Akciós termékek
Márka
C-vitamin tartalom
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Ízesítés
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem
Terhesség, szoptatás

Lázcsillapító

Ön a Kalmia Gyógyszertár felületére lépett. Ebben a kategóriában olyan készítmények találhatóak, melyeket a Kalmia Gyógyszertár Kft. szolgál ki Önnek, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Budapestre (Medicina Expressz szállítási mód). Ha csak olyan terméket választ, ami az Online Patika kategórián kívül található, akkor azt a Pharmazone WS Kft. teljesíti futárszolgálatok bevonásával. Ha gyógyszertári készítményeket és egyéb készítményeket is vásárol, akkor azt a gyógyszertár szolgálja ki, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Önnek Budapestre.
Legális gyógyszertár

A lázcsillapítók lényegesen javítanak a közérzeten, mikor lázas betegségben szenved. A szervezetbe jutott kórokozók vagy egyéb megbetegedések kapcsán az immunrendszer védekezésbe kezd, ez láz kialakulásához vezethet. Ma már elfogadott javallat a szakemberek szerint, hogy lázat akkor kell csillapítani, ha a beteg közérzete megköveteli azt. A láz egy tünet, a szervezet pedig erőteljesebben tud védekezni, mikor lázas. A lázcsillapítók vény nélkül elérhetőek, különböző hatóanyagúak, általában mindenkinek van preferált készítmény, amit használ ilyen helyzetben.

Lázcsillapítás

A láz csillapítása történhet fizikálisan és gyógyszeresen is.  A lázcsillapítók csak a lázat, mint tünetet csökkentik, a kiváltó okot nem szüntetik meg. A fizikális lázcsillapítás házilag jelentheti a kíméletes hűtőfürdőt vagy az egész testre alkalmazott állott vizes borogatást. (priznic) 

A hűtőfürdő ne legyen kellemetlen a lázas betegnek, a didergést kerülni kell, mert az akadályozza a hőleadást. Az aktuális testhőmérsékletű vizet lassan hűtjük, amíg nem válik kellemetlenné, de 31 ºC alá ne essen a víz hőmérséklete! A vizes borogatás a legtöbb gyermeknek kellemetlen élmény, ezért előnyt élvezhet a kíméletes hűtőfürdő. Soha ne alkalmazzon jéghideg vizet és ne hagyjon lázas beteget egyedül a kádban!

A láz tünetei elsőként az emelkedett testhőmérséklet, de láz tünete lehet még a bágyadtság, fejfájás, száraz, forró bőr is. 

Mikortól van láz?

A láz csillapítása szempontjából tudni kell, mikortól van láz? A testhőmérséklet ingadozik a nap folyamán, reggel alacsonyabb, délután magasabb. Nem mindegy, hogy hónaljban vagy végbélben méri a testhőmérsékletet. Arra a kérdésre, hogy mikortól van láz, hónalji mérésnél 38-39°C között, végbélben történő mérésnél 38,5-39,5 °C a válasz, bár ezek az értékek még a mérsékelt láz kategóriájába esnek.

Hónaljban mért értékek alapján:

  • 36-37 °C normális testhőmérséklet
  • 37-38 °C hőemelkedés
  • 38-39 °C mérsékelt láz
  • 39-40,5 °C magas láz
  • 40,5 °C felett igen magas láz

Végbélben mért értékek alapján:

  • 36,5-37,5 °C normális testhőmérséklet
  • 37,5-38,5 °C hőemelkedés
  • 38,5-39,5 °C mérsékelt láz
  • 39,5-41 °C magas láz
  • 41 °C felett igen magas láz

