Kedvezményes ajánlatok
Márka
C-vitamin tartalom
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem

Női inkontinencia

 

Bár az időskor előrehaladtával egyre gyakrabban fordul elő, a vizeletinkontinencia nem az öregedés elkerülhetetlen következménye. Ha a vizeletinkontinencia befolyásolja mindennapi tevékenységeit, ne habozzon felkeresni orvosát. A legtöbb ember esetében egyszerű életmódbeli és étrendi változtatásokkal, vagy orvosi ellátással kezelhetők a vizelet inkontinencia tünetei. Tovább olvasom

Az inkontinencia jelentése

A női inkontinencia - a hólyagkontroll elvesztése - gyakori és gyakran kínos probléma. Súlyossága a köhögés, vagy tüsszentés közbeni alkalmi vizeletszivárgástól a hirtelen és erős vizelési ingerig terjed, amely olyan hirtelen és erős, hogy nem jut el időben a WC-ig.

Sokan tapasztalnak alkalmi, kisebb vizeletszivárgást, mások pedig gyakrabban veszíthetnek kis, vagy közepes mennyiségű vizeletet.

A vizelet inkontinencia típusai közé tartoznak:

 • Stressz inkontinencia. A vizelet akkor szivárog, amikor köhögéssel, tüsszentéssel, nevetéssel, testmozgással, vagy valami nehéz dolog felemelésével nyomást gyakorol a hólyagra.
 • Sürgősségi inkontinencia. Hirtelen, intenzív vizelési inger jelentkezik, amelyet önkéntelen vizeletvesztés követ. Előfordulhat, hogy gyakran kell vizelnie, akár egész éjszaka is. A vizelési inkontinenciát okozhatja kisebb betegség, például fertőzés, vagy súlyosabb állapot, például neurológiai rendellenesség, vagy cukorbetegség.
 • Túlfolyásos inkontinencia. Ön gyakori, vagy állandó vizeletcsepegést tapasztal a nem teljesen kiürülő hólyag miatt.
 • Funkcionális inkontinencia. Fizikai, vagy mentális károsodás akadályozza Önt abban, hogy időben eljusson a WC-re. Ha például súlyos ízületi gyulladásban szenved, előfordulhat, hogy nem tudja elég gyorsan kigombolni a nadrágját.
 • Vegyes inkontinencia. Ön egynél többféle vizeletinkontinenciát tapasztal - leggyakrabban ez a stressz-inkontinencia és a késztetéses inkontinencia kombinációjára utal.

Az inkontinencia okai

A vizeletinkontinenciát okozhatják mindennapi szokások, alapbetegségek vagy fizikai problémák. Az orvos által végzett alapos kivizsgálás segíthet meghatározni, hogy mi áll az inkontinencia hátterében.

Átmeneti vizelet inkontinencia

Bizonyos italok, ételek és gyógyszerek vizelethajtó hatásúak lehetnek - serkentik a hólyagot és növelik a vizelet mennyiségét. Ezek közé tartoznak a következők:

 • Alkohol
 • Koffein
 • Szénsavas italok és szénsavas víz
 • Mesterséges édesítőszerek
 • Csokoládé
 • Chilipaprika
 • Magas fűszer-, cukor- vagy savtartalmú ételek, különösen a citrusfélék.
 • Szív- és vérnyomásgyógyszerek, nyugtatók és izomlazítók
 • Nagy dózisú C-vitamin

Betegség által okozott női inkontinencia

A vizelet inkontinenciát könnyen kezelhető betegség is okozhatja, mint például:

 • Húgyúti fertőzés. A fertőzések irritálhatják a húgyhólyagot, ami erős vizelési ingert és néha inkontinenciát okozhat.
 • Székrekedés. A végbél a húgyhólyag közelében található, és sok idegén osztozik. A kemény, tömör széklet a végbélben ezeket az idegeket túlműködésre készteti és növeli a vizelési gyakoriságot.

Tartós vizelet inkontinencia

A vizeletinkontinencia tartósan fennálló állapot is lehet, amelyet mögöttes fizikai problémák, vagy változások okoznak, többek között:

