Bőrtípus

 

A bőrtípusnak megfelelő kozmetikumok kiválasztásával és a helyes bőrápolással támogathatjuk, javíthatjuk a bőr egészségét és késleltethetjük az bőröregedés folyamatát is. Összegyűjtöttük az alapvető tudnivalókat a bőrtípusokról és a bőrtípusoknak megfelelő bőrápolásról.

A bőrtípusunkat viszonylag bizonyos tényezők alapján egyszerűen meghatározhatjuk magunknak is, de érdemes szakember tanácsát is kérni, aki segít eligazodni a megfelelő bőrápoló termékek kiválasztásában és a komolyabb problémákat is felismeri, orvosolja. 

A négy bőrtípus

A bőrtípusunkat örökletes tényezők, a táplálkozásunk, aktuális egészségügyi állapotunk és számos egyéb külső körülmény, mint a klíma vagy a környezetszennyezés és persze a kozmetikumok  is befolyásolhatják. 

A bőrtípus korral változhat - például idősebb korban a normál bőrtípus is szárazzá válhat. A bőrtípus meghatározható a víztartalma, a faggyú- és a verejtékmirigyek működése, valamint az érzékenysége és az öregedési folyamatok alapján is.

  A következők az alap bőrtípusok:

Normál bőr

A normál bőrtípussal rendelkezőknek  van a legkönnyebb dolga, hisz nincsenek alapvető problémáik a bőrükkel. A normál bőr nem túl érzékeny, finom pórusokkal rendelkezik és egészséges, egyenletes felületű.

A normál bőr alapvetően nem pattanásos és a vérkeringése is megfelelő, a színe enyhén rózsaszín. A T-zóna (az orr, az áll és a homlok területe) valamivel zsírosabb az arc többi részénél, de összességében a bőr nem túl zsíros és nem is túl száraz.

Ezt a bőrtípust a legegyszerűbb ápolni, mert nincsenek speciális problémák, a normál bőrre való kozmetikumok széles választékából válogathatunk. A rendszeres tisztításra, a hidratálásra és a fényvédelemre kell odafigyelni.

A normál bőr a kor előrehaladtával szárazzá válhat.

Száraz bőr

A száraz bőr esetén szinte láthatatlanok a pórusok, viszont a bőr rugalmatlan, fénytelen, érdes és  fakó lehet. 

A bőr bizonyos területein viszkető, piros, gyulladt és az öregedés jelei, a ráncok és a pigmentfoltok jellemzően hamar megjelennek rajtuk. 

A száraz bőrben a kevés  faggyútermelés következtében lipidhiány lép fel, és ez zavart okoz a bőr védőrétegként való funkcionálásában.

Száraz bőr esetén a következőkre érdemes figyelni:

 • Használjunk kimondottan száraz bőrre való termékeket!
 • Ne áztassuk a bőrt hosszan, inkább a gyors tusolást válasszuk és ne túl forró vizet használjunk.
 • Sok folyadékot fogyasszunk és párologtassunk!

Zsíros bőr

Zsíros bőr esetében jól láthatóak és kitágultak a pórusok. A zsíros bőr általában fényes és vastag, illetve hajlamos a mitesszerek, pattanások és aknék különböző formáira. A bőr vastagsága miatt a vérerek általában kevéssé láthatóak és a bőr sárgás színezetű lehet. 

Ha zsíros bőr szeborreás típusú akkor a bőr fakó és szürke, illetve korpázóan hámló, viszkető lehet. 

Hormonális változások, a  mentális állapot és a levegő páratartalma is befolyással lehet a zsíros bőr állapotára. 

Zsíros bőr esetén a következőkre érdemes figyelni:

 • Gyakran tisztítsuk a bőrünket és használjunk hámlasztó, radírozó kozmetikumokat!
 • Keressünk olyan zsíros bőrre való kozmetikumokat, amelyek nem tömítik el a pórusokat! A zsíros bőrnek is szüksége van a hidratálásra.
 • Kérjük ki szakember tanácsát, hogy miként ápoljuk jól a bőrünket. Ne nyomkodjuk hirtelen felindulásból a pattanásokat, mert a sebhelyek hosszútávon is megmaradhatnak, ha nem a megfelelő módon kezeljük a bőrünket.

Kombinált bőr

A kombinált bőr egyes területeken száraz, vízhiányos, vagy normál míg máshol (általában a T-zónában, azaz az orr, homlok és az áll területén) zsíros lehet. A kombinált bőr nagy kihívás, hisz a különböző területeken eltérő ápolást is igényel.

A kombinált bőr is tág pórusú, mitesszer képződésre hajlamos és többnyire fényes nyáron, míg télen inkább matt, fakó és húzódó lehet. 

Kombinált bőr esetén a következőkre érdemes figyelni:

 • A száraz részeket hidratálni kell, míg a zsírosabb bőrterületeken a faggyútermelés csökkentésére kell törekedni
 • Kombinált bőrre készült kozmetikumokat használjunk és hetente néhányszor használjunk hámlasztó készítményeket.

 

Érzékeny bőr

Az érzékeny bőr gyakran kipirosodik, gyulladt és viszket. Ez a bőrtípus érzékenyebben reagál a külső-belső hatásokra,  könnyebben irritálható, mint a normál bőr. 

Gyakran feszülhet, éghet és sokszor bőrkiütések jelentkeznek rajta. 

Érzékeny bőr esetén a következőkre érdemes figyelni:

 • Próbáljuk meg kideríteni, hogy mi okozza a bőr érzékenységét. Olykor bizonyos kozmetikumokban keresendő az ok.
 • Rendkívül fontos a mesterséges színező- és illatanyagok, illetve az allergén komponensek elkerülése - válasszunk kifejezetten érzékeny bőrre való kozmetikumokat!
 • Különösen fontos a rendszeres hidratálás a bőr védőrétegének megerősítése érdekében és a fényvédelem.
 • Ne mossuk túl forró vízzel a bőrt!

MInden bőrtípusnál kulcsfontosságú a fényvédelem, a hidratálás és a rendszeres tisztítás, valamint az időközönkénti hámlasztás, bőrradír használat.