Akciós termékek
Márka
Milyen tünetekre?
Korosztály
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem
Terhesség, szoptatás

Tesztek

Míg korábban az otthoni tesztekről főként a terhességi tesztek juthattak eszünkbe, mára egyre nagyobb teret nyernek az otthon elvégezhető, önellenőrző egészségügyi tesztek. A Covid gyorstesztek mellett - a teljesség igénye nélkül - fellelhetőek glutén gyorstesztek, pajzsmirigy működést vizsgáló tesztek, drogtesztek,  termékenységi tesztek és vércukorszintmérő tesztek is. Tovább olvasom

Lássuk mit lehet tudni az otthoni tesztekről!

Az otthoni gyorstesztek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hisz könnyen elérhetőek alkalmazásuk pedig egyszerű és gyors. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a gyorstesztek segítik bizonyos krónikus betegségek kontroll alatt tartását, más betegségek korai diagnosztizálását és a szükséges terápiák korai megkezdését, ám nem helyettesítői, hanem támogató elemei a szakorvosi kezelésnek.

Otthoni tesztek típusai

Öntesztek

Ezek a tesztek teljes egészében elvégezhetőek és gyors eredményt is adnak az otthonunkban. 

Öngyűjtő tesztek

Ezek a tesztek az otthoni mintavételen alapulnak. A mintákat általában laboratóriumba küldhetjük, ahol kielemzik őket, majd az eredményt visszaküldik számunkra. 

Online, otthonról rendelt tesztek

Ezeket a teszteket előre megrendelhetjük online, ám a laboratóriumban végzik el és ott is elemzik ki őket. 

Fontos, hogy konzultáljunk orvossal mielőtt önálló tesztelgetésbe fogunk, mert számtalan befolyásoló faktor vezethet hamis eredményhez és felesleges aggodalmakhoz.

Otthoni tesztek leggyakoribb felhasználási területei

Szűrés - HPV teszt

Bizonyos betegségek jelenlétét keressük ezekkel a tesztekkel, amelyeknek általában még nincsenek tüneteik sem. Ilyen lehet például a HPV vírus jelenlétét vizsgáló gyorsteszt. 

Diagnosztika - glutén teszt, Covid teszt

A már meglévő tüneteink miatti gyanút erősíthetik meg az otthoni diagnosztikus gyorstesztek. Ilyenek a Covid gyorstesztek, vagy például a Helicobacter Pylori gyorstesztek, ami a gyomor- és bélrendszeri panaszok esetén mutatja ki a Helicobacter Pylori baktérium esetleges jelenlétét a szervezetben. 

Kontroll, monitorozás - glükóz teszt,  koleszterin teszt

Bizonyos paraméterek folyamatos otthoni ellenőrzése lehetőséget ad egyes betegségek vagy állapotok megfelelő karbantartására. Ezt teszik lehetővé például az otthoni vércukormérők, de a koleszterin tesztek is jó szolgálatot tehetnek a szív- és érrendszeri betegségek karbantartásában, megelőzésében.

Állapot igazolására szolgáló tesztek - terhességi teszt, drog teszt

A legismertebb teszttípus a konkrét állapot észlelésére, igazolására használt otthoni vizsgálat. Ilyen otthoni gyorstesztek például a terhességi tesztek, a drog teszek, ovulációs tesztek.

Egyéb felhasználási területek

Egyéb terület lehet, a betegségkockázatok kiértékelése, vagy a megfelelő fizikai állapot felmérése, valamint egyre népszerűbb a genetikai tesztelés, amely a származásunk megismerését segíti.

Az otthoni tesztek előnyei és hátrányai

Az otthoni tesztek nagy előnye, hogy bármikor, általában költséghatékonyan és kényelmesen elvégezhetőek az otthonunkban.

Az otthoni tesztek korai diagnosztizlást tesznek lehetővé és meglévő betegségek esetén is jól utánkövethető a beteg állapota, vagy az aktuális változások.

