Kedvezményes ajánlatok
Márka
Milyen tünetekre?
Korosztály
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem

Lázmérő

Milyen lázmérők vannak és hogyan működnek?

Bizonyos betegségek lázas állapottal járhatnak együtt, ami nagymértékben képes fokozni gyengeség, elesettség érzését. A láz önmagában nem jelent rosszat, azonban fontos információval bír a betegség lefolyásáról, valamint a beteg állapotáról, ezért is szoktuk mérni az értékét. Ezt lázmérővel tehetjük meg, amiből ma már több fajta áll rendelkezésünkre. Tovább olvasom

Hogyan működik a lázmérő?

A lázmérő működése annak pontos típusától függ, ugyanis nem teljesen egyformák. Az alap ugyanaz: egy hőérzékelő segítségével méri meg a hőmérsékletet ott, ahová teszik. A hagyományos, higanyos lázmérőben a higanyszál megy egyre feljebb, így mutatja meg a hőmérsékletet. Mivel a higany mérgező, ennek modernebb változataiban már nem higany található meg hanem gallium. Ugyanakkor digitális lázmérők is léteznek, amik egész egyszerűen egy kijelzőn számmal kiírják az eredményt.

Digitális lázmérő

A digitális lázmérők használata alapvetően ugyanúgy történik, mint a hagyományos típusoké, a különbség csupán annyi, hogy nem kell leolvasni, hogy az a bizonyos szál hány fokig szökött fel, hanem egyszerűen számokkal kiírja a végeredményt.

Hátránya, hogy ha már merül benne az elem, vagy nincs jól kalibrálva, akkor fals értékeket tud megadni.

Higanymentes lázmérő

Higanymentes lázmérő forgalomba helyezésére azért volt szükség, mert kutatásokból kiderült, hogy a higany erősen mérgező, és akkor is súlyos károkat tud okozni az emberi szervezetben, ha nagyon kis mennyiségben találkozunk vele.

Mindez nem probléma addig, amíg a higany a lázmérőn belül van, de ha véletlenül leejtjük, és a lázmérő összetörik, a higany belégzése okozhat gondot. Ahogy említettük, a higanyos lázmérőben manapság gallium található.

Érintésmentes lázmérő

Egyre többen alkalmazzák az érintésmentes lázmérőt, számos előnye van ugyanis. Ezzel a lázmérőtípussal anélkül lehet megmérni valakinek a lázát, hogy hozzá kellene érni. Tökéletesen alkalmas például arra, hogy gyerekeknek álmukban mérjük a testhőmérsékletüket, illetve további hatalmas előny, hogy néhány másodperc alatt képes megállapítani az eredményt, így nem kell percekig nyugodtan ülni, tartva a lázmérőt. Ez megint csak olyasmi, ami a gyerekek lázmérésre kapcsán fontos.

Mi lett a higanyos lázmérőkkel?

A higanyos lázmérő nem is olyan régen még nagyon elterjedt volt, és sokan még mindig előnyben részesítik, illetve ereklyeként őrzik ezeket a fajtákat. Analóg lázmérő továbbra is kapható, csupán a veszélyes és mérgező higanyt cserélték le benne más anyagra.

A baba lázmérése

A babák lázmérése tartogathat kihívásokat, hiszen a piciknek nem lehet megmondani, hogy maradjanak nyugton, amíg a lázmérő meg tudja állapítani a hőmérsékletüket. A legkisebbeknél hónaljban esélytelen mérni, ahogy szájban is, ezért leginkább végbélben szokták. A közelmúltban elterjedt non contact lázmérőknek köszönhetően azonban már erre nincsen szükség, néhány másodperc alatt megállapíthatjuk a babák testhőmérsékletét anélkül, hogy a lázmérőnek egy pillanatra is hozzájuk kelljen érnie.

Lázmérés végbélben

A non contact lázmérők előtt babáknál a végbélben történő lázmérés volt elterjedt, és még most is sokan alkalmazzák ezt a módszert. Ha azonban végbélben mérünk lázat, akkor 5 tizedet ki kell vonni a végeredményből, így kapjuk meg a korrekt testhőmérsékletet.

Lázmérés szájban            

A szájban történő lázmérésnél ugyanez a szabály, a kapott eredményből 0,5 fokot kivonva fogjuk megkapni a helyes értéket. Ennek az az oka, hogy a testen belüli hőmérséklet általában magasabb, mint a testen kívüli. Fontos, hogy ezt tudjuk, mielőtt fölösleges riadalmat okoznának a mért hőmérsékletek.

Tovább