Kedvezményes ajánlatok
Márka
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Illat
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem
Terhesség, szoptatás

Ekcéma

Alsol kenőcs 45 g

Kiszállítjuk Budapestre és
környékre:
2 328 Ft
Egységár: 52 Ft/g
 
Ön a Kalmia Gyógyszertár felületére lépett. Ebben a kategóriában olyan készítmények találhatóak, melyeket a Kalmia Gyógyszertár Kft. szolgál ki Önnek, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Budapestre, valamint Üllő, Vecsés, Gyál és Dunaharaszti területére (Medicina Expressz szállítási mód). Ha csak olyan terméket választ, ami az Online Patika kategórián kívül található, akkor azt a Pharmazone WS Kft. teljesíti futárszolgálatok bevonásával. Ha gyógyszertári készítményeket és egyéb készítményeket is vásárol, akkor azt a gyógyszertár szolgálja ki, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Önnek Budapestre, valamint Üllő, Vecsés, Gyál és Dunaharaszti területére.
Legális gyógyszertár

Az ekcéma vagy más néven dermatitisz a bőr gyulladásával járó elváltozás. Sok ember életét nehezíti meg, de kevésbé okoz súlyos tüneteket, ha patikai ekcéma elleni készítményekkel ápolja a bőrét, gondoskodik a megfelelő zsírtartalmáról. Jellemzője a bőr gyulladásának a hámló, viszkető, kipirosodott, kiszáradt, repedezett felszín. Aki hajlamos az ekcémára, annak a bőr kiszáradását mindig meg kell előzni, ezzel sokat tehet a tünetek fellángolása ellen.

Ekcéma

A dermatitisz (régi magyar nevén izzag) akutból krónikusba fordulhat. Akut forma esetén nem ismert vagy nem elkerülhető a kiváltó ok, így megy át krónikusba. Az először csak kipirosodott, viszkető, apró hólyagos bőrön aprócska sebek, pörkök keletkeznek, majd hámlani kezd. Ha krónikusba fordult, a bőr már tartós gyulladásban van, vörös, hámlik, megvastagszik, akár pigmentációs foltok is mutatkozhatnak.

Mi váltja ki az ekcémát?

Minden dermatitiszben szenvedőt érdekel, vajon mi váltja ki az ekcémát? Az a helyzet, hogy belső és külső tényezők is okozhatják. 

A külső, vagyis exogén hatások főleg környezeti hatások következtében alakul ki, ilyenek lehetnek a különböző fémek, vegyszerek, állati szőrök vagy pollenek okozta bőrgyulladások.

A belső tényezők között elsőként az egyedi hajlam, fogékonyság emelhető ki, ez az oka, hogy sok esetben már csecsemőkorban felüti a fejét ez a fajta bőrelváltozás.

Mi az az ekcéma?

Az ekcéma a bőr gyulladásos betegsége, a világ egyik leggyakoribb bőrelváltozása. Kézen, arcon, fejbőrön igen gyakori. Több típusa is létezik, melyek tünetek alapján hasonlóak, kezelésük viszont eltérő.

Ekcéma tünetei

Az ekcémai tünetei a vörös bőrön kialakuló, viszkető, apró kis hólyagocskák, melyek később nedvedzésbe mennek át. Később a bőr megvastagodik, kirepedezik.

Ekcéma fajtái

A dermatitisz fajtái aszerint, hogy irritatív anyagok vagy allergiás tényezők váltják ki:

  • kontakt vagy mikróbás: főként felnőttkorban fordul elő, allergiát okozó anyagokkal történő érintkezés (pl. nikkel) után
  • atópiás: veleszületett típus, már kisgyermekkorban jelentkezhet. Sokszor egyéb allergiákkal is társul
  • seborrheás: a hajas fejbőrön és az arcon jelentkezik, vörös, viszkető, hámlásos foltok képében
  • mikrobiális: ezt a típust olyan baktériumok és gombák okozzák, amire az egyén érzékeny
  • diszhidrotikus: kéz és láb ekcémája
  • foto allergia: kozmetikai készítmények összetevői miatt jelentkezik

Hideg ekcéma

A hideg hatására a dermatitisz tünetei kiújulhatnak, felerősödhetnek, ekkor hideg ekcémáról beszélünk. Ezellen a legjobb, ha folyamatosan hidratáltan tartjuk a bőrt (pl. kezek), kesztyűt is viselünk vagy fényvédő szereket használunk télen is.