 • Terhesség. A hormonális változások és a magzat megnövekedett súlya stressz inkontinenciához vezethet.
 • Szülés. A hüvelyi szülés gyengítheti a hólyag szabályozáshoz szükséges izmokat és károsíthatja a hólyagidegeket valamint a támasztószöveteket, ami a medencefenék leeséséhez (prolapsus) vezet. Prolapsus esetén a húgyhólyag, a méh, a végbél, vagy a vékonybél a szokásos helyzetéből lefelé tolódhat és benyúlhat a hüvelybe. Az ilyen kiemelkedések inkontinenciával járhatnak.
 • Változások az életkorral. A hólyagizom öregedése csökkentheti a hólyag vizelet raktározó képességét. Emellett az önkéntelen hólyag összehúzódások is gyakoribbá válnak az életkor előrehaladtával.
 • Menopauza. A menopauza után a nők kevesebb ösztrogént termelnek, egy olyan hormont, amely segít megőrizni a hólyag és a húgycső bélésének egészségét. Ezeknek a szöveteknek a romlása súlyosbíthatja az inkontinenciát.
 • Megnagyobbodott prosztata. Különösen az idősebb férfiaknál az inkontinencia gyakran a prosztata megnagyobbodása, a jóindulatú prosztata hiperplázia nevű állapot következménye.
 • Prosztatarák. Férfiaknál a stressz inkontinencia, vagy a késztetéses inkontinencia összefüggésbe hozható a kezeletlen prosztatarákkal. Az inkontinencia azonban gyakrabban a prosztatarák kezelésének mellékhatása.
 • Obstrukció. A húgyutak mentén bárhol elhelyezkedő daganat akadályozhatja a vizelet normális áramlását, ami túlfolyásos inkontinenciához vezethet. A vizeletkövek - a húgyhólyagban kialakuló kemény, kőszerű halmazok - néha vizeletszivárgást okoznak.
 • Idegrendszeri rendellenességek. A szklerózis multiplex, a Parkinson-kór, a stroke, az agydaganat ,vagy a gerincsérülés megzavarhatja a hólyagszabályozásban részt vevő idegjeleket, ami vizeletinkontinenciát okozhat.

Az inkontinencia kezelése

A vizelet inkontinencia kezelése az inkontinencia típusától, súlyosságától és a kiváltó októl függ. Szükség lehet a kezelések kombinációjára. Ha a tüneteket valamilyen alapbetegség okozza, orvosa először ezt az állapotot fogja kezelni.

Kezdetben orvosa kevésbé invazív kezeléseket javasolhat és ha ezek a technikák nem segítenek Önnek, akkor más lehetőségekhez folyamodik.

Inkontinencia torna nőknek

Orvosa a következőket javasolhatja:

 • Hólyagtréning, hogy késleltesse a vizelést, miután késztetést érez. Kezdheti azzal, hogy megpróbálja 10 percig visszatartani minden alkalommal, amikor vizelési ingert érez. A cél az, hogy meghosszabbítsa a vécére járások közötti időt, amíg csak 2,5-3,5 óránként vizel.
 • Kétszeres ürítés, hogy megtanulja teljesebben kiüríteni a hólyagját a túlfolyásos inkontinencia elkerülése érdekében. A kettős ürítés azt jelenti, hogy vizeljen, majd várjon néhány percet, és próbálkozzon újra.
 • Időzített WC-látogatások, hogy két-négy óránként vizeljen, ahelyett, hogy megvárná, amíg szükségét érzi.
 • Folyadék- és diétakezelés, hogy visszanyerje a hólyagja feletti uralmat. Lehet, hogy vissza kell fognia, vagy kerülnie kell az alkoholt, a koffeint és a savas ételeket. A folyadékfogyasztás csökkentése, a fogyás vagy a fizikai aktivitás növelése szintén enyhítheti a problémát.

Medencefenék-izomgyakorlatok

A Kegel-gyakorlatokként is ismert technikák különösen hatékonyak a stressz-inkontinencia esetén, de segíthetnek a sürgető inkontinencián is.

A medencefenék-izomgyakorlatok elvégzéséhez képzelje el, hogy megpróbálja megállítani a vizeletfolyást. Ezután:

 • Feszítse meg (húzza össze) azokat az izmokat, amelyeket a vizelés megállításához használna, és tartsa őket öt másodpercig, majd lazítsa el öt másodpercig. (Ha ez túl nehéz, kezdje azzal, hogy két másodpercig tartja, és három másodpercig lazít).
 • Törekedjen naponta legalább három 10 ismétlésből álló sorozatra.
 • A megfelelő izmok azonosításához és összehúzódásához orvosa javasolhatja, hogy dolgozzon együtt egy medencefenék-fizioterapeutával, vagy próbálja ki a biofeedback technikákat.

Az inkontinencia gyógyszeres kezelése

Az inkontinencia kezelésére általánosan használt gyógyszerek közé tartoznak:

 • Antikolinergikumok. Ezek a gyógyszerek megnyugtatják a túlműködő hólyagot, és hasznosak lehetnek a sürgősségi inkontinencia esetén. Ilyenek például az oxibutinin, tolterodin, darifenacin, fesoterodin , szolifenacin és trospium-klorid.
 • Mirabegron. A sürgősségi inkontinencia kezelésére használt gyógyszer ellazítja a hólyagizmot és növelheti a hólyagja által befogadható vizelet mennyiségét. Növelheti az egyszerre vizelni képes mennyiséget is, segítve ezzel a hólyag teljesebb kiürülését.
 • Alfa-blokkolók. A sürgősségi inkontinenciában, vagy túlfolyásos inkontinenciában szenvedő férfiaknál ezek a gyógyszerek ellazítják a hólyagnyaki izmokat és a prosztata izomrostjait, valamint megkönnyítik a hólyag kiürítését. Ilyen például a tamszulozin, az alfuzozin, a szilodozin és a doxazozin.
 • Helyileg alkalmazott ösztrogén. A kis dózisú, helyi ösztrogén alkalmazása hüvelykrém, gyűrű, vagy tapasz formájában segíthet a húgycső és a hüvely területén lévő szövetek tónusának és fiatalításának.

