Probiotikum

Milyen probiotikumok vannak és hogyan használjuk őket?

2022.09.09 11:53
Milyen probiotikumok vannak és hogyan használjuk őket?

Emésztőrendszerünkben egyaránt jelen vannak a jó és a rossz baktériumok. Akkor van probléma, amikor a rossz baktériumok elszaporodnak, ez ugyanis nagyon kellemetlen betegségekkel, tünetekkel jár. Szerencsére a jó baktériumokat kívülről is meg lehet támogatni, méghozzá a probiotikumok segítségével.

Mi az a probiotikum?

A probiotikumok tulajdonképpen élő mikroorganizmusok, amik normális esetben is jelen vannak a bélflórában. Akkor van szükség belőlük némi plusz mennyiségre, amikor bármilyen okból felborul a bélrendszerünkben élő baktériumok egyensúlya. Ez lehet különböző betegségek miatt, lehet környezeti ártalmak miatt, de akár gyógyszerek mellékhatásai miatt is. Köztudott például, hogy az antibiotikum előszeretettel borítja fel a bélflórát.

Probiotikum szedése – mikor javasolják?

A fenti esetekben probiotikum szedése javasolt annak érdekében, hogy a bélflóra minél hamarabb helyreálljon. Megelőzési céllal is elő szokták írni az orvosok a probiotikumok alkalmazását, például akkor, amikor antibiotikumos kezelésben részesítik a pácienst, vagy ha az emésztőrendszert érintő fertőzés áll fenn.

Probiotikum gyerekeknek

Probiotikum szedését gyerekeknek is szokták javasolni, ha az bármilyen említett okból indokolt. Számunkra is teljesen biztonságos a probiotikum alkalmazása, de a biztonság kedvéért a gyerekorvossal célszerű egyeztetni.

Probiotikum babáknak

Alapszabály, hogy kisbabának semmit nem adunk be anélkül, hogy az orvossal meg ne beszéltük volna, ez pedig igaz a probiotikumra is. Bár az esetek többségében a babáknál is kockázat nélkül alkalmazhatóak ezek a készítmények, orvossal egyeztessünk előtte.

Probiotikumkúra – mikor segít?

A probiotikumokat kúraszerűen szokás alkalmazni. Általában egy-két hétig kell folyamatosan szedni ahhoz, hogy a bélflóra egyensúlya helyre tudjon állni. Sokan tartanak probiotikumkúrát utazások előtt az immunrendszer erősítése céljából, valamint – kissé talán meglepő módon – a visszatérő, makacs hüvelyfertőzések esetében is megérhet egy próbát, ugyanis nem csak az emésztőrendszerben fejti ki a hatását.

Terápiás alkalmazás fertőzések esetén jön szóba, ennek során a kórokozó baktériumokat a probiotikummal érkező jó baktériumok kiszorítják, emellett gátolják a vírusok káros tevékenységét, gátat vetnek a gombák elszaporodásának.

Probiotikum hasmenésre

Bármilyen emésztőrendszert érintő betegség esetén javasolt lehet a probiotikum fogyasztása, így hasmenéses tünetek fennállásakor is célszerű szedni, hogy minél hamarabb helyreálljon a bél baktériumainak egészséges egyensúlya.

Antibiotikum mellé probiotikum

Az antibiotikumok hatékonyan lépnek fel a baktériumok ellen, a probléma csak az, hogy nem igazán tesznek különbséget a jó és a rossz baktériumok között, mindkét típust egyformán pusztítják. Ez az oka annak, hogy a legtöbb orvos antibiotikumos kezelés kiírása esetén automatikusan javasolja a probiotikumok használatát a kezelés időtartama alatt, illetve még utána egy hétig. Így biztosítható, hogy ne boruljon fel a bélflóra az antibiotikumkúra miatt.

Laktózmentes probiotikum

Laktózérzékenyeknek fokozottan érdemes foglalkozni a bélflórájukkal. Jó hír, hogy laktózmentes probiotikum is rendelkezésre áll, így ők is alkalmazhatják, amikor szükség van rá. A probiotikumok emellett a laktóz könnyebb megemésztésében is szerepet játszhatnak, ezért kifejezetten hasznos lehet az alkalmazásuk laktózérzékenyek számára.

Probiotikum immunerősítésre

A probiotikumokat immunerősítésre is szokták használni, ugyanis több ponton is stimulálják az immunrendszert. A bélrendszerben a jó baktériumok megakadályozzák a kórokozók megtelepedését, ezért mindenképpen fontos szerepük van a szerzett immunitás erősítésében.

Természetes probiotikum

Probiotikumokat direkt módon is bevihetünk a szervezetünkbe, de nem árt, ha tisztában vagyunk vele, hogy táplálkozás útján is hozzájuthatunk ezekhez a jótékony hatású baktériumokhoz.

A savanyú káposzta, a joghurt, a kefír például nagyon gazdag probiotikumokban, ezért érdemes ezeket rendszeresen beiktatni az étrendünkbe, hogy ezzel is biztosítsuk a bélflóránk egyensúlyát.