Akciós termékek
Márka
Fényvédelem
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Illat
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem

Fényvédelem babáknak

A jó levegőn töltött idő elengedhetetlen és remek program a kisbabával, ám ha kisüt a nap fokozottan kell vigyáznunk a csecsemő érzékeny  bőrére. A megfelelő öltözködés, néhány szabály betartása, valamint a speciális baba napvédő termékek – naptejek és spray-k – megvédhetik gyermekünk bőrét a leégéstől és a napsugárzás hosszútávú káros hatásaitól is. Lássuk hogyan készülhetünk fel a legjobban a gondtalan nyárra!

Fényvédelem az első hónapokban: árnyék, ruhák

A baba születése utáni első 6 hónapban ideális esetben jó teljesen elkerülni a közvetlen napsütést. A legjobb, ha a baba fedetlen testrészeit világos, sűrű szövésű ruhával (például pelenkával) takarjuk le és árnyékolókkal védjük az erős napfénytől.

Kalapok, karimás sapkák, napernyők és egyéb napellenzők lesznek a legjobb támaszaink a gyermekünk védelme érdekében.

Igyekezzünk 11-től 3 óráig kerülni a napon tartózkodást. Ha ez megoldhatatlan és a megfelelő árnyékolás is problémákba ütközik, akkor a fedetlenül hagyott testfelületen alkalmazzunk ásványi, azaz fizikai szűrőt tartalmazó napvédő krémet vagy spray-t, amelyek az érzékeny bőr számára kevésbé irritálóak.

Baba napvédő 6 hónapos kor felett

6 hónapos kor felett már bátrabban alkalmazhatunk fényvédő termékeket gyermekünk bőrére

Az ő esetükben is elsősorban fizikai szűrős fényvédő használata javasolt, amelyek cink-oxid, vagy titán-dioxid mikropigmentek segítségével filmréteget képeznek a bőrön és visszaverik az UV-sugárzást.

Válasszunk hipoallergén és illatanyagmentes napvédő terméket, amely nem lesz nehéz feladat, mert a kisgyermekek számára kapható termékek nagy része megfelel ezeknek a kritériumoknak.

Gyermekek esetén minimum 30 SPF (faktor számmal ellátott) terméket válasszunk.

Baba naptej - mire figyeljünk

  • Használjunk fényvédőt 30 perccel azelőtt, hogy napra vinnénk a gyereket.
  • Elegendő fényvédő naptejet, krémet, vagy spray-t vigyünk fel a gyerek bőrére.
  • Ügyeljünk arra, hogy 2 óránként ismételjük meg a fényvédő felvitelét. Ha a gyermek izzad, vagy vízbe megy, akkor természetesen gyakrabban is szükséges lehet.
  • Felhős időben is van UV-sugárzás, így akkor is érdemes fényvédőt alkalmazni.
  • Nagyobb gyermekek és kisbabák esetében is árnyékoljunk, használjunk sapkákat, könnyű hosszú ujjú felsőt, hosszú nadrágot, sátrat, esernyőt,árnyékolós babakocsit. A szakemberek a szem védelme érdekében már egészen kicsi kortól javasolják az UV szűrős – a biztonságot garantáló, CE jelzéssel ellátott – napszemüveg viselését, hisz a gyermekek szeme még érzékenyebb, mint a felnőtteké.
  • Ne felejtsük el, hogy szoptatós babáknak D-vitamin kiegészítőt kell kapniuk a közvetlen napsütésnek való kitétel helyett.

Napvédő krémek, spray-k – mi a különbség?

Egyéni ízlés és bőrtípus dönthet a fényvédő formájának kiválasztásáról.

A hígabb krémek és a spray-k könnyebben, nagyobb felületen is eloszlathatók és kevésbé zsírosak. A spray-k felvitele kényelmesebb és tárolásuk is egyszerű, hisz a tartalom nem folyik ki egykönnyen a flakonból.

A napvédő krémek rendkívül széles választékából válogathatunk, külön arcra alkalmazható napkrémek, valamint ajakra használható stiftek is kaphatóak.

Ha megtörtént a baj: mi ajánlott napégésre babáknak

Fontos kiemelni, hogy kis elővigyázatossággal, a fentiek betartásával a baba bőrét megóvhatjuk a leégéstől és a kellemetlen rövid-, illetve hosszú távú következményektől.

Ha mégis megtörténik a baj és a gyermek 18 hónapnál fiatalabb érdemes a biztonság kedvéért elvinni orvoshoz.  Ez az idősebb gyermekeknél is szükséges, ha a leégés tüneteit mutatják, rossz a közérzetük, nyűgösek, aluszékonyak, fáj a fejük, hólyagos a bőrük, vagy láz jelentkezik.

Egyéb teendők napégés után gyerekek esetén

  • Közvetlenül a leégés bekövetkezte utáni órákban, napokban vigyük a gyereket sötét, benti helyiségbe és adjunk rá könnyű, kellemes tapintású, vékony, laza ruházatot, ami nem irritálja a sérült bőrt.
  • Adjunk folyadékot a gyereknek, hogy elkerüljük a kiszáradást. (vizet, anyatejet, tápszert)
  • A bőr gyulladását és fájdalmát enyhítsük hűtéssel. A gyors tusolással (hideg-langyos vízzel), a hideg vizes borogatással megelőzhetjük a hólyagok kialakuását, ám kerüljük a hosszas áztatást, a direkt jegelést  és a bőr dörzsölését. 

Alkalmazzunk a gyógyszertárakban beszerezhető napégés utáni készítményeket, melyek segítik a hámosodást és a bőr regenerációját.

Tovább