Kedvezményes ajánlatok
Márka
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem
Terhesség, szoptatás

Vesekő

Ön a Kalmia Gyógyszertár felületére lépett. Ebben a kategóriában olyan készítmények találhatóak, melyeket a Kalmia Gyógyszertár Kft. szolgál ki Önnek, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Budapestre, valamint Üllő, Vecsés, Gyál és Dunaharaszti területére (Medicina Expressz szállítási mód). Ha csak olyan terméket választ, ami az Online Patika kategórián kívül található, akkor azt a Pharmazone WS Kft. teljesíti futárszolgálatok bevonásával. Ha gyógyszertári készítményeket és egyéb készítményeket is vásárol, akkor azt a gyógyszertár szolgálja ki, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Önnek Budapestre, valamint Üllő, Vecsés, Gyál és Dunaharaszti területére.
Legális gyógyszertár

Mi a vesekő?

A vesekő a vizeletben lévő ásványi anyagokból kialakuló kristályos felhalmozódás vagy szilárd megkeményedés a vesében. A vesekövek lehetnek parányi, homokszemcse méretűek, apróbb kövekhez hasonló nagyságúak, de egészen nagyok is. Nem ritka jelenség, hiszen a lakosság 1-3 %-át érinti, a férfiaknál valamivel gyakoribb. Minden esetben orvosi diagnózis és terápia felállítása szükséges, ha valakinél fennállnak a panaszok vagy a gyanú a vesekövességre.

A vesekő kialakulása

A kövek úgy alakulnak ki, hogy a vizeletben lévő ásványi anyagok kristályok formájában kicsapódnak. A vesekő kialakulásában szerepet játszhatnak a vizeletpangással járó betegségek, anyagcserezavarok, helytelen táplálkozási szokások – gondolunk itt például a magas állati fehérje bevitelre- és genetikai okok is. A vesekövesség lehet egyoldali vagy kétoldali és elhelyezkedésük szerint is tipizálhatók, hiszen akár a vesében, akár a vesevezetékben, húgyhólyagban is lehetnek. Formájuk és kémiai összetételük szintén különböző lehet. Leggyakoribbak a kalcium-oxalát, a kalcium-foszfát tartalmú kövek, de húgysavkristályokból is állhatnak vagy egyéb molekulákból. Az összetétel meghatározása elősegíti a megfelelő terápia kijelölését. A kalciumtartalmú kövek esetén például gyakori az emelkedett kalciumürítés.

A vesekő tünetei

A vesekő természetes úton a húgycsövön keresztül tud távozni a szervezetből. Javarészt elakadás és tünet nélkül távoznak is, gond akkor van, ha nagyobbra nőnek a kövek. Ebben az esetben távozáskor fennakadást okoznak a húgyvezetékben vagy vesevezetékben, ami görcsös fájdalom formájában mutatkozik. Éles, görcsös, kínzó fájdalom az ágyékban és a lágyékban, de a hát alsó részén, a derék tájékán is jelentkezhet, a hasfalban, hastájékon. Vesekő főbb tünetei:

    • hányinger, hányás, székelés
    • véres vizelet (ennek hátterében a vesekő miatti vese vagy húgycső sérülés is állhat)
    • nagyfokú verejtékezés az erős fájdalmak miatt
    • genny a vizeletben

  • égő, szúró érzés vizeléskor

 

  • csökkenő vizeletmennyiség, melynek oka lehet a húgyhólyag vagy húgycső elzáródása

Meddig görcsöl a vesekő?

Amíg a vesekő mérete 2 mm alatt van, általában nem okoz panaszt, tünetet. Ha nagyobbra nő, érintkezhet a húgyvezeték falával vagy megakadhat benne, ekkor vesegörcsöt válthat ki.

Optimális helyzetben, ha a vesekövek úgy helyezkednek, hogy nem okoznak tünetet, akár 1 cm-es kövekkel is lehet valaki panasz- illetve tünetmentes. Amikor a kövek elmozdulnak, tompa nyomást vagy fájdalmat okoznak a húgyutak nyálkahártyájában, bekövetkezhet a görcsös fájdalom. Ha a vizeletürítést akadályozza a kő, növekszik a vesemedencére kifejtett nyomás és jelentkezik a vesekólika tünete. Amikor újra változik a kő helyzete a fájdalom alábbhagy, majd újra felerősödhet. Ez a kínzó fájdalom gyakran hullámokban és akár 15-60 percig is tarthat.  

Elakadt vesekő tünetei

Amikor a vesekő mozog a vesében vagy elakad és blokkolja a vizelet haladását az elzáródás igen fájdalmas és komoly tünetekkel járhat. Az éles szúró fájdalom, a hányinger, hányás a gyakori és fájdalmas vizelés olyan fokú, hogy a legtöbb páciens orvoshoz fordul vele. A kő mozgását jelzi, ha a fájdalom hol megjelenik, hol megszűnik. Láz is jelentkezhet, bár ez már felülfertőződés jele lehet.

Mi hatásos vesekő ellen?

A betegség felismeréséhez nélkülözhetetlen az orvos által elvégzett fizikális vizsgálat, hasi ultrahang, laborvizsgálatok, röntgen esetleg CT vizsgálatok. Műtéti és konzervatív terápia is szóba jöhet, ezt a kezelőorvos dönti el. A konzervatív kezelés során bőségesen ajánlott folyadékot fogyasztani és az orvos utasításának megfelelően görcsoldó, húgyúti tisztulást, kő ürülést elősegítő készítményeket használni. Húgysavkő oldásához gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. A vesekövek megelőzése is nagyon fontos, a megfelelő folyadékbevitellel és egészséges táplálkozással sokat tehet a húgyutak egészségéért!

Vesekőre használt gyógyszerek

Amikor a vesekő megvan, de tünetmentes, sok esetben javasolja a kezelőorvos a várakozást. Mindenképpen gondoskodnak a beteg fájdalomcsillapításáról, amit akár szteroid mentes gyulladás csökkentőkkel vagy erősebb gyógyszerek használatával érnek el. Sok veseköves betegnél elegendő a konzervatív terápia, amikor komoly sebészi beavatkozás nélkül megszüntethetők a tünetek vagy elősegíthető a kő távozása, oldódása. A görcs és fájdalomcsillapítás mindig prioritás, hiszen a panaszos betegnek nagy erős fájdalmai lehetnek, melyek az életminőséget negatívan befolyásolják.

Vesekő kihajtó teák

Számos étrendkiegészítő és gyógytea közül választhat, melyek elősegíthetik a vesekő és vesehomok képződés megelőzését, a húgyutak átmosását. 

A népi gyógyászat a csalán, medveszőlő, aranyvesszőfű teákat alkalmazza vese és húgyúti bántalmakra. A vízhajtó hatású készítmények alkalmazásánál a kihajtott foyadékot pótolni szükséges. Bármelyik tea vagy étrendkiegészítő, illetve vitamin alkalmazási lehetőségéről, módjáról egyeztessen a kezelőorvosával, a követendő terápiát az orvos jelölje ki!

Tovább