Az otthoni tesztek hátránya, hogy az orvos szakmai hozzáértés hiánya miatt rosszul értelmezhetjük a kapott eredményeket, és téves következtetésekre juthatunk.

A tesztek nem mindig egyformán megbízhatóak, illetve az egyén is elkövethet hibákat a mintavétel közben. Egy egészségügyi szakember rutinjával teljesen más eredményt kaphatunk bizonyos tesztek esetén.

Az otthoni tesztek elemei: nyál, vizelet, vér, tesztcsíkok

Az otthoni vizsgálatokhoz általában nyál-, vér-, vizelet-,  vagy széklet mintára van szükség. A tesztcsomag tartalmazhat tesztcsíkot, tesztkazettát, reagens folyadékot, pipettákat, vagy tűt, esetleg törlőkendőt. 

Fontos, hogy a használati utasításnak megfelelően tároljuk a tesztcsomagot és előre tanulmányozzuk át a teszt elvégzésére vonatkozó utasításokat.

Megbízhatunk-e az otthoni tesztekben

Az otthon alkalmazható gyorstesztek nem mindig megbízhatóak, de a fent említett esetekben jó ellenőrző eszközként szolgálnak (pl.: cukorbetegség).

Ugyanakkor a korábban nem ismert problémák esetén nem szabad az otthoni tesztekre alapozni a diagnózist. Pozitív teszt esetén keressük fel a szakorvost, aki további vizsgálatok elvégzésével erősíti meg a gyanúnkat és az otthoni teszt eredményét!

Covid gyorsteszt

A Covid gyorstesztek között az antigén tesztekből elérhetőek nyálból és orrüregi mintából dolgozó tesztek is. A koronavírus fertőzés kimutatására az orrüregi tesztektől sem kell tartani, odafigyeléssel használva nem okoznak kellemetlenséget. 

Hogyan működik?

A PCR és az covid antitest teszt gyorstesztek, eredményüket hamar megtudjuk, de hazánkban csak a PCR teszt számít érvényes eredménynek. A PCR teszt kimutatja, hogy a tesztelés pillanatában van -e a szervezetünkben aktív koronavírus RNS.

Az antigén gyorsteszt csak akkor mutat megbízható eredményeket, amikor a fertőzést elkaptuk és a szervezet reagált arra ellenanyag-termeléssel.

Antigén vagy antitest teszt?

A covid 19 antigén gyorstesztek és a covid 19 antitest gyorstesztek két külön metódus alapján működnek. Az antigén gyorstesztek alkalmasak, hogy az elülső orrüregből vett váladékból kimutassák az esetleges koronavírus fertőzést a nyálkahártya sejtjeiben. Lényegében az otthon elvégezhető, öntesztelésre alkalmas SARS-CoV-2 elleni tesztek az IgG és IgM antitestek kimutatására szolgálnak.

Az antitest tesztek alkalmasak arra, hogy megtudjuk, korábban átestünk-e a SARS-CoV-2 víruson, illetve az oltások felvétele után kialakult-e a védelem. Az antitest teszteknél a mintavételt az ujjbegy megszúrásával kezdve, pici vér segítségével meghatározható, hogy a vérben ott vannak-e a vírus tüskefehérjéje ellen termelődő antitestek.

A legspecifikusabb és legérzékenyebb vizsgálati módszer a PCR teszt, ami a megfertőződés utáni 2-4. napon képes igazolni a vírus jelenlétét. A PCR tesztekkel a fertőzés korai szakaszában már igazolható a koronavírus fertőzés, akár a tünetek megjelenése előtt.

Hogyan védekezhetünk a covid ellen?

A covid tünetek a koronavírus fertőzést sejtetik. Ahhoz, hogy a covid ellen hatásosan védekezzünk, fontos a gyakori és alapos kézmosás, alapos fogmosás, kézfertőtlenítők használata, de zsúfolt helyeken, tömegben a szájmaszk viselése is sokat segíthet a covid ellen megvédeni a szervezetet. 

Tovább