Kedvezményes ajánlatok
Márka
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Illat
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem

Fülcsepp, fülspray

 

A fülcseppek és fülspray-k a fül panaszainak, fertőzéseinek megelőzésére, kezelésére, vagy a fül tisztítására használhatók. Összegyűjtöttük, hogy milyen típusai vannak a fülcseppeknek, milyen vény nélküli fülcseppek és spray-k kaphatók, és hogy mely esetekben használhatóak ezek a készítmények. Tovább olvasom

A fülünk az egyik legfontosabb érzékszervünk, amely a hallásért felel, valamint a test egyensúlyát érzékelő szervünk is benne található.

A különféle fülbetegségek fájdalomhoz, a hallás időszakos, vagy állandósult csökkenéséhez és egyensúlyzavarhoz vezethetnek.

A fülcseppek és fülspray-k a fület érintő problémák kezelésében segíthetnek.

Fülproblémák esetén forduljunk szakorvoshoz mielőtt fülbe alkalmazható készítményeket kezdenénk használni.

A fül gyakori problémái

Fülzsír

A hallójárat mirigyei termelik a speciális viaszt, avagy a fülzsírt, amely elsősorban védi a hallójáratot a kiszáradástól, az irritációktól és a fertőzésektől.

A fülzsír normál esetben a termelődés mellett folyamatosan távozik is magától, ám amikor a fülzsír felhalmozódik és elzáródásokat okoz szükség lehet a felesleges fülzsír eltávolítására.

Hallójárat-gyulladás

A hallójáratunk könnyen begyulladhat, ha valamilyen oknál fogva sérül és elszaporodnak benne a kórokozók.

A nyári hónapokban fokozottan jellemző a hallójárat gyulladása, hisz ilyenkor a meleg és a nedvesség meggyengíti a hallójárat védőrétegét, így az sokkal könnyebben sérülhet, illetve elfertőződhet.

Ilyenkor a hallójáratunk viszkethet, fájhat, váladékozhat, súlyosabb esetben pedig láz is jelentkezhet.

A szakorvos feladata a hallójárat kitisztítása és a megfelelő gyulladáscsökkentő készítmény alkalmazása, felírása.

Középfülgyulladás

A felső légútakból és az orrüregből érkező baktériumok, vagy vírusok okozhatják a középfülgyulladást, amely intenzív fülfájdalmat, csökkent hallást és akár lázas tüneteket is okozhat. 

A gyulladás a dobhártya szakadását is okozhatja.

Fül kezelése: fültisztító spray, fülcsepp

Fülzsír felhalmozódása és enyhe hallójárat-gyulladás esetén szakorvos javaslatára alkalmazhatunk fülcseppet vagy fültisztító spray-t

Fülcseppek és fülspray-k fajtái

Fülszárító csepp, -spray 

Ezek a készítmények alkalmasak a fülbe szorult víz eltávolítására, így a különböző fülproblémák megelőzésében hatékony segítséget jelenthetnek.

Víztaszító fülcsepp,  -spray 

A víztaszító cseppek és spray-k vékony, víztaszító bevonatot képeznek a külsőfül érzékeny bőrrétegén, így megakadályozzák, hogy a víz fellazítsa és sérülékennyé tegye a hallójáratot. 

Gyulladáscsökkentő fülcsepp, -spray

A gyulladáscsökkentő cseppek és spray-k puhítják a hallójáratot, csökkentik a fájdalmat, a viszketést és a kipirosodást is. Egyes készítmények filmréteget képeznek a hallójárat bőrén, ezzel védve a fület a további irritációktól. 

Fülcsepp vény nélkül

A fent felsorolt fülcseppek és fülspray-k vény nélkül is megvásárolhatóak, ám rendkívül fontos, hogy a tünetekkel szakorvoshoz forduljunk, hogy a megfelelő készítményt alkalmazzuk a problémánkra.

A dobhártya sérülése esetén nem szabad semmit a fülben alkalmazni, és a területet a víztől is óvni kell. 

Komolyabb probléma esetén az orvos vényköteles gyógyszert írhat.

Fülcsepp és fülspray gyerekeknek

A gyógyszertárakban kifejezetten gyerekeknek szánt fülcseppek és hajtógáz nélküli fülspray-k is elérhetőek, így már egészen kiskortól is gondoskodhatunk a fül higiéniájáról. 

Ugyanakkor a gyerekeknél különösen fontos, hogy a gyerekorvossal, vagy szakorvossal ellenőriztessük a fül állapotát, mert például a füldugulás, vagy egyéb enyhébb tünetek hátterében is állhat középfülgyulladás.

Fülcsepp és fülspray használata

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy fülzsír torlódása esetén a fültisztító pálcika használatával ronthatunk a helyzeten, mert csak beljebb toljuk a zsírt a dobhártya felé.

Hűtőben tartandó fülcsepp esetén, használat előtt pár perccel vegyük ki a készítményt a hűtőből. 

Mindig mossunk kezet a fülspray vagy fülcsepp használata előtt.

A fülspray-t a használati utasítás leírásának megfelelő mennyiségben függőlegesen tartva kell belefújni a hallójáratba ülő, vagy álló helyzetbe, miközben a fülkagyló felső részét felfelé és hátrahúzva tartjuk.

A cseppet fekvő helyzetben, oldalra hajtott fejjel (kezelendő füllel legyen fent) cseppentjük a fülbe.

Segítségképpen a fül felső részét húzzuk hátra és felfelé - kisebb gyermekek esetén a fül alsó részével tegyük ugyanezt.

A két fül kezelése között várjunk 5-10 percet, és ha szükséges pár percre helyezzünk egy tiszta vattadarabot a hallójárat bemenetébe, hogy felitassuk a kifolyó készítményt.

Tovább