Cukorbetegség

A vércukorszint csökkentése házilag

2023.12.21 14:58
A vércukorszint csökkentése házilag

A vércukorszint csökkentése házilag nemcsak a cukorbetegeknek lehet érdekes, a vércukor ingadozás még az egészséges embereknél is kellemetlen panaszokat okozhat. Talán nem is gondolnánk rá, hogy a vércukor csökkentése nemcsak a bevitt élelmiszerrel, de rendszeres testmozgással, elegendő folyadékfogyasztással is támogatható. A túl magas vércukorszint tünetei között akár remegés, erős szívdobogás, farkaséhség is jelentkezhet, ezért fontos, hogy ismerjük, hogy a vércukorszint csökkentése házilag hogyan, mivel lehetséges!

Mikortól magas a vércukorszint?

 

A cukorbetegség annak ellenére, hogy elég gyakori, nem mindenkinél mutatkoznak a tipikus cukorbetegség tünetek, mint a szomjúság, szédülés, cukoréhség, fáradtság, gyakori vizelési inger, gyengeség, zsibbadás. Sok embernél tünetszegény a cukorbetegség, és csak egy általános laborvizsgálat vagy valamilyen szövődmény feltárása során derül rá fény.

Az ujjbegyből vett vérminta azonnal megmutatja a vér cukorértékét.  Hogy mikortól magas a vércukorszint?

Normál esetben 4-6 mmol/l között fogadható el a vércukorérték, és a 2 órás érték sem haladja meg a 7,8-at. Cukorbetegségről beszélünk, ha az éhgyomri vércukorérték meghaladja a 7,1 mmol/l-t, a 2 órás pedig meghaladja a 11mmol/l-t.

Persze mindig lehet más is a háttérben, például, ha valaki hány, kevés folyadékot fogyasztott, akkor is kóros vércukorértéke mutatkozhat, miközben nem áll fenn cukorbetegség. Mindig az orvos feladata ezt diagnosztizálni és alátámasztani vagy elvetni.

 

A vércukorszint csökkentése házilag

 

Ha a reggeli magas vércukorszint csökkentése a cél, abból kell elsőként kiindulni, hogy ez a reggeli hiperglikémia a lefekvés előtti túlzott inzulin következménye. Alvás alatt csökken a vércukorszint, a szervezetben pedig olyan hormonok szabadulnak fel, amik a májat több glükóz kibocsátására sarkallják, emiatt másnap reggel emelkedett lehet a vércukorszint. Az elfogyasztott esti ételek, gyulladásos betegségek, érzelmi stressz is okozhat magas reggeli vércukorszintet.

Az IFG, vagyis emelkedett éhgyomri vércukorszint, amikor még nincs 7 felett az érték, de már meghaladja a 6,1 mmol/l-t. Ez már odafigyelést, adott esetben kezelést igényel, mert cukorbetegség alakulhat ki. Például egy 6,5 vércukorszint már nem hagyható figyelmen kívül!

Nagyon fontos, hogy a vércukorszint csökkentése házilag is előtérbe kerüljön, hiszen odafigyeléssel még nem biztos, hogy diabetológiai kezelés is szükséges ilyenkor.

Étrend-kiegészítők cukorbetegeknek

 

A magas vércukorszint azonnali csökkentése céljából:

  • sportoljunk! (futás, biciklizés, edzőterem)
  • sétáljunk egyet a friss levegőn!
  • végezzünk tornagyakorlatokat otthon!
  • végezzünk mozgást, erőkifejtést igénylő házimunkát, ház körüli teendőket!
  • fogyasszunk elegendő vizet!
  • válogassuk meg, mi kerül az étrendünkbe!

 

Mi viszi le a cukrot?

 

Ha tudjuk, mi viszi le a cukrot, tudatosan be tudjuk építeni az étrendünkbe a vércukorszint-csökkentő élelmiszereket. Ilyenek például:

  • áfonya
  • chia mag
  • avokádó
  • fahéj
  • olívaolaj
  • tojás
  • koriander
  • eper
  • diófélék
  • karfiol, brokkoli

 


Vércukorszint csökkentő ételek

 

Vannak vércukorszint csökkentő ételek, élelmiszerek, sőt vércukorszint csökkentő étrendkiegészítők melyeket minden nap fogyaszthatunk, előnyben részesíthetünk a normál vércukor fenntartásáért. Például:

  • teljes értékű gabonafélék, barna rizs, árpa, bulgur, hajdina
  • gyümölcsök és zöldségek, de figyelni kell arra, hogy nyersen magasabb a gyümölcsök glikémiás indexe, mint párolva vagy főve. Az alma, narancs, brokkoli kimondottan ajánlottak vércukorszint csökkentés étrendbe
  • reggeli zabkása: diabéteszeseknek is kiváló, hiszen alacsony a glikémiás indexe, miközben magas a rosttartalma
  • olajos magvak: napi 7-10 gramm javasolt, mandulából, földimogyoróból, kesudióból például.
  • fokhagyma: szintén segíti a vércukor egyensúlyát, használhatjuk ételekbe ízesítőként is

 

Mennyi idő alatt csökken a vércukorszint?

 

Hogy mennyi idő alatt csökken a vércukorszint, sok tényezőtől függ, az biztos, hogy a vércukorszint általában evés után 1-2 órával tetőzik, amikorra az élelmiszerben lévő szénhidrátok glükózzá bomlanak és bekerülnek a véráramba.

Sokan vallják, hogy étkezés után elfogyasztva 1 evőkanál ecet csökkentheti az étkezés utáni vércukorszintet. A fahéj használata az ételekben szintén segíthet a vércukor stabilizálásában.

A rostban gazdag ételek késleltetik a glükóz felszívódását a véráramba, gátolják a hirtelen étkezés utáni vércukorszint emelkedést. A testmozgás is kiváló módja a vércukorszint szabályozásnak, hiszen a fizikai aktivitás kedvezően hat az izomsejtek inzulinérzékenységére.