TesztekAz otthoni tesztek között a legelterjedtebbek egyértelműen a terhességi tesztek, de egészségboltunk kínálata ennél jóval szerte ágazóbb, hiszen az ovulációs tesztek vagy termékenységi tesztek, a korai terhességi tesztek vagy legérzékenyebb terhességi tesztek, a férfi termékenységi tesztek vagy a magzatvíz szivárgás tesztek egyaránt megrendelhetőek. Tovább olvasom

Ovulációs teszt

 

Az ovulációs tesztek az LH hormon szintjét méri, ez a luteinizáló hormon rövidítése. A női ciklus közepe körül az LH hormon megemelkedik, kiváltja a peteérést, a hormon pedig a vizeletben is megjelenik.

 

Az otthoni ovulációs tesztek általában vizeletből mutatják ki az LH szintet, a vérből némileg hamarabb ki lehet már mutatni.

 

Az ovulációs tesztek érzékenysége eltérő lehet. Átlagosan egy ovulációs teszt érzékenysége 25 mlU/ml, de az érték minél alacsonyabb, annál érzékenyebbnek számít a teszt.

 

A vizelet LH szint mérése legjobb déli vagy kora délutáni órákban. Ovulációs teszt alkalmazása előtt nem ajánlott inni és mosdóba menni legalább 2 órával!

 


Férfi termékenységi teszt

 

A termékenységi tesztek között a férfi termékenységi tesztek is egyre népszerűbbek, hiszen már a terhesség tervezésekor egy egyszerű otthoni méréssel kiszűrhető, hogy a spermium mennyisége eléri-e a fogamzáshoz szükséges koncentrációt.

 

Az átlagos referencia érték 15 millió/ml. Ha ennél alacsonyabb a koncentráció, az gondot okozhat a sikeres fogantatás szempontjából. Természetesen a sikertelen teherbeesésnek számos más oka is lehet, ebben az esetben érdemes szakembert felkeresni, hogy a szükséges tesztek, vizsgálatok elvégzésre kerülhessenek!

 

Amennyiben a férfi termékenységi teszt alacsony koncentrációt jelez, fel kell tárni az alacsony spermaszám kiváltó okait és személyre szabott kezeléssel a koncentráció javítására törekedni!

 


Terhességi teszt

 

A terhességi tesztek kínálata meglehetősen széles, de közös bennük, hogy a vizeletben lévő HCG hormont mérik. Az érzékenységük különböző lehet. Leggyakrabban 10 és 50 mlU/ml közöttiek. Ez a tulajdonság határozza meg, hogy az adott tesztet mikor lehet legkorábban használni a terhesség kimutatására, vagyis, hogy a fogantatást követően hányadik napon mutatja ki a terhességet. A HCG hormon a megtermékenyülést követően beágyazódás során kezd megemelkedni és kimutathatóvá válni.

A korai terhességi tesztek akár a menstruáció előtt 5 nappal is képesek kimutatni a terhességet, míg a kevésbé érzékeny terhességi tesztek csak napokkal később. A legérzékenyebb terhességi tesztek 5-10 mlU/ml érzékenységűek, ezt a gyártók mindig feltüntetik a csomagoláson.

 


Magzatvíz-szivárgás teszt

 

A terhesség során a magzatvíz szivárgás tesztek is segíthetnek, hogy nyugodtabban teljenek a kismamák napjai.

 

A magzatvíz szivárgás tesztek elsősorban azoknak javasoltak, akiknél amniocentézist végeztek, esetleg azonosítatlan nedvesedést tapasztalnak vagy azoknak a hölgyeknek, akiknek volt már magzatburok korai repedése.

 

Mivel a magzatvíz folyadék PH-ja eltér a vizelet PH-jától, a magzatvíz szivárgás tesztek a színüket változtatva képesek kimutatni áll-e fenn magzatvíz szivárgás vagy sem.