Cukorbetegség

Vércukorszint és a diéta: Mit együnk és mit kerüljünk?

2025.03.25 12:42
Vércukorszint és a diéta: Mit együnk és mit kerüljünk?

 Meglepő lehet, de léteznek vércukorszint csökkentő ételek, vagy pontosabban olyanok, amelyek segíthetnek a vércukorszint egyensúlyban tartásában. A cukorbetegek általában tisztában vannak vele, melyek a vércukorszint csökkentő ételek, vércukorszint csökkentő gyógyteák, de az egészséges életmód követéséhez is fontos, hogy tisztában legyünk vele, mit együnk és mit kerüljünk?

Az egészséges ember szervezetének sem tesz jót, ha a vércukor erősen ingadozik, a legjobb, ha egy normál tartományon belül, kiszámíthatóan mozog. Nézzük hát, mik azok a vércukorszint csökkentő ételek, vércukorszint csökkentő gyümölcsök, egyáltalán mi viszi le a cukrot!

Mi viszi le a cukrot?

 

Az 1-es típusú cukorbetegség lényegében veleszületett, míg a 2-es típusút legtöbbször megelőzi az inzulinrezisztencia. Az 1-es típusnál a szükséges gyógyszer, inzulin mennyiségét csökkenteni lehet kiegyensúlyozott táplálkozással és életmóddal, míg a 2-es típusút a folyamat bizonyos szakaszáig vissza is lehet fordítani életmódváltással.

A kiegyensúlyozott táplálkozás segít, hogy elkerüljük a megterhelő inzulin emelkedést, ami a hasnyálmirigyet igazán igénybe veszi. A rossz minőségű élelmiszerek, a tápanyaghiány és a sok felesleges kalória is közrejátszik a problémák kialakulásában.

Az egészséges táplálkozáshoz tudni kell, mi viszi le a cukrot, vagy mi az, ami segíti a vércukor kiegyensúlyozását, a hirtelen megemelkedés elkerülését!

A fokhagyma, a fahéj, a teljes kiőrlésű gabonák, az olívaolaj, a spenót például jótékonyan hatnak a szervezet vércukorszintjének szabályozására.

Ezek értékes tápanyagokat biztosítanak, a mindennapi étkezésbe pedig könnyen beépíthetőek.

Étrend-kiegészítők cukorbetegeknek


Vércukorszint csökkentő ételek

 

Az alacsony glikémiás indexű, fehérjében, rostban, egészséges zsírokban gazdag ételek mondhatóak vércukorszint csökkentő ételeknek vagy vércukorszint stabilizáló ételeknek.

  • zöldségek: spenót, brokkoli, paprika, uborka, cukkini
  • gyümölcsök: elsősorban a bogyós gyümölcsök és citrusfélék
  • hüvelyesek: lencse, bab, csicseriborsó
  • teljes kiőrlésű gabonák: quinoa, barna rizs, árpa, zabpehely
  • magvak és diófélék
  • halak és sovány fehérjék
  • egészséges zsírok pl. az olívaolaj
  • fűszerek, teák (fahéjtea, gyömbértea)

Ezek természetes vércukorszint csökkentőként funkcionálnak, törekedni kell mindennapos fogyasztásukra, minél változatosabban, színesebben beépítve az étrendbe!


Milyen zöldséget ehet a cukorbeteg?

 

Kulcsfontosságú kérdés, milyen zöldséget ehet a cukorbeteg?

Az alacsony szénhidráttartalmú és alacsony keményítőtartalmú zöldségek ajánlottak, amik nem okoznak hirtelen vércukor emelkedést. Ez persze nemcsak a cukorbetegeknek javasolt, hanem mindenkinek, aki egészségesen szeretne élni, étkezni!

  • leveles zöldségek: spenót, kelkáposzta, saláta
  • keresztes virágúak: brokkoli, karalábé, karfiol, kelbimbó
  • paprika, paradicsom, retek, uborka
  • cukkini, padlizsán, zöldbab

Kis mértékben sárgarépa, sütőtök, édesburgonya is fogyasztható. Fontos, hogy lehetőleg párolva vagy grillezve, sütve fogyasszuk, mert így alacsonyabb a glikémiás indexük!

 

Vércukorszint csökkentő teák

 

Ízletes, vércukorszint csökkentő teák fogyasztásával is támogatható a szervezet működése, vércukorszint szabályozása.

A fahéjkéreg, a gyermekláncfű, feketeáfonya egyaránt segítik a normál glükóz anyagcsere fenntartását.

Az aloe vera, kurkuma, gyömbér, szegfűszeg is támogatják a kiegyensúlyozott étrendet, de nem helyettesíthetik az orvosi kezelést, csak kiegészíthetik azt!

A vércukorszint csökkentő teakeverékekből napi 1-2 csészével elfogyasztható a vércukor stabilizálásának érdekében.

A vércukorszint csökkentő gyógynövények között érdemes megemlíteni a csalánt, ami szintén kedvezően hat a vércukorszint csökkentésre. A csalántea emellett méregtelenítő hatású is, így több oldalról is támogathatjuk vele a szervezetünk egyensúlyát.

A gyermekláncfű tea, mint vércukorszint csökkentő tea inulin nevű rosttartalma révén segíti a vércukorszint stabilizálását. Hozzájárul a glükóz anyagcsere javulásához.

A vércukor egyensúlyban tartásának támogatását már reggelinél elkezdhetjük, egy finom, bogyós gyümölcsökkel dúsított zabkása és hozzá egy pohár ízesítetlen fahéjtea máris megadja a szervezetnek a kezdő löketet és segíti a vércukorszint szabályozását!