Kedvezményes ajánlatok
Márka
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem
Terhesség, szoptatás

Probiotikum

Ön a Kalmia Gyógyszertár felületére lépett. Ebben a kategóriában olyan készítmények találhatóak, melyeket a Kalmia Gyógyszertár Kft. szolgál ki Önnek, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Budapestre, valamint Üllő, Vecsés, Gyál és Dunaharaszti területére (Medicina Expressz szállítási mód). Ha csak olyan terméket választ, ami az Online Patika kategórián kívül található, akkor azt a Pharmazone WS Kft. teljesíti futárszolgálatok bevonásával. Ha gyógyszertári készítményeket és egyéb készítményeket is vásárol, akkor azt a gyógyszertár szolgálja ki, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Önnek Budapestre, valamint Üllő, Vecsés, Gyál és Dunaharaszti területére.
Legális gyógyszertár

A stressz, az egyoldalú táplálkozás, valamint egyéb ártalmak is felboríthatják a bélflóra kényes egyensúlyát és a káros mikroorganizmusok elszaporodását okozhatják. A probiotikumok barátságos baktériumok, amelyek segítenek visszaállítani ezt az egyensúlyt, támogatják az immunrendszert felnőttek és gyermekek esetében egyaránt. Mutatjuk, hogy mikor és miért érdemes bevetni a probiotikumokat!

A bélrendszerünkben számos mikroorganizmus éldegél együtt - jók és rosszak egyaránt. Az emberi bélflórát 300-500 különböző baktériumfaj alkotja, ahogy a széklet csaknem felét is. A probiotikumok többsége olyan tejsavbaktérium (Bifidobacterium, Streptococcus), amely a vastagbélben fejti ki a hatását.  A probiotikumok tehát a “jó” baktériumok, amelyek segítenek ellátni a bélflóra fontos funkcióit.

A bélflóra feladata, hogy védekezzen a kórokozókkal szemben, serkenti a bélhámsejtek működését és részt vesz az emésztésben is.  A probiotikumokat a bélflóra egyensúlyának megőrzéséért, vagy visszaállításának érdekében szokták szedni.

A bélflóra egyensúlyát számos dolog felboríthatja.

A bélflóra egyensúly felborulásának gyakori okai

 • bakteriális vagy vírusos fertőzés
 • antibiotikumos kezelés
 • hormontartalmú gyógyszerek, savlekötők, gyulladáscsökkentők szedése
 • rossz táplálkozási szokások - kevés rostbevitel, kevés folyadékfogyasztás, sok finomított szénhidrát bevitele
 • tartósítószerek, növényirtók
 • egyéb bélrendszeri problémák - gyulladások, motilitási zavarok
 • gombák elszaporodása
 • stresszes időszak
 • mozgáshiány
 • környezetváltozás (távoli országban töltött idő, ahol a miénktől eltérő az ételek összetétele)
 • túlzott mértékű alkoholfogyasztás, dohányzás

A bélflóra egyensúly felborulásának tünetei

Amikor felborul a bélflóra egyensúlya indokolt a probiotikum pótlása. A következő tünetek hívhatják fel a figyelmet a bélflóra egyensúlyának zavarára.

 • gyomorbántalmak - fájdalom
 • puffadás
 • székrekedés vagy hasmenés
 • refluxos tünetek
 • hízás - a táplálkozási szokások megváltozása miatt
 • az immunrendszer gyengülése - gyakoribb megbetegedések
 • fáradtság, levertség
 • bőr-, haj-, és körömbetegségek
 • hüvelyfertőzések

Probiotikumok és probiotikumokban gazdag ételek a megelőzésért

A probiotikumokat a fent felsorolt helyzetekben, kúraszerűen érdemes szedni, ugyanakkor sokszor az orvosok megelőzésképpen is ajánlják a probiotikumok alkalmazását.

Jó tudni, hogy a probiotikumot nem sorolják a vitaminok közé, ezek jótékony mikroorganizmusok.

Antibiotikumok szedésekor a gyógyszer sajnos nemcsak a kórokozó, hanem a jótékony baktériumokat is kiirtja és ezáltal károsítja a bélflórát. Ha az antibiotikumos kúrával párhuzamosan és az azt követő napokban probiotikumokat is szedünk, sokat teszünk bélflóra károsodásának megelőzésére.

A probiotikumok mellett együnk probiotikumokban gazdag ételeket, azaz savanyított termékeket és élőflórás tejtermékeket - joghurtot, illetve kefírt.

Fogyasszunk prebiotikumokat, azaz vízben oldható rostokat, amelyek a probiotikomok táplálékaként szolgálnak. Prebiotikumok vannak például a fokhagymában, a hagymában, banánban és a zabpehelyben is.  Konzultáljunk a kezelőorvossal, hogy mely ételek felelnek meg az állapotunknak és melyek férnek meg a szedett gyógyszerek mellett.

Legjobb probiotikum - felnőtteknek és gyerekeknek

A gyógyszertárakban és a drogériákban találunk külön gyerekeknek és felnőtteknek megfelelő probiotikum készítményeket. A gyermekeknek és a csecsemőknek válasszuk a nekik ajánlott készítményeket.

Vegyük figyelembe a következő szempontokat a legmegfelelőbb probiotikum kiválasztásakor:

 • Minél több baktériumtörzset tartalmaz a készítmény, annál hatékonyabb és a csíraszámnak 100 millió vagy afelett kell lennie
 • Az élő baktériumokat tartalmazó probiotikumokat válasszuk.
 • Tartalmazzon prebiotikumokat, azaz inulint, vagy frukto-oligoszacharidokat

Mi az a lactobacillus acidophilus?

A Lactobacillus acidophilus az egyik legismertebb probiotikum, a bélben is megtalálható. A probiotikumok azok az előnyös mikroorganizmusok, melyek elősegítik az immunrendszer egészségét és támogatják a fertőzések elleni védekezőképességet. A Lactobacillus acidophilus a Lactobacillus nemzetségbe tartozó baktériumfaj, más actobacillus fajokkal a joghurtgyártásban is használják.

Ez a fajta probiotikum a vékonybélben található, a tápanyagok emésztését, felszívódását segíti elő, és a tejtermékek emésztésében van fontos szerepe. Többek között a Lactobacillus acidophilusnak is van szerepe a hüvelyflóra egészségének fenntartásában.

A Lactobacillus acidophilus akár étrendkiegészítőként, akár probiotikus joghurt fogyasztásával is bejuttatható a szervezetbe. A probiotikus joghurtkészítmények pozitív hatást fejthetnek ki az emésztésre, támogathatják a bélflóra egyensúlyi állapotának elérését.

Egy másik ismert probiotikum a Lactobacillus rhamnosus. Ez a baktérium törzs ellenáll a gyomorsavnak és az epének, jelen van a teljes emésztőrendszerben. A jó emésztéshez nélkülözhetetlen, segít szabályozni a gyulladásos folyamatokat, az immunrendszer egészségének fenntartásában és a hüvelyflóra egyensúlyának megtartásában is szerepe van.

Az antibiotikum baktériumölő hatása miatt a bél hasznos baktériumait is pusztítja, ezért antibiotikum kúra idején mindenképpen fogyasszon probiotikumot, hogy támogassa a bélflóra egészséges állapotát!

Tovább