Kedvezményes ajánlatok
Márka
C-vitamin tartalom
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Illat
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem
Terhesség, szoptatás

Puffadás ellen

Carmol csepp 40 ml

Kiszállítjuk Budapestre és
környékre:
2 597 Ft
Egységár: 65 Ft/ml
 
Ön a Kalmia Gyógyszertár felületére lépett. Ebben a kategóriában olyan készítmények találhatóak, melyeket a Kalmia Gyógyszertár Kft. szolgál ki Önnek, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Budapestre, valamint Üllő, Vecsés, Gyál és Dunaharaszti területére (Medicina Expressz szállítási mód). Ha csak olyan terméket választ, ami az Online Patika kategórián kívül található, akkor azt a Pharmazone WS Kft. teljesíti futárszolgálatok bevonásával. Ha gyógyszertári készítményeket és egyéb készítményeket is vásárol, akkor azt a gyógyszertár szolgálja ki, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Önnek Budapestre, valamint Üllő, Vecsés, Gyál és Dunaharaszti területére.
Legális gyógyszertár

Mit tehetünk a gyakori puffadás ellen?

A haspuffadás nem egy ritka probléma: vannak emberek, akik gyakorlatilag folyamatosan szenvednek tőle. Bár nem tekintjük súlyos tünetnek, jelentősen tudja rontani a mindennapokban az életminőséget, ugyanis nagyon kellemetlen hatásai vannak. A túlzott mértékű és/vagy gyakran előkerülő haspuffadás azonban közel sem normális, ezért, ha rendszeresen szenvedünk ettől, mindenképpen érdemes tenni ellene, vagy legalább megpróbálni megszabadulni tőle.

Mi okozhat haspuffadást?

A haspuffadásnak számos oka lehet, banális apróságoktól kezdve egészen a súlyosabb kórképekig. Az okok megtalálása azért is fontos, mert bizonyos esetekben ez egyben a megoldást is jelentheti. Sajnos azonban nincs könnyű dolgunk, ugyanis elég széles a lehetséges okok listája. A haspuffadás nem jelent betegséget, többnyire valamilyen háttérben zajló folyamat jele. Az azonban, hogy ez a folyamat pontosan micsoda, eltérő lehet.

A legjellemzőbb okok:

  • Puffasztó ételek fogyasztása: a legkézenfekvőbb, és egyben leggyakoribb oka a haspuffadásnak az, hogy az érintett olyan ételt evett, amiknek sajnos van ilyen hatásuk. A legismertebb ezek közül a bab, a borsó, illetve egyéb hüvelyesek, de például a gyorséttermek adalékanyagokkal teli fogásai is előszeretettel fújnak fel. A megoldás: ne együnk ilyeneket, legalábbis ne gyakran.
  • Ételintolerancia: szintén nem ritka, hogy valamilyen ételcsoporttal szembeni érzékenység áll a gyakori puffadás mögött. A laktózérzékenység és a cölikália is jár hasonló tünetekkel. Amennyiben sokszor tapasztaljuk a puffadást, és ezt össze is tudjuk kötni bizonyos ételek fogyasztásával, szinte meg is van a válasz a kérdésre, de orvosi segítséget is kérhetünk a diagnózishoz. A megoldást ilyen esetekben a diétás étrend szokta jelenteni.
  • Fertőzések: az emésztőrendszert érintő különböző bakteriális és vírusos fertőzések is okozhatják a panaszokat, habár ezek általában néhány nap, vagy legfeljebb egy-két hét alatt rendeződnek. Ilyen vírus például a calici, ami rendszerint a puffadás mellett hasmenéssel is jár, de hányás is társulhat ezek mellé.  
  • A beleket érintő komolyabb betegségek: ezek lehetnek krónikus betegségek, mint az irritábilis bél szindróma (IBS), vagy a colitis ulcerosa, de lehet akár hasnyálmirigy elégtelenség vagy daganatos megbetegedés is. Ezek miatt fontos, hogy az állandó vagy rendszeresen visszatérő puffadással mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Hogyan szüntethetjük meg a puffadás kellemetlen tüneteit?

A haspuffadás apróságnak tűnhet, de nagyon kellemetlen: folyamatos feszítés, rosszabb esetben fájdalom, ráadásul a belek ilyenkor gázosak, ami folyamatos szélgörcsöket jelent. Éppen ezért, az érintettek igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy minél hamarabb megszabaduljanak tőle. Amennyiben a haspuffadás gyakori, de semmi egyértelmű oka nincs, a tüneti kezelésre szokás helyezni a hangsúlyt.

Puffadás elleni teák

Mivel a folyamatos gyógyszerszedés nem igazán lenne jó opció, sokan igyekeznek a gyógynövények felé fordulni, ha valamilyen problémájuk van. A haspuffadásnál sincs ez másképp: vannak például teák, amik kimondottan támogatják a megfelelő emésztést, ezáltal pedig csökkentik a puffadást is. 

Hatékonynak tartják ebben a küzdelemben a köményt, valamint az édesköményt – olyannyira, hogy édeskömény teát még hasfájós babáknak is szoktak adni. Hatásos lehet ugyanakkor a citromfű és a borsmenta is, mert segítik az emésztést, emellett oldják a görcsöket is.

Puffadás elleni készítmények

Természetesen vannak egyéb, puffadás elleni készítmények is. Ezek többnyire vény nélkül kapható szerek, és arra szolgálnak, hogy a gázok mennyiségét csökkentsék a belekben, ezzel enyhítve azt a kellemetlen, feszítő érzést. 

Sokan vannak, akik rendszeresen fogyasztják ezeket, mások megelőző jelleggel veszik be, amikor tudják, hogy éppen olyan ételt ettek, ami után hajlamosak puffadni.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a puffadás elleni készítmények semmiképpen sem tekinthetők megoldásnak: azaz ne gondoljuk, hogy bármit ehetünk, majd bevesszük a bogyót, és nem lesz gond! Mindig járjunk utána orvosi segítséggel, hogy mi a rendszeres puffadás oka, és amennyiben van diagnózis, annak megfelelően változtassunk a szokásainkon, életmódunkon. Nem szabad elfelejteni, hogy a tünetek elnyomása nem egyenlő a gyógyulással, és ha a kiváltó okoz nem kezeljük, annak komolyabb következményei is lehetnek!

Tovább