Kedvezményes ajánlatok
Márka
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem
Terhesség, szoptatás

Orrspray

 

Orrcsepp vagy orrspray – melyik hatásosabb?

Kevés idegesítőbb dolog létezik az orrdugulásnál – nem is gondolnánk, mennyire tudja rontani az ember közérzetét, amíg nem válik aktuálissá a probléma. Szerencsére azonban nem olyan problémával állunk szemben, amit nehéz megoldani: kiváló orrcseppek és orrsprayk állnak rendelkezésünkre, amik szabaddá teszik a légutakat a legmakacsabb nátha esetén is. Nem árt azonban tudni ezt-azt ezeknek a készítményeknek a működéséről, hogy megfelelően és biztonsággal tudjuk őket alkalmazni. Tovább olvasom

Miért dugul be az orrunk?

Az orrdugulás a legtöbb embernél 2 dolog miatt alakulhat ki:

  •       allergiás reakció miatt
  •       megfázás miatt.

Az allergia miatti orrdugulás azért kellemetlenebb, mert tovább tarthat, akár hetekig, sőt, hónapokig okozhat állandó panaszokat. Ezzel szemben a náthás orrdugulás pár nap alatt spontán gyógyul.

Azok számára, akik képtelenek akár egy napig is elviselni az orrdugulást, az orrcseppek és az orrsprayk hozhatnak enyhülést. Pillanatok alatt képesek megszüntetni a dugulást, ezzel pedig újra normálisan vehetjük a levegőt órákon át.

Hogyan hat az orrdugulás elleni spray?

A legtöbb orrdugulás elleni spray ugyanazon a hatásmechanizmuson alapul: összehúzza az orr nyálkahártyájának hajszálereit, ezzel egyrészt, csökkenti a nyáktermelést, másrészt, leviszi a nyálkahártya duzzanatát, ami szintén nagymértékben felelős a dugulásért.

Orrspray megfázásra

Az orrspray megfázásra azért kiváló alternatíva, mert a folyadékot a szórófej apró cseppekké porlasztja, egyúttal gondoskodik arról, hogy elég mélyre juthasson. A porlasztásnak és a lendületnek köszönhetően a cseppek szinte mindenhova eljutnak, így egyenletessé téve a hatást. Nagyon egyszerű alkalmazni, hiszen egy mozdulattal bejuttatható a megfelelő mennyiség, és nem nagyon kell célozni sem.

Orrdugulás elleni orrcseppek

Az orrdugulás elleni orrcseppek ugyanúgy működnek, mint az orrsprayk: összehúzzák az ereket, így csökkentve a nyáktermelést, illetve lohasztva a duzzanatot. A különbség a használatában rejlik: itt nem befújni kell, hanem becsöpögtetni, ami teljesen más technikát kíván. Mivel a gravitáció ellenünk dolgozik, ezért fekvő helyzetben kell a kis cseppentő segítségével bejuttatni a folyadékot az orrjáratokba. Ez követően kicsit így kell maradni, alaposan felszívni. Pár percen belül már érezhetjük is a megkönnyebbülést, vagyis azt, hogy kitisztulnak az orrjárataink.

Gyulladáscsökkentő orrcseppek

Az orrcseppek közt olyanokat is találhatunk, amiknek van gyulladáscsökkentő hatásuk. Ezek amellett, hogy elfedik a kellemetlen tünetet, hozzásegítenek a hosszabb távú gyógyuláshoz is, hiszen segítenek a nyálkahártya gyulladását csökkenteni, ami egyébként a duzzanat fő kiváltó oka.

Fertőtlenítő orrspray

A fertőtlenítő orrspray is olyasmi, ami nagyon hasznos a gyógyulás szempontjából, hiszen a fertőtlenítés kulcsfontosságú a kórokozók ellen – nincs ez másképp az orr belsejében sem, főleg, ha felső légúti panaszokkal vagyunk kénytelen megküzdeni.

Az orrsprayk és orrcseppek hasznosak, de csak óvatosan használjuk!

A legtöbb orrspray és orrcsepp vény nélkül kapható, tehát bármikor szabadon hozzájuthatunk, ha úgy érezzük, hogy szükségünk van rá. Nem árt azonban módjával használni, ugyanis, ha túlságosan sokat alkalmazzuk, hozzászokhatunk, aminek az lesz az eredménye, hogy egy idő után úgy fogjuk érezni, egyáltalán nem kapunk nélküle levegőt, habár már rég meggyógyultunk.

Ha szeretnénk ezt elkerülni, érdemes a tengervizes orrspray-vel próbálkozni, ami teljesen természetes tengeri sót tartalmaz, és ennek segítségével takarítja ki az orrjáratokat, lazítja fel a bent ragadt váladékot, valamint húzza össze az ereket. A gyógynövényes orrsprayk is jó megoldást jelenthetnek.

Orrcsepp vagy orrspray?

Mivel csepp és spray formájában is hozzájuthatunk ezekhez a készítményekhez, jogosan merülhet fel a kérdés, hogy melyik a jobb, melyiket érdemes választani?

Nos, mindenki egyéni preferenciáján múlik, hogy melyiket kedveli jobban. Általában azonban az orrsprayk népszerűbbek az egyszerűbb használat miatt, illetve azért, mert egyenletesebben terül szét a folyadék az orrjáratokban, így jobb a hatásfokuk.

Amire mindenképp oda kell figyelni, hogy ne lépjük túl a használati útmutatóban megadott adagolást, illetve huzamosabb ideig tartó, folyamatos használatról mindenképpen egyeztessünk orvossal!

Tovább