Akciós termékek
Márka
C-vitamin tartalom
D-vitamin tartalom
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Illat
Ízesítés
Termékforma
Kiszerelés mérete
Érzékenység
Nem
Terhesség, szoptatás

B12 vitamin és folsav (B9)

Miért szükséges a B-vitamin?

A B12-vitamin szükséges az agy, az idegek, a vérsejtek és a test számos más részének megfelelő működéséhez és fejlődéséhez. A B-12-vitamin (kobalamin) alapvető szerepet játszik a vörösvértestek képződésében, a sejtek anyagcseréjében, az idegek működésében és a DNS, azaz a genetikai információt hordozó molekulák előállításában. Tovább olvasom

A B12-vitamin alapvető fontosságú vitamin. Ez azt jelenti, hogy a szervezetnek szüksége van a B12-vitaminra a megfelelő működéshez. A B12-vitamin olyan élelmiszerekben található meg, mint a hús, a hal és a tejtermékek, de laboratóriumban is előállítható.

A legtöbb ember elegendő B-12-vitaminhoz jut a kiegyensúlyozott táplálkozással, azonban az idősebb felnőttek, a vegetáriánusok és a vegánok számára előnyös lehet a szájon át szedhető étrend-kiegészítők alkalmazása.

A B-vitamin hiánya

A B-12-vitamin hiánya nem gyakori betegség, azonban a vegetáriánus vagy vegán étrendet követő emberek hajlamosak lehetnek a hiányra, mivel a növényi élelmiszerek nem tartalmaznak B-12-vitamint.

Az idősebb felnőttek és a tápanyagok felszívódását befolyásoló emésztőrendszeri betegségben szenvedők szintén hajlamosak a B-12-vitamin hiányára.

Ha nem kezelik, a B-12-vitamin hiánya vérszegénységhez, fáradtsághoz, izomgyengeséghez, bélrendszeri problémákhoz, idegkárosodáshoz és hangulatzavarokhoz vezethet.

Mennyi B12 vitamint érdemes szedni?

A B-12-vitamin-kiegészítők megfelelő dózisban történő szedése esetén általában biztonságosnak tekinthetők. Míg a B-12-vitamin ajánlott napi mennyisége felnőttek számára 2,4 mikrogramm, nagyobb adagok is biztonságosnak bizonyultak.

A szervezet csak annyit vesz fel, amennyire szüksége van, a felesleg pedig a vizelettel távozik.

Folsav - B9-vitamin

A folsav a B9-vitamin természetes formája, vízben oldódó, és számos élelmiszerben - mint például a bab, brokkoli, kagyló, mogyoró, máj, spenót - megtalálható.

A folsav segít a DNS és az RNS kialakításában, és részt vesz a fehérje-anyagcserében.

A folsavra az egészséges vörösvértestek termelődéséhez is szükség van, valamint kritikus fontosságú a gyors növekedés időszakaiban, például a terhesség és a magzati fejlődés során.

Tovább