Elektromos stimuláció

Ilyen kezelés során elektródákat helyeznek be ideiglenesen a végbélbe, vagy a hüvelybe a medencefenék izmainak stimulálása és erősítése érdekében. A gyengéd elektromos stimuláció hatékony lehet a stressz- és a sürgősségi inkontinencia esetén, de előfordulhat, hogy több hónapon keresztül több kezelésre van szüksége.

Orvosi eszközök, inkontinencia betét

Az inkontinenciában szenvedő nők kezelésére tervezett eszközök közé tartoznak:

 • Húgycsőbetét, egy kicsi, tamponszerű, eldobható eszköz, amelyet egy adott tevékenység, például teniszezés előtt helyeznek a húgycsőbe, amely inkontinenciát válthat ki. A betét dugóként működik a szivárgás megakadályozására, és vizelés előtt eltávolítják.
 • Pesszárium, rugalmas szilikon gyűrű, amelyet a hüvelybe helyez és egész nap visel. Az eszközt hüvely prolapsusban szenvedő nőknél is használják. A pesszárium segít megtámasztani a húgycsövet, hogy megakadályozza a vizelet szivárgást.

Intervenciós inkontinencia terápiák

 • Tömítőanyag-injekciók. Egy szintetikus anyagot fecskendeznek a húgycsövet körülvevő szövetekbe. A térfogatnövelő anyag segít a húgycsövet zárva tartani és csökkenti a vizelet szivárgást. Ez az eljárás a stressz-inkontinencia kezelésére szolgál és általában kevésbé hatékony, mint az invazív kezelések, például a műtét. Előfordulhat, hogy többször is meg kell ismételni.
 • OnabotulinumA (Botox). A hólyagizomba adott Botox-injekciók jótékony hatással lehetnek a túlműködő hólyaggal és sürgősségi inkontinenciával küzdő emberekre. A botoxot általában csak akkor írják fel az embereknek, ha más kezelések nem vezettek eredményre.
 • Idegstimulátorok. Kétféle készülék létezik, amelyek fájdalommentes elektromos impulzusokkal stimulálják a hólyag szabályozásban résztvevő idegeket (keresztcsonti idegek). Az egyik típust a bőr alá, a fenékbe ültetik be és a hát alsó részén lévő drótokhoz csatlakoztatják. A másik típus egy kivehető dugó, amelyet a hüvelybe helyeznek be. A keresztcsonti idegek stimulálása szabályozhatja a túlműködő hólyagot és a sürgető inkontinenciát, ha más terápiák nem váltak be.

Vizelet inkontinencia műtéti kezelése

Ha más kezelések nem használnak, számos sebészeti eljárás kezelheti a vizelet inkontinenciát okozó problémákat:

 • Sling-eljárás. Szintetikus anyagot (hálót), vagy az Ön testének szövetéből készült csíkokat használnak a húgycső és a húgyhólyag összeköttetésének helyén lévő megvastagodott izomzatú terület (hólyagnyak) alatti kismedencei sling létrehozására. A heveder segít a húgycsövet zárva tartani, különösen köhögés, vagy tüsszentés közben. Ezt az eljárást a stressz-inkontinencia kezelésére használják.
 • A hólyagnyak felfüggesztése. Ez az eljárás a húgycső és a hólyagnyak - a megvastagodott izomzatú terület, ahol a hólyag a húgycsőhöz csatlakozik - alátámasztására szolgál. Hasi bemetszéssel jár, ezért általános, vagy gerincvelői érzéstelenítésben végzik.
 • Prolapsusműtét. Azoknál a nőknél, akiknek kismedencei szervprolapsusuk és vegyes inkontinenciájuk van, a műtét magában foglalhatja a sling-eljárás és a prolapsus műtét kombinációját. A kismedencei szerv prolapsus helyreállítása önmagában nem javítja rutinszerűen a vizeletinkontinencia tüneteit.
 • Mesterséges húgyúti záróizom. Egy kis, folyadékkal töltött gyűrűt ültetnek be a hólyagnyak köré, amely zárva tartja a húgyúti záróizmot, amíg nincs szükség vizelésre. Vizeléshez megnyom egy, a bőr alá beültetett szelepet, amely a gyűrű leeresztését okozza, és lehetővé teszi a vizelet kiáramlását a hólyagból.
Tovább