Kedvezményes ajánlatok
Márka
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem
Terhesség, szoptatás

Rovarcsípés

Ön a Kalmia Gyógyszertár felületére lépett. Ebben a kategóriában olyan készítmények találhatóak, melyeket a Kalmia Gyógyszertár Kft. szolgál ki Önnek, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Budapestre, valamint Üllő, Vecsés, Gyál és Dunaharaszti területére (Medicina Expressz szállítási mód). Ha csak olyan terméket választ, ami az Online Patika kategórián kívül található, akkor azt a Pharmazone WS Kft. teljesíti futárszolgálatok bevonásával. Ha gyógyszertári készítményeket és egyéb készítményeket is vásárol, akkor azt a gyógyszertár szolgálja ki, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Önnek Budapestre, valamint Üllő, Vecsés, Gyál és Dunaharaszti területére.
Legális gyógyszertár

Egyesek különösen hajlamosak a rovarcsípésre, őket különösen a szúnyogok kedvelik. Sok bőrgyógyász azt mondja, hogy a bőr sokkal kevésbé vonzóvá tehető a csípő rovarok számára, ha B-vitamin-kiegészítőket szedünk, amíg veszélyben vagyunk.

Ezért javasoljuk, hogy a B-vitamin komplex, napi kétszer 2 tabletta, vagy a B-1-vitamin, napi 100 mg, jó módszer a csípés kockázatának csökkentésére.

Ezt a tanácsot a szokásos óvintézkedések betartása mellett javasoljuk. Mindannyiunknak védekeznünk kell a csípés ellen, különösen azokban az országokban, ahol a rovarok különleges betegségeket hordoznak, mint például a malária, vagy a nemrégiben nyilvánosságra került Zika-vírus. Védje bőrét megfelelő rovarriasztó szerekkel, és szükség esetén aludjon rovarhálóban. A rovarok általában éjszaka a legaktívabbak, különösen a külföldi országokban.

Rovarcsípés allergia

A leggyakrabban a méh, darázs, lódarázs és a tűzhangya csípése váltanak ki allergiát.

A reakciók 3 típusa

A csípés okozta tünetek súlyossága egyénenként eltérő, de általánosságban elmondható:

 • A normális reakció fájdalmat, duzzanatot és bőrpírt vált ki a csípés helye körül.
 • A nagy helyi reakció a csípés helyén túlnyúló duzzanatot okoz. Például, ha valakit a bokáján csípnek meg, az egész lábát megduzzadhat. Bár ez gyakran riasztónak tűnik, általában nem súlyosabb, mint egy normál reakció. A nagy helyi reakciók körülbelül 48 óra alatt érik el a csúcspontjukat, majd 5-10 nap alatt fokozatosan javulnak.
 • A legsúlyosabb reakció az allergiás reakció (lásd alább). Ezt azonnal kezelni kell.

Mik a rovarcsípés-allergia tünetei?

Az enyhe allergiás reakció a következő tünetek közül egyet, vagy többet okozhat a csípés helyén:

 • Fájdalom
 • Vörösség
 • Pattanásszerű foltok
 • Enyhe vagy mérsékelt duzzanat
 • Melegség
 • Viszketés

A súlyos allergiás reakciók (más néven anafilaxiás reakció) szerencsére nem túl gyakoriak. De ha bekövetkeznek, akkor vészhelyzetet jelentenek.

A tünetek a következők lehetnek:

 • Légzési nehézségek
 • Vörös, viszkető kiütések formájában megjelenő csalánkiütés, amely a csípésen túli területekre is átterjedt
 • Az arc, a torok, a száj vagy a nyelv bármely részének duzzanata
 • Zihálás, vagy nyelési nehézségek
 • Nyugtalanság és szorongás
 • Szapora pulzus
 • Szédülés, vagy hirtelen vérnyomásesés
 • Gyomorgörcsök, émelygés vagy hasmenés

A lehető leghamarabb kérjen sürgősségi ellátást.

Rovarcsípés kezelése, ha Ön nem allergiás

Először is, ha a kezén csípte meg, azonnal vegye le az ujjáról a gyűrűket.

Ha méh csíp, a méh általában egy méregzsákot és egy fullánkot hagy a bőrében. Távolítsa el a fullánkot 30 másodpercen belül, hogy elkerülje a további méreg bejutását. Óvatosan kaparja ki a zsákot és a fullánkot körömmel, vagy egy merev élű tárggyal, például egy hitelkártyával. Ne nyomja össze a zsákot, és ne húzza meg a fullánkot, különben még több méreg kerül Önbe.

A csípés helyét mossa le szappannal és vízzel, majd használjon fertőtlenítőszert.

Vigyen fel nyugtató kenőcsöt, például hidrokortizon krémet, vagy kalaminos krémet, és fedje be a területet száraz, steril kötéssel.

Ha a duzzanat problémát okoz, tegyen jégköteget, vagy hideg borogatást a területre.

Vegyen be vény nélkül kapható szájon át szedhető antihisztamint a viszketés, duzzanat és csalánkiütés enyhítésére.

Ne adja ezt a gyógyszert 2 év alatti gyermekeknek, vagy terhes nőknek, kivéve, ha orvosa azt mondja, hogy ez rendben van (ha terhes, a legjobb, ha bármilyen gyógyszer szedése előtt beszél orvosával).

Szedhet fájdalomcsillapítót is, például ibuprofent.

Rovarcsípés kezelése, ha allergiás

Ha súlyos allergiás csípési reakciója van, adrenalinra lesz szüksége, amelyet beadhat magának, mielőtt hívja a 911-et. Általában ez az injekció megakadályozza a súlyosabb allergiás reakció kialakulását.

Akkor is szüksége lesz sürgősségi orvosi ellátásra, ha a tünetek látszólag megszűnnek. Előfordulhat, hogy egy éjszakára kórházban kell maradnia. Ha valaha is volt már allergiás reakciója rovarcsípésre, vigyen magával adrenalint, bárhová is megy.

Tovább