Kedvezményes ajánlatok
Márka
Milyen tünetekre?
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem

Hasmenés

 

A hasmenés kezelését célzó készítmények legalább annyira fontos alapelemei a házipatikának, mint például egy fejfájáscsillapító vagy egy sebfertőtlenítő. A hasmenés okai többfélék lehetnek, de a hasmenés kezelése minden esetben fontos, hiszen a kiszáradás és a folyadékvesztés ilyenkor fokozottan fenyeget. A heveny hasmenés során általában 1-2 napon belül a hasmenést kiváltó okok is megszűnnek. Ilyenkor elegendő lehet némi probiotikum. Vírusos hasmenés kezelése vagy tartós hasmenés viszont a kiszáradás veszélyét is hordozzák, ilyenkor a bélflóra helyreállításán túl a rehidratáló folyadékok, rehidratáló porok is szükségessé válnak. Tovább olvasom

Mi a hasmenés?

 

A salakanyagok szervezetből történő kiürülése többek között a székeléssel történik. Amikor az egyensúly felborul, hasmenés alakulhat ki. Hogy mi a hasmenés?  Többszöri túl laza vagy vizes széklet ürítése.  A hasmenés tünetei legtöbbször 1-3 napon belül elmúlnak, de lehet szó tartós hasmenésről, ami több hétig tart, vagy krónikus hasmenésről, ami folyamatosan fennáll akár több hónapja.

 

Hasmenés okai

 

A hasmenés okai között szerepelhetnek:

 

 • emésztőrendszeri vírusok
 • nehéz vagy nem friss ételek, ételmérgezés
 • ételallergia, ételintolerancia
 • bakteriális fertőzések
 • egyéb mikroorganizmusok
 • egyes gyógyszerek
 • felszívódási zavarok
 • egyes kezelések következménye (pl. sugárterápia)
 • antibiotikum szedése
 • gyulladásos bélbetegség
 • egyéb okok

 

A hasmenés tünetei eltérhetnek enyhe hasmenés és súlyosabb hasmenés esetén, az sem mindegy, mi a kiváltó ok. A laza vagy vizes széklet megjelenése mellett a hasmenés tünetei lehetnek még:

 

 • hasi görcsök
 • puffadás
 • sürgető székletürítési inger
 • gyomorpanaszok
 • hányinger

 

Vírusos hasmenés tünetei között a hányinger, hányás, láz vagy hidegrázás is gyakori jelenség. Visszatérő hasmenés okai között valamilyen háttérben megbújó betegség, ételallergia, felszívódási zavar a leggyakoribb.

 

Komolyabb esetben a vízszerű hasmenés felnőtteknél vagy gyerekeknél is kiszáradáshoz vezethet, előfordulhat, hogy kórházi ellátásra van szükség, infúziós folyadékpótlásra!

Amennyiben három nap után sem múlik el a hasmenés, esetleg a hasmenéshez láz, fogyás, erőteljes fájdalom, hányás, vérzés társul, sürgősen keresse fel kezelőorvosát! Szintén forduljon szakemberhez, ha krónikus hasmenéstől szenvedünk, hiszen ilyenkor pontosan tisztázni kell a háttérben álló betegséget, hogy annak kezelésével a súlyos leromlás elkerülhető legyen!


Hasmenés kezelése

 

A hasmenés kezelése a kiváltó okoktól függhet. Legtöbb esetben néhány alkalommal történő sürgető székletürítés, laza vagy vizes széklet után magától megszűnik a hasmenés, ilyenkor legtöbbször gyomorrontás, esetleg vírusos hasmenés áll a háttérben.

 

Nem javasolt „visszafogni” a hasmenést hasfogó tablettákkal, a kórokozók mielőbb távozni tudjanak! Ilyenkor probiotikumok bevétele javasolt, illetve rehidratáló por vagy rehidratáló folyadék fogyasztása diéta mellett.

 


Mi jó hasmenés ellen?

 

Hasmenés ellen érdemes a BART diétát követni. Ilyenkor banán, rizs, almaszósz, toaszt kenyér fogyasztása javasolt bőséges folyadékbevitel mellett. Kamilla és borsmenta tea, zöldséglevesek, főtt sós burgonya fogyasztását kell ilyenkor előtérbe helyezni.

 

Sokféle probiotikum elérhető a patikák polcain. Probiotikum rágótabletták, probiotikum kapszulák, probiotikum tabletták, ampullák. Ezek segítik a bélflóra egyensúlyának visszaállítását.

 

A hasmenés ellen sokszor elegendő e bélflóra támogatása, diétás étkezés, pihenés és megfelelő folyadékfogyasztás.

 

Mit igyunk kiszáradás ellen?

 

A kiszáradás elleni folyadékoknak fontos szerepe van a heveny hasmenés komolyabb szövődményeinek, például a kiszáradásnak az elkerülésében.

 

A kiszáradás elleni folyadékok általában kiszáradás elleni porok, melyeket vízben kell feloldani. Ezek tartalmazzák azokat az ásványi anyagokat, elektrolit sókat, melyek bejuttatása hasmenés, hányás esetén a szervezetbe rendkívül fontos.

Tovább