Akciós termékek
Márka
Termékcsalád
C-vitamin tartalom
D-vitamin tartalom
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Ízesítés
Termékforma
Kiszerelés mérete
Érzékenység
Nem
Terhesség, szoptatás

Magnézium


Mire jó a magnézium


A magnézium az egyike azon ásványi anyagoknak, amely nélkül az idegek, az izmok és számos más enzim hatékony működése lehetetlen lenne.


Szükséges a kalcium-, nátrium-, kálium- és foszforegyensúly fenntartásához, az ioncseréhez, valamint a C-vitamin hasznosulásához is.


Részt vesz az idegrendszer sejtjeinek működtetésében, a csontok és a fogak felépítésében, az érfalak rugalmasságának biztosításában és javítja a szívizom összehúzó képességét. Jelentős szerepe van továbbá a szénhidrátok, a zsírok, a nukleinsavak és a fehérjék anyagcseréjében is.


Több fajtája ismert, úgy mint: magnézium-laktát, magnézium-citrát, magnézium-oxid és magnézium-orotát.A magnézium hiány tünetei


A magnézium hiány leggyakoribb tünetei az izomgörcsök, az ingerlékenység, a gyengeség és a koncentrációképesség zavara, de a hiány sok egyéb betegség kialakulásához is vezethet, úgy mint a magas vérnyomás, csontritkulás, cukorbetegség és depresszió.


A magnézium hiánynak több oka is lehet, ilyen a nem megfelelő táplálkozás, a rendszeres alkoholfogyasztás, a stressz, a szervezet kiemelt igénybevétele, de okozhatják különböző bélbetegségek is.A magnézium szedése


Elsősorban az olyan zöld színű zöldségek tartalmazzák, mint a spenót és a mángold, de megtalálható olajos magvakban (pl.: mandula, dió), a babban, a borsóban és számos gyümölcsben (pl.: citrom, grépfrút, alma, füge) is.


Bár sokféle növény tartalmazza, azokban a műtrágyázás miatt sajnos egyre kisebb mennyiségben van jelen a talajban, így a növények magnézium tartalma is kisebb a kívánatosnál.


Azon túl, hogy nem jut belőle elég a szervezetünknek, még a magas zsírtartalmú étkezés is csökkenti a felszívódását, ráadásul a főzés sem tesz jót a zöldségek magnézium tartalmának.


Ajánlott tehát különböző étrend kiegészítőkkel pótolni a hiányát, különösen a terhes és szoptató anyáknak, a fogamzásgátló tablettát szedő nőknek, a szeszesitalt gyakran fogyasztóknak és az aktívan sportolóknak.


A napi szükséglete felnőttek számára 300-400 mg, de erős megterhelés, diéta, és sportolás mellett a szervezet akár 500-800 mg-ot is igényelhet.


Fontos tudni, hogy a magnéziumot kalciummal együtt érdemes szedni, valamit azt, hogy leginkább két étkezés között kell bevenni.


Általában néhány hetes kúraként alkalmazzák.

Tovább