Akciós termékek
Márka
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Termékforma

Fülfájás

Otipax fülcsepp 16 g

Várható szállítás
csak Budapestre:
2 789 Ft
Egységár: 174 Ft/g
 
Ön a Kalmia Gyógyszertár felületére lépett. Ebben a kategóriában olyan készítmények találhatóak, melyeket a Kalmia Gyógyszertár Kft. szolgál ki Önnek, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Budapestre (Medicina Expressz szállítási mód). Ha csak olyan terméket választ, ami az Online Patika kategórián kívül található, akkor azt a Pharmazone WS Kft. teljesíti futárszolgálatok bevonásával. Ha gyógyszertári készítményeket és egyéb készítményeket is vásárol, akkor azt a gyógyszertár szolgálja ki, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Önnek Budapestre.
Legális gyógyszertár

A fülfájás olykor elviselhetetlen nyomással, vagy nyilalló érzéssel jár és gyakran a külső hallójárat, vagy a középfül gyulladását jelzi. A kisebb gyermekeknél különösen gyakori fülgyulladásokon túl, még számos egyéb oka is lehet a tünetnek. Mutatjuk a fülfájás leggyakoribb okait és a kezelési módszereit is.

A nyári strandolások után, majd a hűvösebb őszi-téli náthás időszakban is gyakoribbak a fülpanaszok, melyek mögött különböző kórokozók megjelenése és elszaporodása állhat.

Olykor ezek a panaszok egy-két napon belül spontán elmúlnak, de ha hallásprobléma, levertség, hőemelkedés, szédülés vagy egyéb tünet is megjelenik biztosan orvoshoz kell fordulnunk.

Fülfájás okai

  • Hallójárat gyulladás

 

A faggyúmirigyekkel teli érzékeny hallójárat könnyen felázik, ha víz éri éri. Ilyenkor távozik a védőfunkciót ellátó fülzsír és a kórokozók gyorsan elszaporodhatnak. Strandolás vagy túlzott tisztítás következtében is kialakulhat a hallójáratgyulladás, amely fájdalmat, váladékozást és fülfájást eredményez.

  • Középfülgyulladás

 

A középfül gyulladása gyakran felső-légúti megbetegedés, vagy allergia szövődményeként alakul ki, ám néha visszatérő, krónikus gyulladássá válhat. A fájdalom ebben az esetben heves, feszítő, míg előrehaladott állapotban – a dobhártya átszakadását követően – gennyes fülfolyás, láz is jelentkezhet.

  • Egyéb tünetek: fülzsírdugó, nyomásváltozás

 

A fenti két gyakori tünet mellett még számos olykor ártalmatlanabb oka is lehet a fülfájásnak.

A feltorlódott fülzsírdugó nyomhatja a dobhártyát, míg a hirtelen nyomásváltozás (repülőn, liftben) is gyorsan múló fájdalmat okozhat.

Arcüreggyulladás, torokgyulladás, rágóizületgyulladás, vagy súlyos fogproblémák kísérő tünete is lehet a fülfájás.

Fülfájás kezelése

A kínzó fájdalmat szájon át bevehető fájdalomcsillapítókkal enyhíthetjük, majd feltétlenül keressünk fel egy szakorvost, aki pontos diagnózistól függően fog kezelési módszert javasolni.

Gyógyszerek mellett  helyi kezelésre is szükség lehet akár hallójárat gyulladás (helyi fertőtlenítő, antibiotikumos kenőcsös kezelés), akár középfülgyulladás esetén is (ritka esetben a dobhártya felszúrása).

Krónikus középfülgyulladás esetén megoldás lehet a sebészeti beavatkozás is (pl.: dobhártya korrekció, mandula kivétel).

A szakemberek a fül száraz melegítését szokták javasolni (infralámpával). Ha fülgyulladással küzdünk tartsuk szárazon a fület és éjszaka emeljük meg a fejünket egy plusz párnával a fájdalom enyhítése érdekében.

Fülfájásra gyógyszer

Az orvos orrcseppet, orrsprayt, gyulladáscsökkentőt, fájdalomcsillapítót és antibiotikumot javasolhat.

Az orrcseppek, vagy sprayk csökkentik a középfület és az orrgaratot összekötő nyálkahártya duzzanatát, ezzel segítve a váladék kiürülését, valamint a gyógyulást. 

Fülcsepp fülfájásra

A gyógyszertárakban vény nélkül is kaphatóak fülcseppek, fülsprayk, amelyek tisztításra, fájdalomcsillapításra és a gyulladás csökkentésére alkalmasak.

Ugyanakkor fontos, hogy számos fülprobléma esetén – például sérült dobhártyával – ellenjavalt a fülcsepp használata, ezért mindig kérjük ki szakember véleményét mielőtt fülcseppet kezdenénk alkalmazni.

Fülfájás gyerekeknél

A gyerekeknél anatómiai okoknál fogva gyakoribb a fülfájás tünete. Már egy kisebb nátha is gyorsan a fül megbetegedéséhez vezethet, mert a fület az orral összekapcsoló fülkürt még kisebb és rövidebb a felnőttekénél.

Épp ezért a szakemberek a melegítés mellett a kisebb gyermekeknél gyakori orrszívást javasolnak.

A gyerekeknél is a fájdalomcsillapítás és a szakorvos mielőbbi felkeresése a megoldás, hogy elkerüljük a hosszabb távú szövődményeket, problémákat.

Tovább