Akciós termékek
Márka
Termékcsalád
C-vitamin tartalom
D-vitamin tartalom
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Illat
Ízesítés
Termékforma
Kiszerelés mérete
Érzékenység
Nem
Terhesség, szoptatás

Egyéb vitaminok

A vitaminok olyan szerves anyagok, amiket az emberi szervezet vagy nem tud előállítani, vagy csak csekély mennyiségben. Ugyanakkor az ízületeknek, csontoknak, fogaknak, bőrnek, látásnak és idegrendszernek vagy a vérképző rendszernek a működéséhez elengedhetetlenül fontosak. A legismertebb vitaminok a C-vitamin, D-vitamin, B-vitaminok, Kalcium, Magnézium, de ezek mellett vannak olyan egyéb vitaminok is, melyek hasznosságáról talán kevesebbet hallani. Tovább olvasom

A legfontosabb és legismertebb vitaminok mellett számos olyan egyéb vitamin is létezik, melyek jótékony hatással lehetnek a szervezet egészséges működésére, akár fizikális, akár mentális értelemben. Az angol származású William Fletcher az 1900-as évek elején felfedezte, hogy akinek az étrendjében bizonyos elemek nincsenek meg, vagy nincsenek meg kellő mennyiségben, azoknál hiánybetegségek alakulhatnak ki. Néhány évvel később, egy lengyel tudós nevezte először vitamin-nak azokat a fontos vegyületeket, amik nélkülözhetetlenek az élethez.

Egyéb vitaminok

 

Akár egy E-vitamint vagy A-vitamint sem ismer mindenki, de számos olyan nagyszerű étrendkiegészítő is létezik, melyekkel adott problémák kezelését enyhébb esetben és persze a probléma gyökerétől függően, akár gyógyszer nélkül is meg lehet oldani.

Ilyen lehet egy hajhullásra alkalmas vitaminkomplex vagy egy máj egészségét támogató máriatövis csepp vagy éppen egy alvászavarra alkalmazható citromfű kivonatos készítmény.

Miért fontos a vitaminok szedése?

Egyszerű a válasz arra a kérdésre, hogy miért fontos a vitaminok szedése? Azért, mert a szervezet nem mindet tudja előállítani és/vagy nem az elégséges mennyiségben. A vízben oldódó vitaminok felszívódás után fejtik ki a hatásukat, a felesleg pedig távozik a mennyiséggel. Ezeknél nem kell tartani a túladagolástól. A zsíroldékony vitaminok a zsírszövetben, májban tárolódnak, ezeknél figyelni kell arra, hogy ne adagoljuk túl!

Ha egyes vitaminokból hiány van a szervezetben, bizonyos élettani folyamatok hibásak lehetnek, ez tüneteket okozhat. Ilyenek például a hajhullás, látásromlás, bőrproblémák, fáradékonyság és így tovább.

Várandósság alatt, sportolóknak, betegeskedőknek, lábadozóknak pedig eleve fokozott vitamin igényre lehet szüksége.

Legfontosabb vitaminok

A legfontosabb vitaminok közé tartoznak az A-vitamin, B-vitaminok, C-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, F-vitamin, K-vitamin.

Ezek mind-mind fontos szerepet játszanak a szervezet működésében, nélkülük megnő az esélye a hiánytünetek kialakulásának. Kiemelendő még a kálcium, mely létfontosságú az erős fogak és csontozat megtartásában, de a szelén is, mely az immunrendszerre gyakorol pozitív hatást.

Milyen vitaminokat szedjek?

Amikor tudni akarom, milyen vitaminokat szedjek, át kell gondolni az élethelyzetet, esetleges terhelést, fennálló betegségeket, panaszokat.

Az őszi-téli hónapokban, amikor alacsonyabb a magas vitamintartalommal rendelkező zöldségek, gyümölcsök fogyasztása, ajánlott az alábbi vitaminok szedése:

  • C-vitamin
  • D-vitamin
  • A-vitamin
  • E-vitamin
  • Vas
  • Cink
  • Folsav
  • Kalcium
  • Szelén

Gyermekek számára is gyártanak vitaminokat, ideális arányban alkalmazva az összetevőket, de léteznek az életkorukhoz, testsúlyukhoz alkalmas, komplett multivitaminkészítmények is.

A multivitaminok felnőttek, várandós vagy szoptató kismamák és az idősebb korosztály számára is ésszerű alternatívát jelentenek a szükséges vitaminok pótlásához.

Sok egyéb vitaminkészítménnyel találkozhat az egyéb vitaminok között, ezek egy része étrendkiegészítő olaj, csepp, rágótabletta.

Tovább