Akciós termékek
Márka
Termékcsalád
Fényvédelem
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Illat
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem
Terhesség, szoptatás

Akne

Mi az akne?

Az akne egy viszonylag gyakran előforduló bőrbetegség. Több típusa ismert, mindegyik mögött a fokozott faggyú termelés, a bőr szőrtüszőinek irritációja, illetve baktériumok elszaporodása állhat. Az eltömődött, sok esetben gyulladt pórusok következtében megjelenő bőrelváltozások nem esztétikusak, negatívan hatnak az elszenvedőjükre. A nem megfelelő kezelés esetén a bőr hegesedésével járhatnak együtt, mely egy életen át problémát jelenthet.

Az akne kialakulása 

Az akne kialakulásában jelentős szerepe van a faggyúmirigyek túlzott faggyútermelésének. Ilyenkor a pórusok eltömődnek a faggyú és elhalt hámsejtek keverékével és a pattanást okozó baktériumok táptalajává válnak. Abban az esetben, ha a folyamat megáll az eltömődés szintjén, akkor fekete fejű nyitott vagy fehér fejű zárt mitesszerek alakulnak kis. Ez nem gyulladásos akne. Ha a baktériumok elszaporodnak a faggyúban, akkor pattanások, göbök, ciszták is kialakulhatnak, ez esetben gyulladásos aknéról beszélünk. 

Az akne okai 

Általában az androgén hormonok egyensúlya borul fel, ugyanezek a hormonok felelősek a bőrsejtek termelődéséért. A szőrtüszőket, a bőr pórusait elhalt hámsejtek és faggyú tömíti el. Ha a szervezet fokozott mennyiségű faggyút termel, az elhalt hámsejtekkel együtt felhalmozódik a szőrtüszőben és ott egy úgynevezett dugót képez. 

Leggyakrabban az arcon, mellkason, nyakon, háton és a vállakon alakulnak ki, ennek oka, hogy itt van a legtöbb faggyútermelő mirigy. 

Okok lehetnek még:

  • Stressz
  • Emésztési rendellenességek
  • Ásványi anyag, nyomelemhiány
  • Helytelen táplálkozás
  • Keringési zavarok
  • Hormonális problémák

Az aknés bőr kezelése

Mivel az aknés bőr nem megfelelő kezelése ronthat a helyzeten és életre szóló hegeket okozhat mindenképpen érdemes kozmetikus, vagy komolyabb probléma esetén bőrgyógyász szakorvos segítségét igénybe venni. Belsőleg a táplálkozásban is szükséges lehet változtatás, például a zsíros ételek, cukor kerülése és a rostok, gyümölcsök, zöldségek beiktatása. A kozmetikusok által elvégzett arctisztítás látványosan javít az arcbőr esztétikáján. Otthon is rendkívül fontos a szakember által előírt arcápolási rutin betartása, a megfelelő kozmetikumokkal. Gyógyszeres terápia is szóba jöhet, ha komolyabb aknés bőrrel találkozik a bőrgyógyász szakorvos.

 

Akne típusai

  • zárt akne: a szőrtüsző nyílását eltömítik az elhalt hámsejtek és faggyú, a zárt mitesszer alakul ki, általában fehér fejű
  • nyitott akne: ugyanaz az eltömődés zajlik le, de nyitottak, tartalmuk ki tud ürülni, feketére színeződött a tetejük
  • pattanások: a bőr felszínből kiemelkedő piros foltok melyek már fertőzés vagy szőrtüszőgyulladás következtében alakulnak ki
  • ciszták: a bőr felszín alatt lévő köteges csomók, mélyen lévő felgyülemlő váladékot tartalmaznak

A hormonális akne

A faggyútermelést az androgén hormonok, mint például a tesztoszteron és ehhez hasonlók szabályozzák. Amikor ezek a hormonok nagyobb arányban jelennek meg, mint egyéb hormonok, pl. ösztrogén vagy progeszteron, a bőr több faggyút termel. A hormonális egyensúly elérése fontos tényező a hormonális akne kezelésében.

Cisztás akne

Az eltömődött pórusok elfertőződhetnek és begyulladhatnak, ezek vezetnek a cisztás pattanások kialakulásához. Leginkább tinédzserkorban jellemzőek, de bármely életkorban előfordulhatnak. Ezek sokszor fájdalmasok, negatívan befolyásolják a megjelenést és helyükön hegek is képződhetnek. 

Gyulladt akne ellen

Gyulladt aknés bőrrel mindenképpen bőrgyógyász felkeresése javasolt. A klinikai kép fogja meghatározni a választott kezelést. Külsőleg ajánlhat gyulladáscsökkentő, antibakteriális szereket, belsőleg antibiotikumokat, hormonális gyógyszereket, A vitamin származékokat. A terápia akár 6-12 hónapig is eltarthat, végig orvosi felügyelet, ellenőrzés javasolt. Az öngyógyítás ronthat a probléma súlyosságán és nagyobb fokú gyulladást, majd később hegeket okozhat.

Akne gyógyszerek

A szakorvos az említett antibiotikumok, hormonális gyógyszerek mellett szükség esetén a terápiába beilleszti az isotretinoint, mint pattanásos bőr kezelésére szolgáló szert. Ez magzatkárosító gyógyszer, ilyenkor a kezelt hölgy betegek fogamzásgátlása elengedhetetlen, majd a kezelés végeztével a gyógyszer kiürülésével is várni kell a gyermekvállaláshoz.

Akne krém

Az aknés bőrápolás részeként nagyon fontos a kozmetikus szakember vagy a bőrgyógyász szakorvos által előírt kozmetikumok rendszeres és előírt módon történő alkalmazása. A bőrápolás részei a helyes arctisztítás, az előírt kozmetikumok használata. Külsőleg hámlasztó, gyulladáscsökkentő és antibakteriális szereket írnak elő.

Aknés bőr

A megfelelő termékek használatára épülő mindennapi bőrápolási rutin nagyon fontos akár aknés bőr, akár más bőrprobléma esetén. Az aknés bőr kezelhető, enyhébb esetben elegendő lehet kozmetikus szakemberrel rendszeres arctisztítást végeztetni és a javasolt kozmetikumokat használni, súlyosabb esetekben orvosi kezelés, orvosi gyógyszeres terápia hozhatja el csak a várt eredményt.

Tovább