Kedvezményes ajánlatok
Márka
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Illat
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem

Szúnyog, kullancs

 

Kevés jobb időtöltés akad a társaságban töltött erdei, vagy vízparti kirándulásoknál. Ugyanakkor sokakban mindig ott a félsz a szúnyogok és a kullancsok támadásától, amely akár hosszú távú  egészségügyi problémákat is okozhat. Tovább olvasom

Kevés jobb időtöltés akad a társaságban töltött erdei, vagy vízparti kirándulásoknál. Ugyanakkor sokakban mindig ott a félsz a szúnyogok és a kullancsok támadásától, amely akár hosszú távú  egészségügyi problémákat is okozhat. A cikkben a szúnyog- és a kullancscsípés megelőzésével, azok elleni módszerekkel és a kezelésével foglalkozunk.

A szúnyogok és a kullancsok többnyire csak átmeneti kellemetlenségként vannak jelen az életünkben, azonban ritkább esetben csípésükkel súlyos betegségeket is okozhatnak. 

A szúnyogok hazánkban rendkívül ritka esetben hordozhatnak és terjeszthetnek bizonyos vírusokat is (például Zika-vírus, malária, ), míg a kullancsok egyik leggyakrabban hordozott betegsége a Lyme-kór, amely egy súlyos bakteriális fertőzés.

A kullancsok által terjesztett legismertebb és súlyos kimenetelű, ám igen ritka agyvelőgyulladást okozó vírusfertőzés megelőzésére ma már rendelkezésünkre állnak az oltások

Védekezés szúnyogcsípés ellen: szúnyogriasztó, krém

A szürkület és a hajnal mellőzése

A szúnyogok szürkületben és hajnalban a legaktívabbak. Érdemes ezekben az időszakokban bent tartózkodni, ha tehetjük. Vegyük figyelembe, hogy a szúnyogok napközben árnyékban, vagy a bokros, erdős területeken aktívak.

Szúnyogháló

Győződjön meg róla, hogy az ajtók és ablakok jól záródnak, valamint szereljen fel szúnyoghálót bizonyos ablakokra, hogy esténként biztonsággal szellőztethessen.

Hosszú nadrág

Viseljen bő szabású, sűrű szövésű hosszú nadrágot, hosszú ujjú felsőt, zoknit és zárt cipőt, hogy minél kevesebb szabad bőrfelület maradjon. Jó tudni, hogy a szúnyogok a sötétebb színeket kedvelik, így érdemes világos színeket viselni.

Szúnyogriasztó

A legelső és legnyilvánvalóbb lehetőség a szúnyogriasztók használata. Szúnyogriasztó spray-t, krémeket vagy géleket alkalmazzunk a szabadon hagyott bőrfelületre és a ruházatra is. Fontos, hogy mindig az életkornak megfelelő terméket válasszunk! Figyeljünk a csomagoláson feltüntetett felhasználási javaslatokra és korlátozásokra. 

Három éves kor alatti gyermekeknél elsősorban mechanikai védekezést alkalmazzunk, tehát a ruházatukra és a külső védelemre - babakocsira szerelhető szúnyoghálóra, valamint ablakra szerelt szúnyoghálóra - helyezzük a hangsúlyt.

Illóolajok 

Többek között a  citrom, az eukaliptusz, a szegfűszeg, a levendula, a kakukkfű, a szója, a fahéj, a macskamenta, mind elérhetőek illóolajok formájában is. 

Ezek a növények távol tartják a szúnyogokat, ám fontos figyelembe venni, hogy az illóolajok nagyobb dózisban sokaknál allergiás reakciókat válthatnak ki!  

Alapesetben 1 dl vízet 1ml olajjal keverjünk, mert az illóolajok töményen nem érintkezhetnek a bőrrel és mielőtt alkalmazzuk érdemes próbát is tenni velük egy kisebb bőrfelületen a súlyosabb allergiás reakciók elkerülése érdekében. 

Állóvíz megszüntetése

A szúnyogoknak vízre van szüksége a szaporodáshoz, így különös figyelmet érdemes fordítani, hogy az otthonunkban minden állóvizet megszüntessünk. (Gyerekjátékokra, talicskákra, virágcserepek alatti tartókra is érdemes gondolnunk.)

Szúnyogcsípés után - szúnyogcsípés elleni krém begyulladt, elvakart szúnyogcsípésre

A szúnyogcsípés kipirosodott, viszkető nyomát csillapíthatjuk gyulladáscsökkentő, hűsítő krémekkel. Súlyosabb esetben az allergiás reakciót csökkentő antihisztamin tartalmú krémeket, oldatot -  szakorvos javaslatára szájon át bevehető antihisztamin készítményeket is alkalmazhatunk.

Komolyabb allergiás reakció esetén az orvos szteroid tartalmú lokális vagy egyéb módon alkalmazható gyógyszereket rendelhet el.

Amennyiben a duzzanat feltűnően nagyobb az átlagosnál (kb.: 10 cm-nél nagyobb átmérőjű), lázat, fejfájást vagy rossz közérzetet tapasztalunk feltétlenül forduljunk orvoshoz!

Védekezés kullancsok ellen: kullancs elleni szerek, kullancs eltávolítása

Ahogy szúnyogok esetén úgy a kullancsok elleni védekezés része szintén a védekező öltözék viselete (zárt cipő, zokni, hosszú ujjú felső és hosszú nadrág). 

Kerüljük a magasra nőtt füves részeket!

A szabadban próbáljunk az ösvényeken, kiépített utakon haladni, hogy elkerüljük a magasra nőtt aljnövényzetet, füvet, ahol előszeretettel bújnak meg a kullancsok

Kullancs- és szúnyogriasztók

Ahogy a szúnyogok esetén úgy a kullancsok esetén is alapvető eleme a védekezésnek a kullancsriasztók használata  a fedetlen bőrterületeken és a ruházaton mielőtt a kullancslakta területekre sétáltunk. 

Számos szúnyog és kullancs elleni kombinált készítményt is találunk a gyógyszertárak, drogériák kínálatában, amelyek szúnyog és kullancsriasztóként funkcionálnak. 

Önellenőrzés, kullancsellenőrzés

Miután hazaértünk ellenőrizze a gyermekeit és saját magát is. Érdemes fokozottan figyelni a lábujjakra, a térdekre, a hajlatokra, az ágyék és a hónalj területére. A hajas fejbőrt is ellenőrizzük, mert gyakran épp ott bújik meg a kullancs.

Kullancs eltávolítása: kullancskiszedők, csipeszek

Ha a kullancs beköltözött mielőbb el kell távolítani a bőrből. 

A kullancsot lassan a fejénél fogva, húzva és csavargatás nélkül kell eltávolítani. Használhatunk precíz, finom hegyű csipeszt, vagy a drogériákban és a gyógyszertárakban beszerezhető kullancskiszedő eszközöket.

 Ne aggódjunk, ha a kullancs feje benne marad a bőrben, mert ez rövid időn belül magától fog távozni. 

A kullancsot ne kenegessük semmivel és ne is próbáljuk kiégetni

A kullancscsípés után néhány hétig figyeljük magunkat és, ha kokárda jellegű, körkörös foltot tapasztalunk a test bármely részén azonnal forduljunk orvoshoz, mert ez Lyme-kór  tünete lehet.

Tovább