Kedvezményes ajánlatok
Márka
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem

Orrcsepp

 

Az orrcseppek szinte minden háztartásban megtalálhatóak, hiszen bármikor előfordulhat, hogy orrdugulás következik be, ami gátolja az orrlégzést és a pihenést. Az orrcseppek természetesen számos panaszra, többféle hatóanyaggal elérhetőek, lehetnek vénykötelesek vagy vény nélkül kaphatóak. Amikor – leggyakrabban megfázáskor- az orrnyálkahártya begyullad, megduzzad, orrfolyás és orrdugulás következik be. Az orrcseppek, orrsprayk lelohasztják a nyálkahártya duzzanatát, segítve a szabad légzést. Tovább olvasom

Orrcsepp

Az orrcseppek ma már kissé háttérbe szorultak és helyüket egyre jobban átveszik a praktikus orrsprayk, melyekkel könnyen bejuttatható a hatóanyag. Sokféle orrcsepp létezik, van amelyik a nyálkahártya duzzanatot csökkenti, van, amelyik antibakteriális orrcsepp, gyulladáscsökkentő orrcsepp, némelyik a nyálkahártya regenerációját támogatja, és közkedveltek a váladék fellazítására szolgáló tengervizes orrsprayk, orrcseppek. A tengervizes orrcsepp babáknak, gyerekeknek is használható. Létezik még ezenkívül orrcsepp allergiára is, sőt az orrcsepp arcüreggyulladás esetén is támogatja a szabad légzés biztosítását, a váladék kiürülését.

Orrcsepp gyerekeknek orrdugulásra

A gyerekek még rosszabbul viselik az orrdugulást, mint a felnőttek. Orrcsepp gyerekeknek orrdugulásra elsősorban nátha, megfázás miatt válhat szükségessé, bár az orrdugulás mögött más okok is megbújhatnak. (savas reflux, nagyobb orrmandula, allergia). 

Az orrdugulás, gátolt légzés nagyon zavaró a gyereknek, lehetetlenné teszi az éjszakai pihenését is. A gyermekorvos vagy fül-orr gégész szakorvos feltárja az okokat, melyeket kezelni szükséges. 

Tüneti kezelésként az orrcsepp gyerekeknek orrdugulásra enyhítheti a tüneteket, de ha még nem tudja jól fújni az orrát, orrszívással is érdemes kiegészíteni az alkalmazásukat.

Orrcsepp babáknak

A gyermekgyógyászok, ha az orrcsepp babáknak szükséges, elsősorban tengervizes, sós készítményeket ajánl az orrjáratok kitisztításához. Ezek általában spray formájában kaphatóak, és orrszívás előtt érdemes fellazítani velük a váladékot. A tengeri sós orrcsepp babáknak – fajtától függően- 15 napos/1 hónapos kortól ajánlott.

Antibiotikumos orrcsepp

Az antibiotikumos orrcseppek vénykötelesek, ezek már gátolják a kórokozók szaporodását is. Antibiotikumos orrcsepp válhat szükségessé a kezelőorvos megítélése szerint, bár általában ezek alkalmazása is kiegészül sós vizes vagy lohasztó hatású orrcseppekkel is.

Gyulladáscsökkentő orrcsepp

Az egyszerű nátha okozta orrdugulás kezelésére a gyulladáscsökkentő orrcseppek, a nyálkahártya lohasztó orrsprayk használatosak, melyek lelohasztják az orrnyálkahártya duzzanatát. Némelyik gyulladáscsökkentő orrcsepp regenerálja is a kiszáradt orrnyálkahártyát hidratáló hatóanyagaival.

Orrcsepp allergiára

Orrcsepp allergiára is többféle létezik, nem biztos, hogy ami az egyik allergiás embernek bevált, az lesz jó a másiknak is. Alapvetően létezik 3 féle orrcsepp allergiára:

  • érösszehúzó, nyálkahártya lohasztó
  • antihisztamin tartalmú
  • szteroid orrspray

Orrcsepp arcüreggyulladásra

Az arcüreggyulladás kezelése során kiemelten fontos az orrjáratok szellőzését biztosítani, az orrdugulást megszüntetni, hogy a lerakódott váladék távozni tudjon. Használható nyálkahártyalohasztó orrcsepp arcüreggyulladásra, az orvos által javasolt időtartamra. 

Emellé lehet, hogy szükségessé válik még szteroid tartalmú orrcsepp arcüreggyulladásra. Arcüreggyulladás esetén az orrdugulás megszüntetéséhez orrirrigátor és hozzá kapható sóoldattal is jelentős javulást lehet elérni.

Az orrcsepp arcüreggyulladásra, orrdugulásra maximum 5-7 napig alkalmazható!

Orrcsepp függőség

A nyálkahártyalohasztó orrcseppekkel óvatosan kell bánni, mert könnyen kialakulhat az orrcsepp függőség

Az orrcsepp függőség elkerülésére maximum egy hétig és legfeljebb napi 3-4 alkalommal használja a vény nélkül kapható orrcseppeket, orrsprayket! 

Ha az orrcsepp függőség kialakult, állandó orrdugulás, gyakori orrvérzés, irritált nyálkahártya hívhatja fel a figyelmet rá. Az orrcsepp függőséggel lényegében orrcsepp, orrspray nélkül szinte állandóan dugult az orr. Az orrcsepp függőség orvosi felügyelet mellett, szteroid tartalmú szerekkel orvosolható, ha kialakult.

Orrcseppek hatása

A gyógyszeres készítmények az orrnyálkahártya hajszálereinek összehúzását eredményezik. Használatuknak köszönhetően megszűnik a kínzó orrdugulás, de mikor elmúlik a hatásuk, ismét kitágulnak a hajszálerek és az orrdugulás visszatér.

Ez ismételten az orrcsepp, orrspray termékek használatát eredményezi, ami miatt fennáll a hozzászokás veszélye.

Orrcsepp házilag

Orrcsepp otthon, házilag is elkészíthető, ha kéznél van tengeri só. (jodidot,  csomósodásgátlót, tartósítószert nem tartalmazhat!) Szükség lesz még szódabikarbónára és 1 csésze langyos forralt vízre. Természetes orrcsepp készítése:

  1. Egy tiszta edényben keverjen össze 3 teáskanál tengeri sót 1 teáskanál szódabikarbónával, és tárolja egy légmentesen záródó edényben!
  2. Adjon a keverékből 1 teáskanálnyit 1 csésze langyos forralt vízhez!
  3. A kiürült orrcseppel flakont töltse meg vele! Néhány napon belül használja fel!

A házi készítmény hatása lényegében a tengervizes, sós orrsprayk elvén alapul.

Tovább