Akciós termékek
Márka
Milyen tünetekre?
Korosztály
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem

Vércukorszint mérés

A cukorbetegség megelőzésének és korai felismerésének a legjobb módja a vércukorszint bizonyos időközönkénti ellenőrzése. A cukorbetegség súlyos szövődményekkel járó betegség, amelyet enyhe esetben diétával, ám súlyosabb formájában gyógyszeres, vagy inzulinos kezeléssel és rendszeres ellenőrzéssel tartható karban. Mi az ideális vércukorszint, mikortól beszélünk cukorbetegségről? Milyen vércukorszintmérők állnak a rendelkezésünkre és mik a vércukorszint mérés lépései? Utánanéztünk a válaszoknak! Tovább olvasom

Mi a normál vércukorszint?

A vércukorszint normál tartománya: 4,0 - 6,9 mmol/l

Hazánkban mindenhol a mmol/l mértékegységben határozzák meg a vércukorszintet, míg egyes országokban a mg/dl mértékegységet használják.

A cukorbetegség

Ha az éhgyomri (8 órával evés után) vércukorszint 6,1-6,9 mmol/l közé esik már emelkedett vércukorszintről beszélhetünk, ami a cukorbetegség előszobájának tekinthető.

6,9 mmol/l vércukorszint felett felállítható a cukorbetegség diagnózisa. 

1,5 órával a normál étkezés utáni mérés esetén 8 mmol/l felett beszélhetünk a kóros vércukorszintről.

Terheléses vércukorszint vizsgálat esetén, ha a vércukorszint két órával az elfogyasztott cukrok után meghaladja a 11,1 mmol/l feletti szintet az már cukorbetegségre utal.

Kórosan alacsony vércukorszint, hipoglikémia alakulhat ki a rosszul kezelt cukorbetegség esetén, vagy bizonyos extrém helyzetekben (túl sok sport pl., erős stresszhelyzet). 3,9 mmol/l alatti vércukorszintet tekintünk kórosnak.

Normál vércukorszint mellett is fennállhat cukoranyagcsere-zavar, amikor a szervezetnek a normálisnál több inzulint kell termelnie ahhoz, hogy egyensúlyba tartsa a vércukorszintet. Ezesetben beszélhetünk inzulinrezisztenciáról

Hogyan ellenőrizhető a vércukorszint?

A laborvizsgálatok mellett gyakori vércukorszint mérés szükségessége esetén rendelkezésünkre állnak az ujjbegyes vizsgálatra alkalmas eszközök

Léteznek lézeres vércukorszintmérő készülékek is, melyeknél már nincs szükség a tűszúrásra. 

Lehetőség van folyamatos mérésre is egy a hasfalba ültetett apró kanül segítségével (CGM: Continuous Glucose Monitoring)

Vércukorszint mérés lépései

A leggyakoribb alkalmazott otthon alkalmazott módszer, az ujjbegyes vizsgálat. Az vércukormérők típusonként eltérhetnek, ezért mindig gondosan olvassuk el a használati utasítást. Általában a következőkre érdemes figyelni. 

 • Tiszta kézzel illesszük össze a tiszta lándzsát a szúró eszközzel. Figyeljünk a lándzsa gyakori cseréjére!
 • Készítsünk elő egy tiszta tesztcsíkot és a vércukorszintmérőt!
 • Szúrjuk meg az ujjbegyünket (vagy ha a mérőnk alkalmas rá akkor az alkart) a lándzsával
 • A vért cseppentsük a tesztcsíkra lefedve a tesztnyílást
 • Nyomjunk vattát a szúrás helyére!
 • Olvassuk le az eredményt, majd jegyezzük fel azt a vércukornaplónkba, hogy átfogó képet kapjunk és az orvosunkat is tájékoztathassuk majd a későbbiekben.

Milyen gyakran mérjük a vércukorszintet?

A vércukorszint mérés gyakoriságát feltétlenül az orvosunkkal állítsuk be!

Általánosságban, amennyiben a cukorbetegséget diétával kezelik, érdemes néhány hetente az étkezések előtt és után mérni 90 perccel a vércukorszintet, illetve éhgyomorra havi néhány alkalommal. Ezesetben nincs szükség napi mérésre, amennyiben a szakorvos nem javasolja.

Gyógyszeres kezelésben részesülő cukorbetegek számára hetente több alkalommal is szükséges az éhgyomri mérés, míg az étkezés utáni mérés elég havonta pár alkalommal.

Izulinos terápia esetén az inzulin beadások előtt szükséges a mérés, illetve mérsékeltebb kezelés mellett ritkábban, ahogy a szakorvos elrendeli.

A megszokottnál gyakoribb mérésre van szükség a következő esetekben.

 • Egyéb megbetegedések esetén
 • Nyilvánvaló panaszok és ingadozó vércukor esetén
 • Fokozott testmozgás esetén
 • Erős stresszhelyzet esetén
 • Szokatlan élethelyzet, utazás esetén

Hogyan válasszunk vércukorszintmérőt?

Az alábbi kérdéseket érdemes végigvenni a készülék beszerzése előtt. 

 • Milyen funkciói vannak a készüléknek?
 • Mennyi ideig mér?
 • Mennyi vérre van szükség a méréshez?
 • Mekkora a vércukorszintmérő memóriája?
 • Hasonlítsuk össze az ár-érték arányt!
Tovább