Kedvezményes ajánlatok
Márka
Termékcsalád
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Illat
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem
Terhesség, szoptatás

Menstruáció

 

A menstruáció vagy menzesz, más néven havi vérzés a női nemi szervek ciklikus változáson alapuló folyamata, melyen szinte minden hölgy hónapról hónapra átesik a pubertáskortól egészen a klimaxig. A menstruáció előtti tünetek sokszor kellemetlenek, ugyanakkor előre jelzik a havi vérzés közeledtét. Előfordulhat, hogy a menstruációs görcs enyhítése válik szükségessé fájdalomcsillapítókkal vagy bevált házi praktikákkal, de amire egészen biztosan szüksége van minden nőnek a havivérzés idején, az a tisztasági betétek, tamponok, egészségügyi betétek. Tovább olvasom

 

Menstruáció előtti tünetek

A női szervezetben bonyolult hormonális változások zajlanak, melyek a menstruáció előtti tünetekben is megmutatkoznak, ezek általában a menzesz előtti héten, esetleg néhány nappal előtte vagy a havivérzés első napjaiban jellemzőek. 

Havivérzést megelőző tünetek lehetnek:

  • duzzadt, érzékeny, esetleg fájdalmas mellek
  • pattanások megjelenése

 • puffadás
  • ödémásodás
 • hasmenés
  • megemelkedett testhőmérséklet
 • hasi görcsök, hasfájás
  • fejfájás, fáradékonyság, idegesség

Menstruáció előtti tünetek kezelése

A menstruáció előtti tünetek kezelése testünk kellő ismerete és a házipatikánk rendelkezésre állása esetén hatékonyan megvalósítható. 1-1 csésze barátcserje tea fogyasztása a menstruáció jeleként előforduló tünetek ellen vagy ennek kivonatát tartalmazó premens tabletták igazán jó szolgálatot tehetnek a kellemetlen panaszok enyhítésére.

Szükség esetén fájdalomcsillapító is bevehető a menstruációs görcs enyhítésére, bár aki csak végső esetben nyúl gyógyszerekhez, annak érdemes női cseppekkel is megpróbálkozni. Ezek különböző gyógynövények kivonatait tartalmazzák, jótékony hatással lehetnek a női ciklusra.

Menstruációs görcs enyhítése

A menstruációs görcs enyhítése minden negyedik hölgy számára havi rendszerességgel szükséges, ehhez hasznos lehet a meleg vizes borogatás, meleg vizes palack a fájó területre helyezve. Jót tehet a könnyű séta, sok folyadék és rostdús táplálkozás, továbbá a menstruációs ciklus esetére javallott gyógyteák fogyasztása, végső esetben pedig görcsoldó, fájdalomcsillapító gyógyszerek

Tisztasági betét használata

A tisztasági betétek igen népszerűvé váltak az elmúlt években, egyre többféle termék van a kínálatban és ma már nem csupán menzesz előtt, után használják a hölgyek a tisztasági betéteket. 

Korábban a tisztasági betétek legfőképpen a vérzést megelőzően, esetleg pecsételő vérzés, hüvelyi folyás esetén voltak használatban és a vérzés utolsó napjaiban vagy azt követően. A vékony, formatervezett tisztasági betétek ma már sok nőnél napi használatban vannak, viselésük komfortos és plusz biztonságot jelent a mindennapokban. Felszívják a gyenge váladékot, vérzést, hüvelykrémek, kúpok maradványait és egész nap friss, tiszta érzést biztosítanak. Aki kellemetlen szagoktól szenved, vagy éppen orvosi kezelés alatt áll, számukra különösen nélkülözhetetlen az intim higiénia részeként a tisztasági betétek használata.

Az egészségügyi betétek a havivérzés idejére alkalmasak, gyengébb, erősebb nedvszívó hatásúakat használhat igénytől függően, szárnyas vagy szárny nélküli formában, rövidebb vagy hosszabb méretben. Egyesével csomagolt termékek, bárhová magunkkal vihetjük, a sterilitásuk biztosított a csomagolásban.

Tampon használata

Nem mindenki szereti a tampont, van, aki ódzkodik tőle, míg mások nem tudják elképzelni a menstruációs ciklust tampon használata nélkül. Egy biztos, nem vagyunk egyformák, mindenki maga dönti el, hogy az egészségügyi betét, intim betét nyújtja számára a kellő biztonságot, komfortot, vagy a tampon. Aki először használja, annak fontos tudni, hogy felhelyezése gyakorlást igényel, de idővel mindenki belejön.

Pár lépéses útmutató a tampon használatára vonatkozóan:

 1. kézmosás
 2. tampon kibontás, épség, csomagolás ellenőrzés – ez fontos a sterilitás megléte miatt
 3. a közepén lévő szalag letépése, a műanyag fólia lehúzása
 4. a tampon húzószálának kiegyenesítése, lehetőleg egy célzott rántással
 5. a mutatóujjat a tampon végében lévő mélyedésbe kell helyezni, ennél fogva lehet feltolni a tampont
 6. kényelmes testhelyzet, például guggolás, kád szélén ülés, egyik láb magasabban, ezután finoman szétnyitni a szeméremajkakat
 7. a mutatóujj segítségével finoman feltolni a tampont a hüvelybe ferdén hátra és felfelé, erőltetés nélkül, ha ellenállás van, irányt kell változtatni. Addig kell tolni a tampont, míg megakad, akkor van jó helyen, ha semmi nem érezhető
 8. a húzószálat ellenőrizzük a végén, hogy kilógjon a hüvelyből (ezzel kell később eltávolítani)

A tisztasági betétek, tamponok, egészségügyi betétek, szükség szerint fájdalomcsillapítók vagy gyógyteák, gyógycseppek átsegíthetnek a női ciklus kellemetlenségein, kedvenc, bevált termékeinket ajánlott mindig tartani otthon és a táskánkban is.

Elhúzódó menstruáció

Az elhúzódó menstruáció, amikor a menstruációs vérzés a megszokotthoz képest több napig tart, aggodalomra adhat okot. Minél előbb keresse fel nőgyógyászát, hogy feltárják az elhúzódó menstruáció okait! Akár komolyabb probléma is lehet a háttérben, a hosszadalmas, erős vérzés pedig vérvesztéshez is vezethet.

Menstruáció terhesség alatt

A várandósság alatt valódi menstruáció nem jelentkezik. Ha vérzést tapasztalunk a terhesség alatt, annak nincs köze a menstruációs vérzéshez. Akár hámsérülés, fertőzés, méhen kívüli terhesség és sok más oka lehet, ha vérzés következik be terhesség alatt. Minden esetben orvosi vizsgálatot igényel!

Rendszertelen menstruáció

Ha valakinek rendszertelenné válik a ciklusa, megváltozik a ciklus hossza, ajánlott alapos kivizsgálásnak alávetnie magát. Lehet, hogy csak hormonok hatására következik be a menstruációs ciklus változása, ilyenkor a hormonális egyensúly helyreállítása elsődleges. Sajnos komolyabb betegségek is meghúzódhatnak a háttérben, ha az addig rendszeres menstruáció rendszertelenné válik vagy kimarad, esetleg pecsételő vérzés jelentkezik.

Tovább