Akciós termékek
Márka
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem
Terhesség, szoptatás

Orr higiénia

A horkolás egyik leggyakoribb oka az orrdugulás, a felső légutak szűkülete. Az orrdugulásnak számos oka lehet, így a panaszok gyökerének felkutatásával és kezelésével javíthatjuk az alvás minőségét is. Mutatjuk az orrdugulás következtében kialakult horkolás gyakori okait és azt, hogy milyen orrdugulás és horkolás elleni eszközökkel segíthetünk a problémán. Tovább olvasom

A  felnőtt lakosság csaknem harmada horkol alvás közben és a hátterében meghúzódó okok súlyos szövődményekhez vezethetnek.

A horkolás az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb panasz és az egyik fő ok: az orrlégzés akadályoztatása.

Ideális esetben orrlégzéssel lélegezzük be a levegőt, így az orr biztosítja a beáramló levegő szűrését, valamint a továbbhaladó levegő megfelelő hőmérsékletének és nedvességtartalmának szabályozását.

A rossz orrlégzés, a nátha, allergia, vagy fizikai eltérések (orrsövényferdülés) is okozhatnak orrdugulást, amely következtében a levegő áramlása módosul és létrejön a hanghatás, avagy a horkolás.

Orrdugulás leggyakoribb okai

 • náthás vírusfertőzések, bakteriális fertőzések 
 • allergiás nátha - például: por, étel, pollen, vegyszerek 
 • megduzzadt orrnyálkahártya orrcsepp-függőség következtében
 • kiszáradt nyálkahártya - például téli időszakban a kinti-benti hőmérséklet-különbség és a fűtés hatására 
 • orr anatómiai eltérése (pl. orrpolipok jelenléte, orrsövényferdülés, orrmandula megnagyobbodása)

Egyéb okok

 • hormonális változások
 • alkoholfogyasztás
 • gyógyszer mellékhatás
 • időjárás változás és légszennyezettség

Tegyen a horkolás ellen házilag

Feltétlenül forduljunk szakorvoshoz, ha gyakran levegő után kapkodva ébredünk éjjel, vagy nappal állandó kimerültséget, álmosságot tapasztalunk

Intő jel a reggeli szájszárazság és torokfájás, valamint a gyakori fejfájás is.

Könnyen lehet, hogy légzéskimaradással alszunk, azaz alvási apnoe-től szenvedünk, melynek esetén további kivizsgálásra lehet szükség a megfelelő kezelési módszer meghatározása és a további, súlyosabb egészségügyi következmények elkerülése érdekében.

Mi a legjobb horkolás ellen - házi praktikák

 • Légtisztítás - légszűrő berendezések használata csökkenti az allergének jelenlétét a levegőben
 • A hálóhelység fokozott higiéniája és az ágynemű magas hőfokon való, gyakori tiszítása
 • Benti párásítás, amennyiben száraz a levegő
 • Dohányzás mellőzése
 • A levegő könnyebb áramlásának érdekében érdemes az oldalfekvést választani, mert hanyatt fekvés közben a nyelv hátracsúszva akadályozhatja a levegő áramlását.
 • A fej alvás közbeni megemelése általában csökkenti az orrlégzés gátoltságát
 • Orvos feladata változtatni a rendszeresen szedett gyógyszerek beállítása az alvás minőségének javításáért (bizonyos gyógyszerek (pl.: nyugató, izomlazító)  elhagyása megoldás lehet)
 • A túlsúly csökkentése: rendszeres mozgás, kiegyensúlyozott étrend 

Orrmosás sós vízzel hatásos az orrdugulás ellen

Az orr higiéniájára fordított fokozott figyelemmel sokat tehetünk az orrdugulás és a gátolt orrlégzésből eredő horkolás megszüntetéséért.

A gyógyszertárakban és drogériákban számos orr higiéniát fenntartó készítmény, eszköz áll rendelkezésünkre.

Tengervizes orrspray, orrcsepp hatóanyag nélkül

Az orrdugulás és az orrnyálkahártya duzzanata ellen jó megoldás lehet a rendszeres sósvizes orröblítés sós vizet tartalmazó orrcsepp, vagy orrspray segítségével.

