Akciós termékek
Márka
Hatóanyag
Korosztály
Illat
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem
Terhesség, szoptatás

Fogamzásgátló

A nem kívánt terhesség megelőzésére számos fogamzásgátló közül választhatunk, melyek nemcsak hatékonyságukban térnek el egymástól, de alkalmazási előírásaikban is. A fogamzásgátló módszerek mindegyike a fogamzásgátlás célját szolgálja, bár némelyek (pl. óvszer) a nemi úton terjedő betegségek ellen is védelmet nyújtanak. A hölgyek a vényköteles, orvos által felírt fogamzásgátló tablettákon túl más fogamzásgátlókat is választhatnak, mint például a fogamzásgátló kúpok (hüvelykúpok), hüvelykrémek és hüvelytabletták. Ezek vény nélkül is beszerezhetőek. Vény nélkül kapható fogamzásgátló tabletta, ami orális adagolást kíván és hormont tartalmaz, nem létezik.

Fogamzásgátló

Mi az a fogamzásgátló? Lényegében a fogamzásgátló termékek, gyógyszerek mind ugyanarra a célra szolgálnak, megakadályozni a terhességet!

Egyetlen fogamzásgátló sem nyújt 100 százalékos védelmet a nem kívánt terhesség ellen, de körültekintő és utasítás szerinti alkalmazás mellett jelentősen csökkentik a terhesség esélyét. 

Fogamzásgátló módszerek

A fogamzásgátló módszerek többfélék lehetnek, például:

  • fogamzásgátló tabletta (szó szerint fogamzásgátló szedése, és nem hüvelytabletta): a fogamzásgátló tabletták a peteérést akadályozzák meg.
  • spermicidek – ezek a különböző hüvelykrémek, hüvelykúpok, hüvelyzselék, hüvelytabletták melyek fogamzásgátló hatásukat a hímivarsejtek megölésével fejtik ki.
  • óvszer (fizikális fogamzásgátló): nemcsak a nem kívánt terhesség ellen véd, de a nemi betegségek terjedése ellen is.
  • hüvelygyűrű (fizikális fogamzásgátló): havonta helyezi fel a páciens, folyamatosan hormonokat szabadít fel.
  • spirál vagy IUD (fizikális fogamzásgátló): orvos helyezi fel, meggátolja a megtermékenyített petesejt beágyazódását.

Fogamzásgátló szedése

A fogamzásgátló szedése orális (szájon át történő) bevitelt igényel. A fogamzásgátló tabletták vénykötelesek, szakorvosi vizsgálat előzi meg felírásukat. A peteérést gátolják, kétféle nemi hormont tartalmazhatnak, ösztrogént és progeszteront. Egyéni mérlegelés alapján választja ki a kezelőorvos a megfelelőt. A fogamzásgátló szedése mindennap ugyanabban az időpontban kell történjen. A fogamzásgátló tabletták hormont juttatnak a szervezetbe, folyamatosan használandó készítmények, nem alkalmi fogamzásgátló gyógyszerek.

Hogyan hat a fogamzásgátló?

Arra a kérdésre, hogyan hat a fogamzásgátló, különbséget kell tenni a fogamzásgátló módszerek között. Teljesen másképpen működik a fogamzásgátló tabletta, mint a hüvelykrém, hüvelykúp, hüvelytabletta, mint helyi fogamzásgátló termékek. A szájon át szedendő fogamzásgátló tabletták a petefészek működésére hatnak, nem következik be a peteérés. A fizikális fogamzásgátlók a hüvelybe helyezendők (orvos által – spirál, páciens által – hüvelygyűrű), az egyik hormonokat enged a szervezetbe, a másik gátolja a beágyazódást. Az óvszer megakadályozza a spermium hüvelybe jutását, a spermicid hüvelykrémek, hüvelytabletták és hüvelykúpok pedig a hímivarsejteket teszi tönkre, fogamzásképtelenné.

Fogamzásgátló tabletta

A fogamzásgátló tabletták először 60 éve jelentek meg, a gyógyszerek egyre kisebb hormonmennyiséggel érik el a megfelelő hatásfokot, a törekvés pedig emellett a minél kevesebb mellékhatás. A kombinált fogamzásgátlók gátolják a peteérést, de ma már létezik kiterjesztett hatású fogamzásgátló tabletta is, mely 3 hónapra gátolja a peteérést, megszünteti a menzeszt. A minitabletták kevesebb hormont tartamaznak, azoknak ajánlott, akiknek kerülendő az ösztrogén bevitel. Vény nélkül kapható fogamzásgátló tabletta (szájon át szedhető) nem elérhető. A fogamzásgátló gyógyszerek felírása szakorvosi vizsgálatot és döntést igényel.

Fogamzásgátló kúp

A fogamzásgátló kúpok használata rendkívül egyszerű, az aktus előtt kell a hüvelybe helyezni a tájékoztatóban meghatározott időt kivárva. 

Hüvelykrém

A fogamzásgátló hüvelykrémet mindin közösülés előtt használni kell. A mellékelt aplikátorral lehet a hüvelykrémet megfelelően bejuttatni. A betegtájékoztatóban foglaltakat mindig be kell tartani!

Tovább