Allergiás ekcéma

Ha allergiás ekcéma áll fenn, a kezelőorvos igyekszik felderíteni az allergizáló anyagokat, és azokat lehetőleg ki kell zárni a környezetből, étrendből. Ezek lehetnek állati szőrök, élelmiszer allergiák és sok minden más.

Atópiás ekcéma

Az atópiás ekcéma már egyéves kor előtt megmutatkozik a legtöbb esetben. Esetükben genetikai tényezők, környezeti hatások és allergének együttesen okozzák a bőr problémákat.

Diszhidrotikus ekcéma

A tenyér-talpi részen jelentkező dermatitiszt nevezik diszhidrotikus ekcémának, intenzíven viszkető, mélyen ülő, apró hólyagok keserítik a mindennapokat, melyek pár héten belül elhúzódnak, de utánuk száraz, repedt, piros bőr marad.

Mely testrészen gyakori?

Az ekcéma arcon, fejbőrön, kézen a leggyakoribb, de bármely testrészen jelentkezhet. Ráadásul a viszketés, vakarás következtében a bőrgyulladás tovább terjedhet, egyre nagyobb részt beboríthat.

Ekcéma kézen

Ekcéma kézen és lábon igen gyakori. Egyes munkakörökben, akik napi szinten irritáló anyagokkal dolgoznak, akár 15-20 %-ot is elérheti a bőrgyulladásos személyek aránya. 

Ekcéma arcon

A dermatitisz arcon sem ritka. Elsősorban a vékonyabb bőr fedte részeken tűnik fel. A panaszok enyhítésének egyik alappillére a hidratálás és visszazsírozás.

Fejbőr ekcéma

Sokan szenvednek a fejbőr bőrgyulladásának tüneteitől. Ez főleg a fülek mögött, nyakon, tarkótájékon, homlokrészen a haj vonalában jelentkeznek. Piros, viszkető, hámlásos foltok. 

Korpásnak, ápolatlannak tűnhet a fejbőr, ráadásul hajhullást is okozhat. Ezért itt is nagyon fontos, hogy a hajas fejbőr kellően hidratált legyen. 

Válasszon speciális, patikai, hipoallergén készítményeket hajmosáshoz, fejbőrápoláshoz! Kerülje a hajfestékek és egyéb vegyszerek alkalmazását a fejbőrön!

Baba ekcéma

Sajnos a kicsiken megjelenő baba ekcéma sem ritka, a viszkető, száraz foltok nyűgössé tehetik őket. Házi gyermekorvosa célzott szteroidos krémeket is felírhat, vagy szükség esetén antibiotikumot, ha komolyabb a probléma. Antihisztamin is szóba jöhet a viszketés enyhítésére.

Ekcéma krém és kenőcs

Az atópiás bőrt mindenekelőtt védeni kell a kiszáradástól. Fontos a hipoallergén, nem szárító hatású fürdetőszerek alkalmazása, a túl meleg víz, a hosszú fürdőzés kerülése! Gyógyszertári atópiás ekcéma kenőcs, testápoló a legjobb választás, ami puhít és megfelelően táplál. 

Ekcéma kezelése házilag

Gyakran élethosszig tartó odafigyelést igényel az ekcéma kezelése házilag, hiszen a tünetek lehet elmúlnak egy időre, majd ismét fellángolnak. 

 Fürdésnél ne használjon szappant, válassza az atópiás, száraz, viszkető bőrre gyártott tusolóolajakat, hidratáló testápolókat, arckrémeket. Kerülje az illatanyag és színezőanyag tartalmú kozmetikumokat! Csak kesztyűben takarítson, vegyszerekkel ne érintkezzen!

Használjon pamut ruházatot és ágyneműt, továbbá érzékeny bőrűek számára kifejlesztett mosószereket!

Tovább