A gyógyszertárakban kapható, sósvizes orrspray-k, vagy orrcseppek fiziológiás sóoldatot, tengervizet, vagy egyéb sótartalmú gyógyvizet tartalmazhatnak és a bennük lévő kálium, magnézium, kalcium segíti az orrnyálkahártya helyreállítását.

Izotóniás orrpsray, orrcsepp

Az izotóniás orrspray ugyanannyi sót tartalmaz, mint az emberi szervezet (a vér és a sejtek sótartalmával azonos ozmózisnyomásban tartalmaz sót)

Nedvesíti,  tisztítja és leöblíti az orrnyálkahártyát. Bárki használhatja (gyerekek, várandósok) és nem okoz függőséget sem. 

Hipertóniás orrspray, orrcsepp

A hipertóniás orrspray magasabb sótartalmú készítmény, amelyet már enyhe orrdugulás esetén is bevethetünk erős váladékoldó hatása miatt.

Alkalmazhatunk rendszeres sósvizes orröblítést is, amelyhez könnyen kezelhető orröblítő eszközöket, és a célra alkalmas orröblítő sót találhatunk a drogériák, patikák polcain.

Az orrmosás hatása

A rendszeres orrmosás tisztítja, hidratálja és nyugtatja az orr nyálkahártyáját.

Az orröblítés rendszeres alkalmazásával megelőzhetőek és könnyebben kezelhetőek a náthás fertőzések.

Az öblítéssel kimossuk a kórokozókat, a szennyeződéseket és az allergéneket is az orrüregből, így az orröblítés jó alternatívája a gyógyszeres, hatóanyagos kezelésnek is, amely bizonyos esetekben, például várandósság esetén csökkent mértékben alkalmazható.

Egyéb eszközök orrdugulás ellen

Érösszehúzó hatóanyagot tartalmazó orrspray

Az érösszehúzó orrspray-k összehúzzák az orrnyálkahártya ereit ezzel enyhítve a dugulást, ám nem hatnak a tüsszögésre és az orrfolyásra sem.  Ha a tüneteink egy hétnél tovább állnak fenn forduljunk szakorvoshoz.

Ezek a készítmények nem használhatóak egy-két hétnél hosszabb ideig, mert függőséget okozhatnak és idővel az orrdugulás tünetét, illetve az orrnyálkahártya gyulladását súlyosbíthatják.

Allergiás tünetek elleni orrspray

 • Antihisztamin tartalmú orrspray

 

A szervezetben allergiás reakció esetén hisztamin szabadul fel, amitől többek között elkezd folyni-, viszketni az orrunk és tüsszögni kezdünk. Az antihisztamin ezekre a tünetekre hat nem allergiás eredetű nátha esetén is, ám nem nyálkahártya-lohasztó hatású. Vigyázni kell vele, mert egy hétnél további használata függőséget okozhat. 

 • Szteroidos orrspray

 

Ezeket a készítményeket kizárólag szakorvos írhatja fel súlyosabb allergiás tünetekre.

Számos orrspray nyálkahártya védő összetevőket is tartalmaz. Találhatunk nyákoldó készítményeket is az orrspray-k között, ám ezek alkalmazásáról feltétlenül kérjük ki szakorvos véleményét. 

Erősödő tünetek esetén bakteriális felülfertőződés állhat fenn, amivel feltétlenül forduljunk szakorvoshoz, aki valószínűleg további, egyéb kezelést javasol majd.

Horkolást gátló cseppek és spray-k

A horkolást gátló cseppek és spray-k növényi olajokat tartalmaznak, amelyek a szájüreg és az orrüreg meglazult szöveteinek felszínén erős vérbőséget és feszültséget idéznek elő, így a levegő áramlása által okozott horkoló hangok enyhülhetnek, megszünhetnek.

Orrtágítók és tapaszok

Bizonyos problémák esetén alkalmazhatóak orrtágítók és tapaszok is az orrdugulás és a horkolás mechanikus megoldásaként.

Gyógyszerek és sebészeti út

Szakorvos a probléma természetétől függően javasolhat gyógyszeres kezelést vagy sebészeti megoldást az orrdugulás és a horkolás megszüntetése érdekében.

Tovább