Vitaminok

Miért fontosak az omega zsírsavak?

2021.12.17 10:30
Miért fontosak az omega zsírsavak?

Néhány éve hallhatjuk, hogy az omega zsírsavak fogyasztása különösen hasznos és szükséges is. De vajon miért olyan hasznos és mit tehetünk azért, hogy elegendő mennyiség jusson belőle a szervezetünkbe? Mi a különbség az omega-3, -6- és -9 zsírsavak között és miből mennyit fogyasszunk? Utánajártunk a válaszoknak!

Mi a különbség az Omega -3, -6 és -9 zsírsavak között?

A háromféle zsírsav más-más hatással van az emberi szervezetre, másképpen keletkezik és más a kémiai összetételük is, azonban nagyon fontos, hogy milyen arányban és mennyit fogyasztunk belőlük. Mindhárom többszörösen telítetlen zsírsav, amely szívvédő, értágító és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Fontos azonban megjegyezni, hogy az omega-6 zsírsavak túlzott mértékű bevitele visszájára fordíthatja a jótékony hatásokat és gyulladásos folyamatokat indíthat el.

Az ideális arány a kulcs: omega-3/omega-6 - 1:1-től 1:4-ig terjedne, de sajnos a valóságban ez az arány 20-, 30-szoros mennyiség körül van az emberek többségénél az omega-6 zsírsav javára. Ennek oka abban keresendő, hogy míg az omega-6 zsírsav megtalálható a növényi olajokban és magvakban, addig az omega-3 elsősorban a ritkábban fogyasztott tengeri halakban lelhető fel.

Omega zsírsavak

 

Omega-3 zsírsav

A legfontosabb esszenciális omega zsírsav, amelyet a szervezet nem tud önállóan előállítani, így az a táplálkozással, vagy omega-3 táplálékkiegészítők segítségével pótolható.

Az omega-3-nak hatalmas szerepe van a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Gátolja a trombociták felszaporodását, csökkenti a vér koleszterinszintjét és az érelmeszesedés, illetve a szívinfarktus valamint az agyvérzés kialakulásának kockázatát.

Ezek a zsírsavak dolgoznak az idegrendszer felépítésén is és részt vesznek a zsírszállító, gyulladásgátló prosztaglandinok előállításában is. Az omega-3 zsírsavak őrködnek a látás és az immunrendszer felett, valamint a várandósság alatt segítik a magzat egészséges fejlődését és a magzati idegrendszer kialakulását.

Omega-6 zsírsav

Az omega-6 zsírsavak megfelelő mennyiségben csökkenthetik a daganatos és a reumás megbetegedések, illetve a cukorbetegség kockázatát is.

Hiányukban számos betegség kialakulhat, mint: zsíros máj, veseproblémák, hangulatingadozás, koncentrációzavarok, szív- és emésztési zavarok például.

Tudni kell azonban, hogy az omega-6 túlzott fogyasztása káros, mert hozzájárulhat a gyulladásos folyamatok kialakulásához és az érelmeszesedés kockázatának növekedéséhez is.

Omega-9 zsírsav

Az egyetlen a három közül, ami nem esszenciális zsírsav, tehát a szervezetünk képes önállóan előállítani mégpedig omega-3 zsírsav szintetizálásával.

Az omega-9 az omega-3-hoz hasonlóan koleszterinszint csökkentő hatással bír, valamint gyulladásgátló hatása van a szervezetre.

Több Omega-3 és kevesebb Omega-6!

Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatással bírnak a szervezetre, ám az omega-6 zsírsavak túlzott mennyiségű bevitele fokozza a gyulladásokat. Ahogyan korábban említettük, rendkívül fontos, hogy egyensúlyban tartsuk a kétfajta zsírsav arányát, habár a mindennapi táplálkozásunk nem erre mutat.

Az eszkimók nem ismerik a szívbetegségeket

A kutatók felfigyeltek rá, hogy az eszkimók körében rendkívül ritka a szív- és érrendszeri megbetegedés. A táplálkozási szokások felderítésével nyilvánvalóvá vált, hogy ezek az emberek a rendkívül nagy mennyiségben fogyasztott tengeri halakban lévő omega zsírsavaknak köszönhetően kerülik el szívbetegségeket.

Mit együnk, hogy omega zsírsavhoz jussunk?

A kutatások szerint egy felnőtt szervezetnek naponta 250-500 mg EPA-DHA kombinációra van szüksége, melyet kiegyensúlyozott táplálkozással és a zsírsavakat épp az omega zsírsavakat szükséges arányban tartalmazó táplálékkiegészítőkkel tudunk bevinni. A kiegyensúlyozott táplálkozásért a következőket ajánljuk.

Omega-3 források

Halak, algák

Fogyasszunk ha lehet, hetente kétszer-háromszor halakat, például hekket, lazacot, tőkehalat, makrélát, szardíniát, pisztrángot vagy esetleg tonhalat, busát. Ehetünk algát és moszatokat is, ha nem idegenkedünk tőle.

Egyéb omega-3 források

  • Diófélék
  • Lenmag és lenmagolaj
  • Repceolaj
  • Szójaolaj
  • Dióolaj
  • Mandulaolaj
  • Chia magok

Omega-6 és omega-9 zsírsav források

  • szójabab olaj
  • kukoricacsíra-olaj
  • napraforgó olaj
  • avokádóolaj
  • mákolaj
  • olívaolaj
  • dió
  • kendermag
  • napraforgómag
  • földimogyoró
  • tojás
  • kesudió
  • mandula

Fontos megjegyezni, hogy a növényi olajokkal érdemes csínján bánnunk a megfelelő omega-3, -6 arány megtartása érdekében és sütéshez, illetve főzéshez érdemes kókuszzsírt vagy teavajat használnunk.

Omega zsírsavak

 

Kinek kell fokozottan figyelni az omega-3 fogyasztásra?

  • Egészségtelen táplálkozással élők, halfogyasztás hiánya esetén
  • Elhízás esetén - szakorvossal való konzultáció szerint
  • Magas koleszterinszint esetén - szakorvossal való konzultáció szerint
  • Szív- és érrendszeri megbetegedések esetén - szakorvossal való konzultáció szerint
  • Csökkent HDL vagy emelkedett triglicerid esetén - szakorvossal való konzultácó szerint