamin hiányossá válik a téli időszak végére. A következő tünetek utalnak D-vitamin hiányra:

 • indokolatlan kimerültség, fáradtság
 • gyakori fertőzések
 • romló fogak
 • gyakori csonttörések, csontritkulás
 • izomgörcsök

Gyermekeknél a végtagok, mellkasi csontok deformálódása, gyakori csonttörések, sápadtság és a mozgásfejlődés késése is felhívhatja a figyelmet a D-vitamin hiányára.

D-vitamin túladagolás tünetei

D-vitamin túladagolás következhet be, ha túllépjük a D-vitamin tartalmú étrend-kiegészítők megengedett napi mennyiségének fogyasztását és bizonyos egészségügyi állapotok esetén.

A következő tünetek jelezhetik a D-vitamin túladagolását:

 • gyakori vizelési inger
 • izomgyengeség
 • levertség
 • zavartság
 • gyomor és bélrendszeri panaszok
 • migrén, fejfájás
 • vese- és csontkárosodás

D-vitamin túladagolás tünetei gyerekeknél

Gyerekeknél a fentiekhez hasonló tünetek jelentkezhetnek D-vitamin túladagolása esetén. 

Étvágytalanság, hányinger, hányás, hasi panaszok (székrekedés, fájdalom,  izomgyengeség, kimerültség, fokozott szomjúságérzés, nyűgösség, hosszútávon pedig fogyás, zavartság alakulhat ki, ha túl sok D-vitamint adunk a gyermekünknek.

A fentieket figyelembe véve fordítsunk figyelmet a D-vitamin pótlásra, de mindig tartsuk be a szakemberek utasításait az adagolás tekintetében.

Tovább