Kedvezményes ajánlatok
Márka
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem
Terhesség, szoptatás

Viszketés

Ön a Kalmia Gyógyszertár felületére lépett. Ebben a kategóriában olyan készítmények találhatóak, melyeket a Kalmia Gyógyszertár Kft. szolgál ki Önnek, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Budapestre, valamint Üllő, Vecsés, Gyál és Dunaharaszti területére (Medicina Expressz szállítási mód). Ha csak olyan terméket választ, ami az Online Patika kategórián kívül található, akkor azt a Pharmazone WS Kft. teljesíti futárszolgálatok bevonásával. Ha gyógyszertári készítményeket és egyéb készítményeket is vásárol, akkor azt a gyógyszertár szolgálja ki, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Önnek Budapestre, valamint Üllő, Vecsés, Gyál és Dunaharaszti területére.
Legális gyógyszertár

A bosszantó viszketés mögött sokszor csak banális okok állnak, mint például a bőrszárazság, vagy szúnyogcsípés, ám előfordulhat, hogy komolyabb bőrbetegségek, vagy szervi elváltozások okozzák a kellemetlen tünetet. Bemutatjuk a viszketés leggyakoribb okait, és azt is, hogy mit tehetünk ellene.

Ahogy a fájdalom úgy a  viszketés is okkal történik a szervezetünkben. A viszketést érzékelő receptorokat számos dolog aktiválhatja. Ezek egyike a hisztamin, ami allergiás reakciók esetén termelődik a testünkben, azért hogy idegennek vélt anyagok ellen harcoljon. A viszketést érzékelő receptorok aktiválódnak például bőrszárazság, vagy csípések esetén is.

Viszketés 

A viszketésnek számos oka lehet, melyek közül a leggyakoribbak a következők:

Bőrszárazság

A bőrszárazság az egyik leggyakoribb és egyben legártalmatlanabb okozója a viszketésnek. A száraz bőrre való hajlam mellett, a  szükségesnél kevesebb folyadékbevitel, a rossz bőrápolási szokások, vagy az időjárás és a környezet viszontagságai (hideg, szeles idő, benti száraz levegő) is száraz bőrt eredményezhetnek. 

Allergia

A fent leírt allergiás reakció esetén a szervezet hisztamint termel és előhívja a viszketés érzését és bizonyos esetekben egyéb bőrtüneteket is. A bőrünk viszkethet bizonyos növényektől, állatszőrtől, vagy éppen fémtől is, ha arra vagyunk allergiásak. 

Bőrbetegségek

Számos bőrbetegség okozhat viszketést, mint például a vírusok, allergia, élősködők vagy egyéb kórokozók által kiváltott csalánkiütés, vagy egyéb gyulladást okozó betegség.

Viszketés kiütés nélkül

A viszketésnek nemcsak jól látható oka lehet, hisz többek között belső szervi elváltozásokat, anyagcsere-, vagy hormon problémákat és neurológiai problémákat is jelezhet a tünet.

Szervi elváltozások

Olykor a belső szervi problémák okozzák a viszketést. Az epevezeték, vagy a máj károsodása, valamint a krónikus veseelégtelenség is állhat a tünet mögött.

Anyagcsere-, vagy hormonproblémák

A hormonváltozások hatására gyakran szembesülhetünk viszketéssel. Ilyen állapotok a menopauza, a terhesség, vagy a menstruáció időszaka is. 

Anyagcsere-zavarok, mint például a cukorbetegség, vagy a gluténérzékenység is vezethet a panaszhoz.

Neurológiai problémák

Idegeket érintő rendellenességek és sérülések esetén is jelentkezhet viszketés. 

Gyógyszer mellékhatás

Bizonyos gyógyszerek is viszketést okozhatnak (például a vérnyomás gyógyszerek). Amennyiben jelentkezik a tünet az orvosnak kell mérlegelni, hogy szükség van-e másik gyógyszer felírására.

Rovarcsípés

Leggyakrabban a szúnyogcsípés, de a pók, a hangya, az ágyi poloska és más rovarok csípése helyén is kialakulhat gyulladást kísérő viszketés. 

Bőrdaganat

A viszketés is lehet a bőrdaganatok korai tünete. Ha például egy régi anyajegyünk viszketni kezd feltétlenül forduljunk bőrgyógyászhoz.

Időskori viszketés

Az idős emberek körében rendkívül gyakori a xerosis, avagy a bőrszárazság megjelenése. A kollagén, a rostok, a faggyútermelés és a lipidek csökkenésével a bőrünk elvékonyodik és könnyen kiszárad, majd viszketni kezd.

Viszketés elleni krém

A viszketést mindig a kiváltó okának megfelelő módon kell kezelni és a diagnózis felállítása orvos feladata.

Amennyiben a viszketést bőrirritáció okozza, érdemes minden illatanyagot és színezéket tartalmazó kozmetikumot, háztartási szert elhagyni és bőrkímélő kozmetikumokra, háztartási szerekre cserélni.

Bőrszárazság ellen a bőr gyakori krémezésével, speciálisan hidrataló, száraz bőrre való kozmetikumok használatával és sok folyadékfogyasztással és a száraz levegő párásításával védekezhetünk.

A rovarcsípés, vagy allergiás csalánkiütés okozta viszketést hűsítő, gyulladáscsökkentő hatású krémekkel, hisztamin tartalmú készítmények helyi és szájon át való alkalmazásával csillapíthatjuk.

Viszketés ellen házilag

Olajok, mint az argánolaj, vagy a kókuszolaj remek hidratálók lehetnek, míg az aloe vera, valamint a szódabikarbóna-víz keveréke megnyugtatja a viszkető bőrt.

A hűtés, jegelés csillapítja a viszketést, és segít a vakarás elhagyásában is, ami sajnos csupán átmeneti enyhülés mellett bőrsérülést és az esetleges kiütések, vagy könnyen sérülő száraz bőr felülfertőződését okozhatják.

Tovább