B-vitamin

A B-vitaminok a vízben oldódó vitaminok egy csoportját alkotják, amelyek fontos szerepet játszanak a sejtek anyagcseréjében és a vörösvértestek szintézisében. Bár ezek a vitaminok hasonló elnevezésekkel rendelkeznek (B1, B2, B3 stb.), kémiailag különböző vegyületek, amelyek gyakran előfordulnak egyazon élelmiszerben is. Általában a mind a nyolc vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőket B-vitamin komplex-nek nevezik. Tovább olvasom

Mi a B-vitamin komplex?

A B-vitamin komplex nyolc B-vitaminból áll:

    • B-1 (tiamin)
    • B-2 (riboflavin)
    • B-3 (niacin)
    • B-5 (pantoténsav)
    • B-6 (piridoxin)
    • B-7 (biotin)
    • B-9 (folsav)
    • B-12 (kobalamin)

Ezen alapvető fontosságú vitaminok mindegyike hozzájárul az ember általános testi működéséhez.

Milyen előnyökkel jár a B-vitamin?

A B-vitaminok létfontosságú szerepet játszanak az egészség és a jó közérzet fenntartásában. Az egészséges szervezet építőköveiként a B-vitaminok közvetlen hatással vannak az energiaszintre, az agyműködésre és a sejtanyagcserére is.

A B-vitamin komplex segít megelőzni a fertőzéseket és támogatja vagy elősegíti:

    • a sejtek egészségét
    • a vörösvértestek növekedését
    • az energiaszintet
    • a jó látást
    • az egészséges agyműködést
    • a jó emésztést
    • az egészséges étvágyat
    • a megfelelő idegműködést
    • a szív- és érrendszeri egészséget
    • a megfelelő izomtónust

A B-vitaminok különösen fontosak a terhes- és szoptató nők számára. Ezek a vitaminok segítik a magzati agy fejlődését, valamint csökkentik a születési rendellenességek kockázatát.

A várandós anyák számára a B-vitaminok növelhetik az energiaszintet és enyhíthetik a hányingert is.

A B-vitaminok feltehetően növelik a férfiak tesztoszteron szintjét és segíthetnek az izomépítésében, valamint az erő növelésében is.

Milyen élelmiszerekben található meg?

Rengeteg élelmiszer tartalmaz B-vitaminokat, ami megkönnyíti, hogy elegendő mennyiséget kapjunk a helyesen megválasztott étrendünkből. A legjobb, ha a B-vitaminokat a legkülönbözőbb élelmiszer forrásokból szerzi be, mert ez segít biztosítani, hogy minden típusból elegendő mennyiséget kapjon.

B-vitamin megtalálható a következőkben:

    • tej
    • sajt
    • tojás
    • máj és vese
    • húsok, mint például a csirke és a vörös hús
    • halak, például tonhal, makréla és lazac
    • kagylók, mint például osztriga és kagyló
    • sötétzöld zöldségek, például spenót és kelkáposzta
    • zöldségek, például cékla, avokádó és burgonya
    • teljes kiőrlésű gabonafélék és gabonafélék
    • bab, például vesebab, fekete bab és csicseriborsó
    • diófélék és magvak
    • gyümölcsök, például citrusfélék, banán és görögdinnye
    • szójatermékek
    • búzacsíra
    • élesztő és táplálkozási élesztő