Akciós termékek
Márka
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem

Antioxidáns és Q10

Antioxidáns és Q10 jól ismert étrendkiegészítők, de kevesen tudják, hogy a Q10 is egy antioxidáns. A Q10-koenzim molekula múlt évszázad végi felfedezése lehetővé tette azt a felismerést, hogy a test minden sejtjében jelen van a vegyület. Számos jótékony hatás tulajdonítható neki – akárcsak a többi ismert antioxidánsnak, - de a kor előrehaladtával csökken a szervezet által előállított mennyiség, ebben az esetben étrendkiegészítő, Q10 vitamin, Q10 kapszula formájában is bejuttatható. 

Antioxidáns és Q10

Mi az antioxidáns, hogyan juthatunk hozzá? Antioxidánsokat a szervezet is termel, de tápanyagok révén is hozzájut. Ezeket a hatóanyagokat a növények a saját maguk védelmére használják, az ember pedig a környezeti károk ellensúlyozására. 

Antioxidánsok az A vitamin – megtalálható májban, tojásban -, a bogyós gyümölcsökben, kiviben található C vitamin vagy a dióban, magvakban található A vitamin. 

A Q10 koenzim mérsékelheti az érelmeszesedést, lassítja az öregedési folyamatokat. Mivel sejtregeneráló hatása is ismert, a szépségipar is előszeretettel használja krémekben, de Q10 étrendkiegészítő formájában is szedhető. 

Fontos, ha valamilyen alapbetegsége van, vagy orvosi kezelés alatt áll, mindenképpen egyeztessen kezelőorvosával az antioxidánsok szedéséről, mivel ezek befolyásolhatják más gyógyszerek hatásait!

Antioxidáns jelentése

Az antioxidáns jelentése röviden: olyan vegyület, ami a sejtek anyagcsere folyamatai során keletkező, káros hatású szabad gyököket hatástalanítja. Lényegében az oxidációt (ami a test sejtjeinek energiatermelő anyagcserefolyamatait jelenti) gátolja vagy késlelteti. 

Egy részüket a szervezet előállítja, vagy táplálkozással bejuttatható. Ha valaki a táplálékával megfelelő mennyiségű antioxidánst tud magához venni, kisebb esélye lehet szervi megbetegedésekre, érelmeszesedésre, idegi bántalmakra vagy reumára, de a bőre is jobb állapotban maradhat, kevésbé ráncosodik, tovább fiatalos lehet.

Antioxidáns hatás

Az antioxidáns hatás a szabadgyökök megkötése, az oxidatív stressz kivédése továbbá az ebből adódó betegségek és károsodások kivédése. 

Vannak esetek -mikor egy betegség miatt a szabad gyökök száma emelkedik vagy stressz éri a szervezetet -, melyekben nem tudunk megfelelő mennyiségű antioxidánst előállítani, és a szabad gyökök megkezdik a „rend bomlasztását”, a garázdálkodást.

 Friss zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával, növényi tápanyagokkal és akár antioxidáns hatású étrendkiegészítők szedésével hozzájárulhatunk a szervezet számára szükséges mennyiség biztosításához.

Antioxidáns vitaminok

Antioxidáns vitaminok közé tartoznak többek között a:

  • C-vitamin: alapvető a növekedéshez, nélkülözhetetlen a fogak, fogíny és véredények egészségéhez, a sebek gyógyulásához, csontok és kötőszövetek képződéséhez, kollagénfehérje és hormonok képződéséhez
  • A vitamin: növekedéshez, látáshoz, csontanyagcsere folyamatokhoz, hámképződés, immunfolyamatok alapvető szükséglete
  • E vitamin: bőr, idegsejtek, izmok, vörösvérsejtek, vérkeringés, szívműködés egészségéhez alapvető

A Q10 is egy erőteljes antioxidáns, védelmi funkciót is ellát, a káros szabad gyököket megköti, csökkenti az LDL koleszterin oxidációját, ami az érelmeszesedés kialakulásában, rosszabbodásában fontos szerephez jut.

Q10 hatása

A Q10 hatása ismert a zsírnemű anyagok érfalakban történő lerakódás gátlásában, közvetve a vérnyomás gondok kezelésében. Jótékony hatással van a bőrre, az energiaszintre, az immunrendszerre. Védő hatása lehet a gyomorra, belekre, serkentheti az agyműködést.

Mi a Q10?

Sokat hallunk róla, mégsem biztos, hogy tudjuk, mi a Q10 vagy a Q10 mire jó? Az ubikinonnak is nevezett vegyület hasonló a vitaminokhoz, a szépségmegőrzésben és az érfalak védelmében kiemelt szerepe lehet. Nagyjából 30 éves korig a szervezet is előállítja, ezután viszont csökken a mennyisége. 

Számos pozitív hatása közül kiemelkedő a bőr esetében tapasztalható regenerációs és helyreállító folyamatokat támogató hatása. Nem véletlenül használják minőségi kozmetikumokban, arckrémekben, testápolókban!

Q10 vitamin

Q10 vitamin szedése javasolt annak is, aki szívizom gyengeséggel vagy szívritmuszavarral, esetleg öröklött magas vérnyomással küzd. Étrendkiegészítő formájában gyakran kombinálják szelénnel, magnéziummal, E vitaminnal is. A patikák polcain Q10 vitamin, Q10 kapszula, Q10 tabletta is rendelkezésre áll, a hatóanyag mennyiségétől függően különböző javasolt alkalmazási dózis mellett.

Tovább