Mi a B-vitamin komplex?
A B-vitamin komplex nyolc B-vitaminból áll:
- B-1 (tiamin)
- B-2 (riboflavin)
- B-3 (niacin)
- B-5 (pantoténsav)
- B-6 (piridoxin)
- B-7 (biotin)
- B-9 (folsav)
- B-12 (kobalamin)
Ezen alapvető fontosságú vitaminok mindegyike hozzájárul az ember általános testi működéséhez.
Milyen előnyökkel jár a B-vitamin?
A B-vitaminok létfontosságú szerepet játszanak az egészség és a jó közérzet fenntartásában. Az egészséges szervezet építőköveiként a B-vitaminok közvetlen hatással vannak az energiaszintre, az agyműködésre és a sejtanyagcserére is.
A B-vitamin komplex segít megelőzni a fertőzéseket és támogatja vagy elősegíti:
- a sejtek egészségét
- a vörösvértestek növekedését
- az energiaszintet
- a jó látást
- az egészséges agyműködést
- a jó emésztést
- az egészséges étvágyat
- a megfelelő idegműködést
- a szív- és érrendszeri egészséget
- a megfelelő izomtónust
A B-vitaminok különösen fontosak a terhes- és szoptató nők számára. Ezek a vitaminok segítik a magzati agy fejlődését, valamint csökkentik a születési rendellenességek kockázatát.
A várandós anyák számára a B-vitaminok növelhetik az energiaszintet és enyhíthetik a hányingert is.
A B-vitaminok feltehetően növelik a férfiak tesztoszteron szintjét és segíthetnek az izomépítésében, valamint az erő növelésében is.
Milyen élelmiszerekben található meg?
Rengeteg élelmiszer tartalmaz B-vitaminokat, ami megkönnyíti, hogy elegendő mennyiséget kapjunk a helyesen megválasztott étrendünkből. A legjobb, ha a B-vitaminokat a legkülönbözőbb élelmiszer forrásokból szerzi be, mert ez segít biztosítani, hogy minden típusból elegendő mennyiséget kapjon.
B-vitamin megtalálható a következőkben:
- tej
- sajt
- tojás
- máj és vese
- húsok, mint például a csirke és a vörös hús
- halak, például tonhal, makréla és lazac
- kagylók, mint például osztriga és kagyló
- sötétzöld zöldségek, például spenót és kelkáposzta
- zöldségek, például cékla, avokádó és burgonya
- teljes kiőrlésű gabonafélék és gabonafélék
- bab, például vesebab, fekete bab és csicseriborsó
- diófélék és magvak
- gyümölcsök, például citrusfélék, banán és görögdinnye
- szójatermékek
- búzacsíra
- élesztő és táplálkozási élesztő