Magas láz felnőtteknél

A magas láz felnőtteknél hónaljban mérve 39-40,5°C között mondható ki, afelett pedig veszélyes állapotról beszélünk. A magas hőmérséklet gátolja a kórokozók szaporodását, gyorsítja az ellenanyag-termelést és a kórokozók megsemmisítését. A testhőmérséklettel viszont emelkedik az oxigén igény is, ami a szívet jelentősen terheli. Egy fél fokos testhő emelkedés már tízzel megnöveli a pulzust is. A magas láz felnőtteknél is kezelendő állapot. A legtöbb lázcsillapító vény nélkül is kapható, de előzetes kiválasztását a legjobb, ha orvos dönti el, az életkortól, alapbetegségtől, esetleges allergiától függően

Magas láz gyerekeknél

A magas láz gyerekeknél is jelentkezhet, de általánosságban a magas láz gyerekeknél nem alkalmazható a betegség súlyosságának megítélésére. Ha magas láz gyerekeknél jelentkezik, nagyon fontos a mielőbbi gyermekorvosi vizsgálat az okok felderítéséhez és a megfelelő terápia kijelöléséhez. 

A gyermekorvosi vizsgálatig a lázcsillapítás gyerekeknél vény nélkül kapható, a gyermek korának, súlyának megfelelő lázcsillapító sziruppal vagy nagyobbaknál tablettával kezelhető, kisebbek vagy hányásos panaszok esetén előnyben kell részesíteni a lázcsillapító kúpokat!

Lázcsillapítás

A lázcsillapítás mellett nagyon fontos, hogy a beteg elegendő folyadékot fogyasszon, hiszen lázas állapotokban még több folyadékra van szüksége a szervezetnek.

 Sokféle vény nélkül kapható lázcsillapító létezik, de a hatóanyagokra kiemelten figyeljen! Azonos hatóanyagból maximum naponta 3-szor vegyen be, a bevételek között 4-6 óra minimum teljen el! Ha nem sikeres a lázcsillapítás más hatóanyagút próbáljon és egészítse ki fizikális lázcsillapítással! A vény nélkül kapható lázcsillapítók általában paracetamol, ibuprofén esetleg metamizol-nátrium hatóanyagúak.

Lázcsillapítás gyerekeknek

Sokszor az adott helyzet megköveteli, hogy a lázcsillapítás gyerekeknél megtörténjen! Kisgyermeke első lázas állapotainál mindenképpen egyeztessen a gyermekorvossal a választandó lázcsillapítóról, szirup vagy kúp és melyik hatóanyag, előfordulhat, hogy a szakember vényköteles kúpot fog felírni. A lázcsillapítás gyerekeknek ki kell egészüljön ágynyugalommal, bő folyadékbevitellel, szellőző, kényelmes pamut viselettel, hogy sikeres legyen a hőleadás! 

Természetes lázcsillapítás

A természetes lázcsillapítás állhat a fizikális lázcsillapításból (hűtőfürdő vagy vizes törölközőbe/lepedőbe csavarás), de izzasztó hatású gyógyteák is fogyaszthatók, mint természetes lázcsillapítást támogató italok. A vöröshagymatea, a bodza, hárs, nyírfa ajánlottak természetes lázcsillapításra. A lázcsillapítás házilag 1-2 napon túl nem ajánlott, a láz okának felderítéséhez orvosi vizsgálat ajánlott.

Lázcsillapítás terhesen

A láz terhesen aggodalommal tölti el a kismamát, nem alaptalanul, ugyanis a tartós magas láz problémákat okozhat, főként az első trimeszterben. Ezért a lázcsillapítás terhesen sem kerülhető el, ha lázas betegség ütötte fel a fejét.

 Elsősorban a lázat kiváltó okot kell kezelni, ez lehet légúti vagy húgyúti fertőzés, vagy bármilyen más betegség miatt. Ezért, ha lázcsillapítás terhesen szükséges, orvosi vizsgálat is szükséges az okok feltárásához és az esetleg szükséges gyógyszerek kiválasztásához. Általánosságban lázcsillapítóként várandósság idejére a paracetamolt ajánlják, ez alkalmazható a legbiztonságosabban lázcsillapításra terhesen.

Tovább